Hoppa till innehållet

Karl-Henrik Sundström tar klubban i svenskt musikbolag

Det svenska musikföretaget Tracklib vill göra det enklare för moderna artister att återanvända äldre musik. Nu får bolaget, som i dag omsätter runt 15 miljoner kronor, in industriveteranen Karl-Henrik Sundström som ny styrelseordförande.

Industriprofilen Karl-Henrik Sundström och Pär Almqvist, Tracklibs grundare och vd.
Industriprofilen Karl-Henrik Sundström och Pär Almqvist, Tracklibs grundare och vd.Foto: Martina Huber (Di) och Per Kristiansen.

En flora av digitala musikbolag har bildats i Sverige, däribland Spotify och Soundcloud.

Ett annat är Tracklib som grundades 2014 i Stockholm. Deras användare är producenter som vill återvinna och skapa nya verk av äldre musik. Tanken är att förenkla för musiker, som får välja och vraka i nytt källmaterial och samtidigt dela med sig av intäkterna till de ursprungliga skaparna.

”Vi bygger upp en helt ny marknad inom den globala musikindustrin. Sedan vi lanserade i mars 2018 har vi verkligen anammats av både stora och små producenter, särskilt i USA. Hittills har flera hundra låtar kommit ut på Spotify och andra streamingtjänster som är baserade på samplingar från Tracklib”, säger vd:n och medgrundaren Pär Almqvist.

Nu tillsätter Tracklib industriprofilen Karl-Henrik Sundström som ny styrelseordförande. Han slutade nyligen som vd för skogsbolaget Stora Enso STE R +0,13%Dagens utveckling, en roll som han hade haft sedan 2014. Tidigare i karriären var han också finanschef på Ericsson.

”Det känns väldigt roligt att få möjligheten att jobba tillsammans med denna fantastiska startup med stor internationell potential och hjälpa dem nå nästa nivå”, säger Karl-Henrik Sundström, som tidigare investerat privat i Tracklib, i en kommentar.

Målet framåt för bolaget är att växa vidare i USA och även få bättre fäste i Asien och Europa, då särskilt Storbritannien.

Vad ska Karl-Henrik Sundström bidra med – han har ju erfarenheter från en helt annan bransch än den som Tracklib är verksam inom?

”Jag förstår frågan eftersom han inte har jobbat i branschen tidigare, men resten av vårt team har en djup förankring i den globala musikindustrin”, säger Pär Almqvist.

”Karl-Henrik kommer snarare bidra med sin breda erfarenhet från näringslivet. Han är inte minst väldigt kunnig i hur man driver och skalar upp bolag internationellt, vilket passar Tracklib bra i det läge vi befinner oss i”, fortsätter han.

Läs mer: Svenska Tracklib hyllas av musikstjärnor 

Tracklibs användare betalar en liten summa för rätten att återanvända och anpassa inspelningarna till sin egen musikproduktion. Om de sedan vill ge ut låten kommersiellt har det svenska bolaget redan ett licensupplägg klart.

2019 omsatte Tracklib självt drygt 15 miljoner kronor, enligt preliminära siffror, vilket motsvarar en kraftig tillväxt från året innan. Hur många användare tjänsten har totalt väljer man dock att hemlighålla.

Som ett exempel på Tracklibs närvaro på topplistorna tar Pär Almqvist upp den amerikanska hiphop-artisten J. Coles låt ”Middle Child”, som streamats en halv miljard gånger på Spotify sedan i fjol. 

Bolaget har hittills tagit in närmare 40 miljoner kronor i externt kapital. Det skedde senast i början av 2019, då bland andra Sonys moderbolag i Japan och den amerikanska riskkapitalfonden Wndrco blev nya delägare.

”Vi håller faktiskt på att stänga ännu en nyemission, som vi hoppas kunna berätta mer om inom kort”, säger Pär Almqvist.

Inklusive rådgivare har Tracklib i dag en personalstyrka på 41 personer. Två experter som har kopplats till bolaget är Spotifys tidigare chefsjurist Petra Hansson och Niklas Ivarsson, tidigare global chef för musiklicensiering på den svenska streamingjätten.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera