Annons

Klarna-miljardären: ”De flesta saker vi gör kommer att misslyckas”

Niklas Adalberth var med och grundade betaljätten Klarna.
Niklas Adalberth var med och grundade betaljätten Klarna. Foto: Patrik Olsson
Bara en bråkdel av Klarna-grundaren Niklas Adalberths digitala välgörenhetsprojekt kommer att lyckas, säger han på scenen på Sthlm Tech Fest.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett av hans svåraste beslut någonsin. Så beskriver Klarna-grundaren Niklas Adalberth valet att lämna finansjätten för att istället börja investera i välgörenhetsprojekt.

”Man vill ju verkligen ta något hela vägen till slutet. När jag medgrundade Klarna trodde jag att jag skulle jobba med det i två år. Men det fortsatte bara”, sa Niklas Adalberth på scenen på Sthlm Tech Fest.

 

Spotify är inte lönsamt. Det tog Amazon åtta år innan man gick med vinst. Vi tror på samma sak.

 

Grundaren stannade kvar medan Klarna expanderade till nya marknader, nådde 1 miljard kronor i både omsättning och värdering.

”Jag trodde alltid att det skulle komma en ny dos lycka om jag nådde alla mål vi satte upp. Men efter 30 000 timmars arbete med betalningar tänkte jag att jag kanske inte skulle finna lyckan med den strategin”, sa Niklas Adalberth.

Norrsken Foundation, som det nya projektet heter, ska digitalisera välgörenhetssektorn och bistå till exempel hjälparbetare med mer riskfyllda teknikprojekt. Niklas Adalberth berättade om projektet i en stor intervju med Di Digital i juni.

Läs även: Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenheten

Till efter årsskiftet är Norrsken Foundations stora välgörenhetshubb – med plats för meditationsrum, 3D-skrivare, hundar och barn som inte är på förskolan – redo för inflyttning. 

Omkring 300 sociala entreprenörer och andra sakkunniga ska rymmas i huset mittemot Spotifys huvudkontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Läs även: Klarna-grundaren bygger välgörenhetshub i centrala Stockholm

Med sig från startupvärlden tar Niklas Adalberth med sig inte bara sina pengar utan också en benägenhet att satsa på projekt som kanske inte lyckas.

”De flesta saker vi kommer att göra kommer att misslyckas”, sa Niklas Adalberth på scen.

Men om Norrsken kan stå bakom ett eller flera välgörande digitala projekt i ”Wikipedia-klass”, säger han, vore han nöjd.

”Spotify är inte lönsamt. Det tog Amazon åtta år innan man gick med vinst. Vi tror på samma sak. Frågorna vi försöker jobba med tar åratal innan de genererar vinst”, sa Niklas Adalberth.

Hittills har Niklas Adalberth investerat 170 miljoner kronor i Norrsken Foundation.

Har du missat den övriga rapporteringen från Sthlm Tech Fest? Läs våra artiklar här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies