Annons

Kartan visar vägen till Göteborgs gemensamma ekonomi

Smarta Kartan är skapad av Göteborgs kommun samt Kollaborativ Ekonomi Göteborg där Emma Öhrwall är medgrundare.
Smarta Kartan är skapad av Göteborgs kommun samt Kollaborativ Ekonomi Göteborg där Emma Öhrwall är medgrundare. Foto: Smarta Kartan och Paul Björkman
Föreningen Kollaborativ Ekonomi vill få folk att konsumera mer hållbart. På deras Smarta Karta kan göteborgare hitta allt från flytvästar till kontor att låna, hyra eller få – istället för att köpa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Delningsjättar som Airbnb och Uber har blivit självklarheter för vissa istället för att vända sig till traditionella hotell och taxibolag.

I Sverige har allt fler appar och tjänster dykt upp, med allt från hundpassning till småsysslor för extraknäckande studenter.

Läs mer: Här är de hetaste trenderna och bolagen i Sveriges växande delningsekonomi 

Den amerikanska organisationen Shareable arrangerar kartor, MapJam, över olika städer på sin sajt. Kartorna utgår ofta från Google Maps verktyg där man kan skapa egna kartor och stadsborna kan dela med sig av mötesplatser, kooperativ och liknande som fokuserar på att hyra, låna och ge bort sådant som man inte nödvändigtvis vill gå och köpa själv.

Det inspirerade den ideella föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, KEG, som skapade just en sådan karta över sin egen stad. 

"Kartan kan ses som en del av det som i Sverige kallas delningsekonomi, men all delningsekonomi behöver inte vara hållbar och rättvis. Vi ser den som en utveckling som bygger på tillit, gemenskap där vi hushåller med resurser genom att hyra, dela, byta, låna och ge och samarbeta - inte konkurrera", säger Emma Öhrwall, medgrundare av KEG.

Läs mer: Airbnb växer snabbt i Sverige – men skattar inte

Tillsammans med Göteborgs Stad tog de allt ett steg längre. De lämnade Google Maps-verktyget och utvecklade en egenutvecklad, mer användarvänlig version av kartan: Smarta Kartan. Den lanserades för ett år sedan och snart kan den inta andra platser också. KEG ska till våren göra projektet open source så vilken stad som helst i världen kan applicera kartan på sina egna gator och mötesplatser.

I dag har Smarta Kartan 56 platser kartlagda i Göteborg. De inkluderar bland annat Klädoteket, där man kan hyra kläder månadsvis och Houdini, där man kan hyra skalplagg eller reparera sin cykel med deras verktyg. Vem som helst kan föreslå nya kartplatser, men det finns några krav för att platserna och tjänsterna ska få vara med på kartan. Till exempel att det är gratis eller till självkostnadspris, öppet för alla och främjar att hyra, dela, byta, låna och ge – alltså inte köpa och sälja.

“Varför ska man köpa massa saker som ändå inte används? Det finns så mycket resurser som vi kan nyttja istället för att konsumera nytt", säger Emma Öhrwall.

Men beteendet där man lånar av varandra är inte nytt. Bara större.

“Det är en återkomst av ett beteende i en annan omfattning. Nu gör vi det inte bara med grannar i en by utan med främlingar. Tack vare internet kan jag åka och sova på någons soffa via couch surfing, och vi kan skapa tillit till människor på andra sidan jorden”, säger Emma Öhrwall.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies