Annons

Klarna-grundaren går in i heta startupbolaget Hedvig

Victor Jacobsson, en av Klarnas tre grundare, fotograferad 2015.
Victor Jacobsson, en av Klarnas tre grundare, fotograferad 2015. Foto: Joey Abrait
Försäkringsappen Hedvig drygar ut sin välrenommerade ägarkrets. H&M:s vd Karl-Johan Persson får sällskap av Klarna-grundaren Victor Jacobsson, som nu gjort sin första kända startup-investering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Av betaltjänstföretaget Klarnas tre grundare är det enbart vd:n Sebastian Siemiatkowski som fortfarande har en operativ roll i bolaget. 

Niklas Adalberth har valt att lägga sin tid och runt 800 miljoner kronor på den välgörande stiftelsen Norrsken, medan Victor Jacobsson varit betydligt mer anonym sedan han lämnade Klarnas styrelse under 2016.

Nu framgår det dock att Victor Jacobsson investerat i försäkringsutmanaren Hedvig. Därmed ansluter han sig till ett sällskap av andra svenska techprofiler som Karl-Johan Persson, Sophia Bendz, Sven Hagströmer och Nicklas Storåkers.

Hedvig har som mål att göra det enklare för konsumenterna att få ut sina pengar när olyckan är framme.

Läs mer: Försäkringsutmanaren Hedvig tar in 30 miljoner – backas av Uber-investerare 

I bolagets senaste nyemission på 30 Mkr deltog Tacito Partners som ny investerare, enligt handlingar som Di Digital tagit del av.

Den enda styrelseledamoten i Tacito Partners är Mikael Walther. Han har täta band till Victor Jacobsson och har fungerat som dennes rådgivare. Förutom det sitter han i Klarnas styrelse och har tidigare arbetat på Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital.

Enligt Bolagsverket är det dock Victor Jacobsson som är den verkliga huvudmannen i Tacito Partners. Han kontrollerar eller äger över 75 procent av bolaget.

Tacito Partners bildades i september 2017 och genomförde en nyemission på 45 Mkr runt årsskiftet. Trots pengainjektionen är det i skrivande stund oklart om bolaget gjort några andra investeringar, utöver Hedvig.

Samtliga av Klarnas tre grundare har genom åren sålt av delar av sina aktieinnehav. Men Victor Jacobsson är den grundare som fortfarande äger mest aktier i fakturabolaget. 

Privat och genom bolag kontrollerar han 10,7 procent av Klarna, en post som värderas till ungefär 2,1 miljarder kronor.

Mikael Walther avböjer att svara på frågor om Tacito Partners och investeringen i Hedvig. Di Digital har sökt Victor Jacobsson för en kommentar.

Läs mer: Karl-Johan Persson investerar i försäkringsutmanare 

Hedvig grundades 2016 av trion John Ardelius, Lucas Carlsén och Fredrik Fors. Med hjälp av artificiell intelligens, AI, kapar Hedvig många av stegen i processen från att en konsument anmäler skada till att denne får sin ersättning. 

Genom bolagets app spelar konsumenten in ett röstmeddelande om vad som hänt, sedan analyseras innehållet av bolaget som avgör om pengar kan betalas ut. Hedvig tar en fast avgift om 20 procent av försäkringspremien för sin tjänst.

Hedvigs grundare Lucas Carlsén, John Ardelius och Fredrik Fors.
Hedvigs grundare Lucas Carlsén, John Ardelius och Fredrik Fors.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer