Annons

Bekräftar Di-uppgifter: Northvolts fabriksbygge säkrat – tar order på 122 miljarder

Northvolt bekräftar Di Digitals uppgifter om att batteribolaget har säkrat finansiering till sin fabrik i Skellefteå. Samtidigt har Northvolt tagit en samlad stororder värd 122 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska batteribolaget Northvolt meddelar att man fått in 1 miljard dollar, cirka 9 miljarder svenska kronor, i finansieringen av sin planerade batterifabrik.

Bland finansiärerna finns Volkswagen och storbanken Goldman Sachs, vilket bekräftar onsdagens uppgifter i Di. Volkswagen kommer att få motsvarande 20 procent av aktierna i Northvolt och en plats i styrelsen.

Även AMF och Folksam investerar i nyemissionen, liksom BMW och Ikea-stiftelsen IMAS.

Sedan tidigare har Northvolt säkrat ett lån från Europeiska investeringsbanken (EIB) på 3,7 miljarder kronor.

Batterifabriken ska byggas i Skellefteå och bolaget meddelar samtidigt att man planerar ytterligare en fabrik tillsammans med Volkswagen i Tyskland. 

”Med de här storspelarna inom finans och industri med oss så ser vi en enorm möjlighet för att växa och utveckla våra produkter under kommande åren. Det här är bara början”, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett uttalande.

Volkswagen har enligt Di Digitals uppgifter även lagt en storskalig order på Northvolts batterier.

”Med Northvolt har vi hittat en europeisk partners vars kunskaper och hållbara, koldioxidoptimerade batteriproduktion kan ge oss den avancerade produktion vi behöver här i Tyskland”, säger Volkswagens styrelseledamot Stefan Sommer i ett uttalande. 

Northvolt har även tagit en samlad order fram till 2030 på 13 miljarder dollar, motsvarande 122 miljarder kronor till fabriken i Skellefteå.

Fabriken där ska börja byggas i augusti och batteritillverkningen planerar att inledas 2021.

Nyemissionen värderar hela Northvolt till 14,8 miljarder kronor (inklusive de nya pengarna), enligt AMF:s pressmeddelande.

Di Digital rapporterade på onsdagsmorgonen att flera svenska pensions- och försäkringsjättar hade investerat i Northvolt.

Nu framgår det att AMF investerar 740 miljoner kronor.

”Northvolt har teknik i den yttersta framkanten, och kommer att erbjuda starkt efterfrågade produkter med stor potential att på ett konkret sätt bidra till omställningen mot ett mer hållbart samhälle”, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

Folksam går in med drygt 200 miljoner kronor.

”Investeringen ger vinster ekonomiskt, miljömässigt såväl som för lokalsamhället”, säger Michael Kjeller, Folksamgruppens chef för Kapitalförvaltning och hållbarhet.

Den nya finansieringen täcker den första delen av fabriken, upp till en kapacitet på 16 gigawattimmar per år. Produktionen väntas kunna börja 2021.

På sikt vill Northvolt utöka anläggningen till 32 gigawattimmar per år, men då krävs ny finansiering.

Enligt de senaste uppgifterna har Teslas Gigafactory i USA en kapacitet på drygt 20 gigawattimmar per år.

Di Digital / TT

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer