Annons

Izettle börsnoteras före sommaren

Jacob de Geer är vd för Izettle.
Jacob de Geer är vd för Izettle.
Izettle siktar på att ta klivet in på börsen redan före sommaren och har nu valt ut bankerna som ska lotsa fintechbolaget dit. Det uppger källor för Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En av årets mest omtalade technoteringar är den av startupbolaget Izettle. Fintechuppstickaren siktar på en börsnotering redan före sommaren, och har nu anlitat resten av de banker som ska sköta noteringen. Det uppger källor med kännedom om händelseförloppet för Di Digital.

Nyligen har den brittiska banken Barclays tagits in som ytterligare en så kallad bookrunner, utöver ledarbankerna Carnegie och JP Morgan, enligt källorna. ABG Sundal Collier och Nordea har också anlitats. Som bookrunner har man del i orderboken och rätt att tilldela investerare aktier. Det ingår inte i Nordea och ABG:s roller, som bland annat går ut på att tillhandahålla ytterligare analyser av bolaget. Ytterligare en aktör har anlitats i en junior position. 

Att det bara finns en nordisk bank, Carnegie, med som bookrunner är mycket ovanligt i svenska börsnoteringar av den här storleken. Det kan tyda på att bolaget och dess rådgivare för noteringen, STJ Advisors, räknar med att en ovanligt stor andel utländska investerare kommer att vilja köpa aktier i det finansiella mjukvaruföretaget vars närmaste konkurrent är amerikanska Square.

Läs mer: ”Det kan vara mycket luft i Izettles drömvärdering” 

Barclays var med som bookrunner i den danska jättenoteringen av outsourcingbolaget ISS 2014, men detta är första gången som Barclays är bookrunner i en svensk börsnotering. En bidragande orsak torde, enligt källorna, ha varit att bankens fintechanalytiker Gerardus Vos har mycket gott renommé.

Bolagets ledning har den senaste tiden hållit tidiga presentationer för institutionella investerare och intresset har varit fortsatt gott enligt källorna. Izettle avböjer att kommentera uppgifterna.

Izettles avancemang mot börsen sker i spåren av succénoteringen av sektorkollegan Pagseguro, Brasiliens största betalbolag, som steg 36 procent på första handelsdagen i sin börsdebut på New York-börsen. Noteringen skedde i slutet av januari och bolagets aktie handlas nu omkring 50 procent över teckningskursen. 

Tre av Sveriges största institutionella investerare äger redan andelar i Izettle. I december tecknade Fjärde AP-fonden aktier i en nyemission som värderade bolaget till omkring 8 miljarder kronor, inklusive de cirka 400 miljoner man fick in, varav AP4 enligt uppgift till Di Digital stod för omkring hälften. 

För mindre än en månad sedan gick Första AP-fonden och AMF in som investerare då de köpte befintliga aktier, i huvudsak från den spanska banken Santanders investeringsfond Santander Innoventures till ett värde av knappt 200 miljoner kronor. Att tre av de största svenska pensionsförvaltarna redan köpt in sig i bolaget kan ses som en kvalitetsstämpel inför vad som kommer att bli årets kanske mest uppmärksammade börsnotering i Stockholm. 

Izettle grundades 2010 av Jacob de Geer och Magnus Nilsson, som nu är vd respektive styrelseordförande i bolaget. Året därpå lanserade bolaget sin mobila kortläsare. I dag tillhandahåller man utöver betaldosan en plattform med affärsstöd för mindre företagare, såsom mjukvara för betalningar, kassaregister, fakturering och kundrelationshantering. Dessutom erbjuder man finansiering i form av förskott på kundernas förväntade försäljning. Izettle finns i tolv länder, utöver Europa även i Mexiko och Brasilien.

Izettle hade 2016 intäkter på 643 miljoner kronor, en ökning med 60 procent från 2015. Bolaget gjorde en rörelseförlust på 238 miljoner kronor, en minskning från 259 miljoner året före. Izettle har ännu inte tillkännagivit några siffror för 2017.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer