Hoppa till innehållet

Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenheten

Klarnas medgrundare Niklas Adalberth ska bli riskkapitalist. Men målet är inte att tjäna pengar – tvärtom. Nu startar han stiftelsen Norrsken som ska lösa de stora samhällsutmaningarna med ny teknik.

Niklas Adalberth startar stiftelsen Norrsken för att digitalisera välgörenhetssektorn.
Niklas Adalberth startar stiftelsen Norrsken för att digitalisera välgörenhetssektorn.

För drygt tio år sedan grundade Niklas Adalberth betalbolaget Klarna tillsammans med Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson. Bolagets framgångar har gjort alla tre till miljardärer. Niklas Adalberth lämnade i höstas posten som vice vd för Klarna för att istället lägga sin tid på projekt utan vinstintresse. Nu är han färdig med grunden för sin minst sagt ambitiösa satsning: Norrsken foundation.

"Det är en stiftelse som kombinerar ny teknik med målet att ge maximal samhällsnytta. Vi kommer att satsa på projekt som löper stor risk för att inte lyckas, men som om de lyckas kan ha verklig påverkan på samhällets utmaningar", säger han när Di Digital träffar honom på ett fik i Stockholm.

Läs mer: Grundaren Niklas Adalberth lämnar Klarna

Just insikten om att det behövs fler högriskprojekt inom välgörenhetsorganisationer är en viktig del i den organisation han nu bygger upp.

"Om en välgörenhetsorganisation satsar på något som inte lyckas riskerar de att förlora hela donationsbasen. Samtidigt är det knappast rädsla för att misslyckas som leder till kreativitet och nya innovationer. Vi kommer inte att vara beroende av donationer och kan därför vara mer våghalsiga", säger han.

Stiftelsen är grundad och finansieras av Niklas Adalberth (NTL) själv. Tidigare i veckan rapporterades det i flera medier att han var på väg att sälja hela sitt innehav i Klarna till ett värde av 2,6 miljarder. Det stämmer inte.

”Jag tror långsiktigt på Klarna och ett långsiktigt ägande i bolaget. Jag kommer att sälja en mindre del av mina aktier för att stoppa in i stiftelsen, men jag fortsätter mitt starka engagemang i Klarna genom styrelsen”, säger Niklas Adalberth.

Även en liten försäljning av aktier kommer att ge Norrsken en ordentlig grund att stå på. Ett tiotal personer har redan rekryterats och planen är att ha 30 heltidsanställda om ett år.

”Jag har haft förmånen att möta väldigt många duktiga personer på Klarna och i andra techbolag som vi handplockat för att jobba med oss. Vi letar nu främst efter programmerare och produktutvecklare till teamet”, säger han.

Läs mer: Techmiljardärer investerar i flyktingapp

Norrsken foundation kommer att bestå av tre delar. Den första delen är ett labb där man ska ta fram ett par egna projekt att arbeta med. Den andra delen är en verksamhet för att investera i socialt entreprenörskap. Den tredje delen är en inkubator där bolag som Norrsken har investerat i kommer att sitta.

Måttet kan vara att förbättra en miljard människors liv istället för att nå en viss värdering.

”I teknikvärlden pratar man om enhörningar, startupbolag som värderas till mer än en miljard dollar. Drömmen, på lång sikt, är att vi ska inspirera till att skapa motsvarande organisationer inom välgörenhet, där måttet kan vara att förbättra en miljard människors liv istället för att nå en viss värdering”, säger Niklas Adalberth.

Norrsken kommer precis som riskkapitalister och teknikbolag att arbeta med tydliga mål och milstolpar. Men istället för vinst eller tillväxt kommer målen att vara saker som förbättrad integration i Sverige eller räddade liv i fattiga världsdelar. Den övergripande ambitionen är att få ut maximal nytta för varje investerad krona. Det innebär också att projekten på sikt helst ska bära sig själva.

”Jag tror att det är bra om verksamheterna har intäkter och går runt, då blir den långsiktiga effekten större. Men vissa saker som vi gör kommer inte att ha någon intäktsmodell alls”, säger han.

Det här är det som känns meningsfullt att göra.

De verksamheter som Norrsken redan har investerat i – jobbtjänsten Just Arrived och integrationsappen Welcome – kommer att sitta i inkubatorn, liksom analysföretaget Flowminder. I Welcome investerade Niklas Adalberth tillsammans med Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Den typen av samarbeten ska det bli fler av.

”Jag vill bidra till att skapa ett ekosystem för socialt entreprenörskap. Att koppla ihop den svenska techsektorn med sociala entreprenörer är en del i det. Vi hoppas också på att samarbeta med universitet, myndigheter och välgörenhetsorganisationer”, säger han.

Läs mer: Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar

Ambitionen att göra riskfyllda investeringar innebär också att Norrsken kommer att ha ett långsiktigt perspektiv på sina bolag.

”I startupvärlden kan ett bolag gå tio år utan att göra vinst och ändå hyllas som en succé. Det krävs tålamod och fokus för att genomföra innovativa digitala satsningar. Att förändra miljarder människor liv gör man inte på några år”, säger han.

Är det här ett livsprojekt för dig?

”Det är så jag ser det nu i alla fall. Jag säger nej till alla externa styrelseuppdrag och investeringar i vinstdrivande bolag. Det här är det som känns meningsfullt att göra.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera