Hoppa till innehållet

Klarnas vd: "Vi såg en mängd människor komma springande mot oss”

Fredagens misstänkta terrorattentat chockade Stockholm. Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski blev vittne till kalabaliken efter attacken.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och polisens avspärrningar kring Åhlens på Drottninggatan i Stockholm.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och polisens avspärrningar kring Åhlens på Drottninggatan i Stockholm.Foto: Jesper Frisk och Jonas Ekströmer/TT

Klockan 14.53 på fredagseftermiddagen kom första larmet in till polisen i Stockholm om en misstänkt terrorattack. En som befann sig befann precis vid händelsernas centrum var betaltjänstbolaget Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski.

”Jag och vår produktchef hade ett möte på Drottninggatan och befann oss på Adolf Fredriks kyrkogata (en sidogata till Drottninggatan, Di:s anm.) när vi såg en mängd människor komma springande mot oss”, säger han.

Han förstod inte allvaret där och då. Men en kvinna berättade vad hon hade sett och då gick händelsens allvar upp för honom. Sebastian Siemiatkowski begav sig genast till Klarnas huvudkontor som ligger på Sveavägen, precis intill Drottninggatan.

”Vi drog omedelbart i gång vårt ’crisis management team’ som vi har i sådana här situationer. Utgångarna på kontoret stängdes och alla stannade kvar på de övre våningarna samt ombads hålla sig borta från fönster”, säger han.

Kommentar: ”Sociala medier allt viktigare vid kriser”

”Jag är oerhört stolt över hur väl alla kolleger och chefer på Klarna hanterade situationen. Vi lyckades fort ta reda på de anställdas förehavanden och kontrollera att de var i säkerhet.”

Men situationen var tidvis dramatisk. Direkt efter attentatet cirkulerade rykten om skottlossningar samtidigt som en stor polisinsats i Stockholms innerstad pågick.

”Vid ett tillfälle, drygt efter någon timme, kom nationella insatsstyrkan och riktade vapen mot vårt hus på Sveavägen samt tog sig in i huset vid grannporten. Det var den mest stressande delen av situationen för vår del, i synnerhet när man känner ett ansvar för alla som är där”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Läs mer: Stockholmare öppnade upp sina hem i sociala medier 

I efterhand har han dock känt sig håglös när han tagit del av en tidvis svartvit diskussion.

”Min fasta övertygelse är att riktigt bra lösningar, sådana som är svåra, kräver kreativitet, kunskap, insikter och dedikation, är bra för att de kan åstadkomma både och; ett tryggt samhälle i kombination med en humanistiskt ledd migrationspolitik. Men i stället för att diskutera sådana praktiska lösningar ägnar vi åt oss teoretiska resonemang, statistiskt käbbel och en ocean av åsikter utan kunskapsgrund”, säger Sebastian Siemiatkowski.

”Min poäng är inte att jag har lösningen, men att jag är övertygad om att den finns. Tyvärr kommer dock inte det sätt som vi just nu approcherar detta att ta oss framåt mot en sådan lösning.”

Artikeln kan läsas i sin helhet i måndagens upplaga av Dagens Industri.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera