Hoppa till innehållet

Klarna-grundaren: ”Handels smartaste ska inte bara starta nästa kreditbolag”

Niklas Adalberth uppmuntrar nästa generation att gå en annan väg än hans egen. ”Vår dröm är att de smartaste från Handels och KTH inte bara ska starta nästa spel- eller kreditbolag, utan snarare vill starta ett 'impactbolag'”, säger han under Impact Summit 2019.

Niklas Adalberth lämnade Klarna 2016 för att starta den samhällsförbättrande stiftelsen Norrsken.
Niklas Adalberth lämnade Klarna 2016 för att starta den samhällsförbättrande stiftelsen Norrsken.Foto: Amanda Lindgren (Di).

Besökarna välkomnas in genom en upplevelsetunnel, en form av konstinstallation, som tydliggör temat för dagen för den som ännu undrar: tekniken är varken av ondo eller av godo utan beror på hur vi använder den. 

Och du och jag kan vara med och lösa samhällets stora utmaningar. Det är vad ”impact investering” handlar om, att investera i företag som gör gott för världen. 

Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, sparkar igång eftermiddagen på Impact Summit 2019 genom att tala om det politiska klimatet som blir allt mer polariserat och gör att ansvaret för världens bästa faller mer och mer på företag.

Ida Brusewitz, nyhetschef på Di Digital, välkomnar Niklas Adalberth, grundare av stiftelsen Norrsken och medgrundare av Klarna, upp på scenen.

Han berättar om vändningen som ägde rum strax efter att hans första miljoner landade på kontot, då han fann sig själv gråtandes i ett hotellrum i Las Vegas. 

”Jag kom på vilken konstig myt det är är man ska bli lyckligare med mycket pengar” säger Niklas Adalberth. 

Di:s Thomas Frostberg, moderator på Impact Summit, tillsammans med Norrskens grundare Niklas Adalberth och Ida Brusewitz, moderator och nyhetschef på Di Digital.
Di:s Thomas Frostberg, moderator på Impact Summit, tillsammans med Norrskens grundare Niklas Adalberth och Ida Brusewitz, moderator och nyhetschef på Di Digital.Foto: Amanda Lindgren

Han valde att lämna Klarna och grunda stiftelsen Norrsken 2016.

”Det du kan göra för att få ett rikt liv är att vara till för någon annan än dig själv”, säger han. 

Niklas Adalberth pratar varmt om framtiden för Norrsken. Di Digital kunde nyligen rapportera att han nu totalt donerat över 1 miljard kronor av sin förmögenhet till stiftelsen.

”Vår dröm är att de smartaste från Handels och KTH inte bara ska starta nästa spel- eller kreditbolag, utan snarare vill starta ett 'impactbolag'”, säger han. 

”Om nya studenter inte vill arbeta för bolag som inte har ett tänk kring negativa konsekvenser, kommer det också ge lite eld i baken på de här bolagen.” 

Läs mer: Klarna-grundaren går in med 300 miljoner till i Norrsken 

Arnold Schwarzenegger medverkar i filmen ”The Game Changers”, som är medproducerad av Niklas Adalberth.
Arnold Schwarzenegger medverkar i filmen ”The Game Changers”, som är medproducerad av Niklas Adalberth.Foto: Amanda Lindgren

Besökarna på mässan bjuds på ett smakprov av dokumentären ”The Game Changers” med Arnold Schwarzenegger som släpps på måndagen. Dokumentären syftar till att öka förståelsen för att man inte behöver äta kött för att vara stor, stark och macho. Niklas Adalberth är en av flera exekutiva producenter till filmen.

”Många djur har också ett känsloregister, ändå väljer vi att ignorera det och äter mer och mer kött för var dag som går. Men man kan bli lika stark om man äter plantbaserad kost”, säger Niklas Adalberth.

Upp på scenen välkomnas också Anna Ryott som vid sidan av en rad andra styrelseuppdrag, nyligen blivit invald som en av tio globala ledare i styrgruppen för FN-initiativet SDG, Sustainable Development Goals.

Anna Ryott är arbetande styrelseordförande för Summa Equity, ett riskkapitalbolag som enbart investerar i hållbara företag med potential för hög tillväxt och avkastning.
Anna Ryott är arbetande styrelseordförande för Summa Equity, ett riskkapitalbolag som enbart investerar i hållbara företag med potential för hög tillväxt och avkastning.Foto: Amanda Lindgren

SDG arbetar med att få fler investerare att intressera sig för att arbeta mot de globala utvecklingsmålen från FN. Hon säger att näringslivet har börjat inse att de har en viktig roll att uppfylla för att nå dem.

På frågan om hur företag kan rikta om sin utveckling till en mer hållbar svarar hon att man börjat se kopplingen mellan hållbara mål och tillväxt. 

”Det leder till att företagen vet att om jag inte anpassar mig, kommer jag inte kunna sälja om fem år”, säger Anna Ryott, som också är arbetande styrelseordförande för riskkapitalbolaget Summa Equity.

Anna Ryott försöker driva förändring i alla styrelser hon sitter i, bland annat i Dagens industris. Den röda tråden är att hitta plattformar och personer för att kunna snabba på förändringen. 

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera