Annons

Klart: Nu måste 30 procent av Netflix innehåll vara från EU

Reed Hastings grundare och vd för Netflix.
Reed Hastings grundare och vd för Netflix.
Under eftermiddagen röstade EU-parlamentet igenom den lag som bestämmer att nästan en tredjedel av innehållet på plattformar som Netflix, HBO och Amazon Prime måste komma från Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Europaparlementet har nu röstat igenom förslaget på nya bestämmelser som tvingar videoplattformar att ha minst 30 procent av innehållet från Europa.

Läs mer: Nu röstar EU om vad Netflix får visa 

Det var med rösterna 452 för, 132 emot och 65 nedlagda röster som förslaget klubbades igenom.

Centerpartiets Fredrick Federley ville inte att den nya lagen skulle gå igenom parlamentet.

”Jag röstade emot förslaget, som bara kommer leda till kulturnationalism och censur. Många inom EU verkar tro att lagstiftning kring webbstreaming bara kan översättas rakt av från det analoga tv-nätet, något som är helt fel”, säger han.

Socialdemokraterna däremot valde att lägga ner sina röster. Partiet anser att plattformarnas innehåll bör regleras, men var negativa till en del detaljer i förslaget.

”Vi är kritiska till kravet om 30 procent europeiskt innehåll. Vi vill gärna stödja europeiska kultur men det ska ske genom främjande insatser, inte tvingade lagstiftning. Samtidigt är det är viktigt att lagstiftningen breddas för att omfatta även video on demand-plattformar. Vi ska inte ha snedvriden konkurrens på den inre marknaden”, säger S-parlamentarikern Anna Hedh.

Nu måste lagen godkännas av EU-ländernas regeringar i rådet för att kunna träda i kraft. Efter det har medlemsländerna 21 månader på sig att börja tillämpa lagen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer