Hoppa till innehållet

Klarna-grundaren går in i heta startupbolaget Hedvig

Försäkringsappen Hedvig drygar ut sin välrenommerade ägarkrets. H&M:s vd Karl-Johan Persson får sällskap av Klarna-grundaren Victor Jacobsson, som nu gjort sin första kända startup-investering.

Victor Jacobsson, en av Klarnas tre grundare, fotograferad 2015.
Victor Jacobsson, en av Klarnas tre grundare, fotograferad 2015.Foto: Joey Abrait

Av betaltjänstföretaget Klarnas tre grundare är det enbart vd:n Sebastian Siemiatkowski som fortfarande har en operativ roll i bolaget. 

Niklas Adalberth har valt att lägga sin tid och runt 800 miljoner kronor på den välgörande stiftelsen Norrsken, medan Victor Jacobsson varit betydligt mer anonym sedan han lämnade Klarnas styrelse under 2016.

Nu framgår det dock att Victor Jacobsson investerat i försäkringsutmanaren Hedvig. Därmed ansluter han sig till ett sällskap av andra svenska techprofiler som Karl-Johan Persson, Sophia Bendz, Sven Hagströmer och Nicklas Storåkers.

Hedvig har som mål att göra det enklare för konsumenterna att få ut sina pengar när olyckan är framme.

Läs mer: Försäkringsutmanaren Hedvig tar in 30 miljoner – backas av Uber-investerare 

I bolagets senaste nyemission på 30 Mkr deltog Tacito Partners som ny investerare, enligt handlingar som Di Digital tagit del av.

Den enda styrelseledamoten i Tacito Partners är Mikael Walther. Han har täta band till Victor Jacobsson och har fungerat som dennes rådgivare. Förutom det sitter han i Klarnas styrelse och har tidigare arbetat på Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital.

Enligt Bolagsverket är det dock Victor Jacobsson som är den verkliga huvudmannen i Tacito Partners. Han kontrollerar eller äger över 75 procent av bolaget.

Tacito Partners bildades i september 2017 och genomförde en nyemission på 45 Mkr runt årsskiftet. Trots pengainjektionen är det i skrivande stund oklart om bolaget gjort några andra investeringar, utöver Hedvig.

Samtliga av Klarnas tre grundare har genom åren sålt av delar av sina aktieinnehav. Men Victor Jacobsson är den grundare som fortfarande äger mest aktier i fakturabolaget. 

Privat och genom bolag kontrollerar han 10,7 procent av Klarna, en post som värderas till ungefär 2,1 miljarder kronor.

Mikael Walther avböjer att svara på frågor om Tacito Partners och investeringen i Hedvig. Di Digital har sökt Victor Jacobsson för en kommentar.

Läs mer: Karl-Johan Persson investerar i försäkringsutmanare 

Hedvig grundades 2016 av trion John Ardelius, Lucas Carlsén och Fredrik Fors. Med hjälp av artificiell intelligens, AI, kapar Hedvig många av stegen i processen från att en konsument anmäler skada till att denne får sin ersättning. 

Genom bolagets app spelar konsumenten in ett röstmeddelande om vad som hänt, sedan analyseras innehållet av bolaget som avgör om pengar kan betalas ut. Hedvig tar en fast avgift om 20 procent av försäkringspremien för sin tjänst.

Hedvigs grundare Lucas Carlsén, John Ardelius och Fredrik Fors.
Hedvigs grundare Lucas Carlsén, John Ardelius och Fredrik Fors.
Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera