Annons

Kinas rikaste man är medlem i Kommunistpartiet

Foto: Markus Schreiber
Kinas rikaste man Jack Ma, grundare av techjätten Alibaba, har nu bekräftas vara medlem i det styrande Kommunistpartiet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har tidigare spekulerats kring Jack Mas kopplingar till det styrande Kommunistpartiet i Peking. Trots att techmagnaten sålt aktier till firmor med statlig koppling har han hållit sig relativt neutral i den inhemska politiken. 

”Du kan vara kär i dem, men gift dig inte med dem”, har han tidigare sagt och syftat på Kinas styre, rapporterar Nordic Business Insider

Många utomstående bedömare har samtidigt antagit att Jack Ma varit partipolitiskt obunden. Under måndagen undanröjde dock den statligt ägda tidningen Folkets Dagblad de flesta tvivel kring hans politiska tillhörighet.

Som ägare till det marknadsdominerande e-handelsbolaget Alibaba hyllades han tillsammans med två andra techentreprenörer för sina bidrag till Kinas ekonomi. Tidningen pekade specifikt ut Jack Ma som medlem i kommunistpartiet, CPC.

Han hyllades även av den kinesiska regeringen i ett uttalande.

”Under hans ledarskap rankas Alibaba bland de tio högst värderade bolagen på den globala marknaden, vilket gör Kina till en ledande aktör inom den globala e-handelindustrin, internetekonomi och molntjänster.” 

Förutom Jack Ma framhölls Robin Li, vd för Kinas största sökmotor Baidu, och Pony Ma, som är ordförande för mångfacetterade internetbolaget Tencent. Båda två benämns däremot som politiskt obundna av den statliga tidningen. 

Jack Ma har en uppskattad förmögenhet på 35,8 miljarder dollar, motsvarande 325 miljarder kronor. 

Läs mer: Jack Ma till Di: ”Vi ska inte ha handelskrig – vi ska ha 60 miljoner företag” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer