Hoppa till innehållet

Kinneviks vd om storaffären: Två väldigt spännande bolag som skapas

På torsdagen stod det klart att MTG Nordics går ihop med danska TDC Group medan MTGx står kvar på egna ben. ”Det som skapas med den här affären är väldigt spännande”, säger Georgi Ganev, vd för MTG:s storägare Kinnevik.

Georgi Ganev, vd för Kinnevik.
Georgi Ganev, vd för Kinnevik.Foto: Sammy Steen

Torsdagens affär innebär att TDC köper MTG:s nordiska tv-verksamhet Nordic Entertainment och MTG Studios i en affär som värderar verksamheterna till 19,6 miljarder kronor. Köpeskillingen består dels av ett kontant belopp på 3,3 miljarder kronor samt 309 miljoner nyemitterade aktier i TDC. 

MTG har för avsikt att dela ut de nyemitterade TDC-aktierna till sina aktieägare vilket innebär att MTG:s huvudägare Kinnevik kommer äga omkring 5,6 procent av det sammanslagna bolaget. 

”Det här är en affär som är driven utifrån MTG. Vi stödjer den för vi tycker det är väldigt spännande med kombinationen av MTG Nordic Entertainment och MTG Studios tillsammans med TDC Group då det bildar Europas första fullkonvergenta media och kommunikationsleverantör”, säger Georgi Ganev, vd för Kinnevik. 

Läs mer: ”Nya MTG” blir en e-sportjätte med 3,3 miljarder på fickan 

Har Kinnevik för avsikt att fortsätta vara aktieägare i TDC efter den här affären?

”Vi kommenterar inte framtida potentiella transaktioner, men jag kan säga att vi tycker att det som skapas med den här affären är väldigt spännande. Dels den här fullkonvergenta media- och kommunikationsleverantören samt ett mer renodlat MTG med fokus på e-sport och gaming.”

När det kommer till nya MTG, det vill säga nuvarande MTGx, är det enligt Georgi Ganev för tidigt att kommentera det som ett fristående bolag. 

”Vi tycker att det MTG har gjort de senaste åren, att gå från ett mer traditionellt mediehus till en global aktör inom både digital videounderhållning och e-sport och gaming, är oerhört intressant”, säger Georgi Ganev. 

”När man nu separerar dem så blir inte de här delarna mindre intressanta. Snarare tvärtom. Jag tror att MTGx kan komma ännu mer till sin rätt på egna ben, men det är för tidigt att från Kinneviks perspektiv kommentera det bolaget och deras planer idag”, fortsätter han. 

Läs mer: MTGx visar vinst för första gången 

Di har tidigare rapporterat att det svenska telekombolaget Telia Company är intresserade av att förvärva TDC. 

”Jag har självklart följt med i den debatten och det har spekulerats mycket om affärer i den nordiska sektorn, men vad Telia har för planer det är ingenting jag vet”, säger Georgi Ganev. 

Enligt Georgi Ganev är den senaste tiden affärer inom telekombranschen drivna av ett skifte inom konsumentbeteendet. 

”Telekombranschen befinner sig i en fas där det snarare handlar om att minska sitt geografiska område och växa in i värdekedjan för att skapa en helhetsleverantör. Det vi kallar konvergens. Det är en trend som hör ihop med konsumentbeteendet att man ständigt vill vara uppkopplad och ha tillgång till bra innehåll", säger Georgi Ganev. 

”Det är trender som Kinnevik som strategisk investerare i det här området har sett under lång tid och därmed velat vara mer aktiv inom. Vi menar att de två affärer som gjorts är ett tydligt exempel på att värde kan skapas när man följer med i den här konsumenttrenden”, fortsätter han. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera