Annons

Klarnas vd: ”Bankernas bolånemarginaler är hotade”

Tech Fest-arrangören Tyler Crowley (tv) och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på scen vid måndagens Sthlm Tech fest.
Tech Fest-arrangören Tyler Crowley (tv) och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på scen vid måndagens Sthlm Tech fest. Foto: Amanda Lindgren
Bankernas fina bolånemarginaler kan kollapsa inom några år. Det spår Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski på Sthlm Tech Fest på måndagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski har gjort det igen. För andra året i rad levererar han en mörk spådom om storbankernas framtid från scen på Sthlm Tech Fest.

”Hur långt bort är vi från en app som ställer frågan ’Vill du ha lägsta bolån för din personliga kreditrisk?’ med en knapp som det står ’ja’ på? Fem år? Jag tror inte att det är mer än två år bort! Det kommer att slå hårt mot bankernas vinstmarginal”, sa han från scen.

Läs fjolårets utspel här: SEB-vd:n under attack från finans-startups

Bolaget Lånbyte (NTL) hade precis presenterat sin app under paneldiskussionen ”framtiden för fintech”. De jobbar med att just sänka räntan på hushållens bolån genom att snabbt göra en kreditbedömning och förhandla ner folks bolån med bankerna.

Jag tror definitivt att bankernas marginaler på bolån är hotade.

I en intervju med Di Digital efter paneldiskussionen utvecklade Sebastian Siemiatkowski sina tankar:

”Det är bara grundläggande ekonomisk teori. Vi ser ju att inträdesbarriärerna minskar. Att rörligheten och transparensen ökar. Det kommer driva ner marginalerna”, säger han.

Är bankernas bolåneaffär hotad?

”Jag tror definitivt att bankernas marginaler på bolån är hotade. Jag har sett en del data som visar att det finns stora felprissättningar på bolåneräntor för vissa kundsegment.”

Du nämnde även EU:s nya PSD2-direktiv från scen?

”Ja! Det är helt otroligt att detta röstats igenom. Det var ju mycket lobbyverksamhet kring PSD2-direktivet. Bankerna var emot det. Fintechbolag och konsumenter var för. Även vi på Klarna (NTL) var för.”

Det kanske inte är bra för Klarna.

Vad får det för konsekvenser?

”Den här lagen ska ju implementeras först 2018, så vi får väl se. Men den innebär att om ett bolag får kundens godkännande så kan de använda all den information som banken har om dem. Det öppnar upp för alla möjliga nya tjänster.”

Hur påverkas Klarna av detta?

”Det får vi se. Vi engagerade oss mer som samhällsmedborgare än som företag i detta. Vi är ju ganska stora nu. Kanske kommer detta innebära att vi får fler konkurrenter. Det kanske inte är bra för Klarna. Men det är bra för konsumenterna.”

Är det enbart dåligt för storbankerna?

”Nej. Bankerna ligger ju långt fram i Sverige med tjänster som Swish och SEB:s investering i Tink. De måste se detta som en möjlighet att lansera nya tjänster ute i Europa.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies