Annons

KNC Miner-grundaren: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

Sam Cole, grundare och vd för KNC Miner.
Sam Cole, grundare och vd för KNC Miner.
Tuffare konkurrens än vad bolaget kunnat ana fick KNC Miner att ansöka om konkurs. ”Det här var det ansvarsfulla att göra” säger Sam Cole, vd och medgrundare av KNC Miner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KNC Miner ansökte i fredags förra veckan om konkurs vid Stockholms tingsrätt. Det bara två år efter att bolaget tog in sina första investeringar från riskkapitalister som Creandum och Accel.

Orsaken till konkursen är enligt de inblandade att antalet bitcoin som går att framställa kommer att halveras i juli.

”Vi har alltid vetat att den här halveringen ska komma och att den dubblar våra kostnader för att ta fram fler bitcoin. Vad vi inte har vetat är från vilken nivå den ska ske. Som det ser ut nu kommer vi att med liten marginal att bli olönsamma efter halveringen”, säger KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole.

Enligt Sam Cole har KNC fortfarande god lönsamhet på att framställa kryptovalutan. Särskilt nu när priset de senaste dagarna ökat. Men eftersom de halverade intäkterna inte ser ut att kunna bära kostnaderna efter juli tog styrelsen ett proaktivt beslut om att sätta bolaget i konkurs.

”Vi försöker vara ansvarsfulla. Vi var så pass övertygade om att vi kommer att bli olönsamma i juli att det var bättre att gå i konkurs frivilligt nu än att kanske tvingas i konkurs senare”, säger han. 

Andra orsaker till KNC:s konkurs är att man försenades i arbetet med den senaste generationens datachip ”Solar”. Samt den allt skarpare konkurrensen av nya bitcoinbrytare från till exempel Kina.

”Konkurrensen har ökat mer än vi någonsin kunde ana.  När vi räknar på det så handlar det om 100-tals miljoner dollar som investerats det senaste halvåret. Även om de har gratis elektricitet kan vi inte förstå hur de någonsin ska vara lönsamma”, säger Sam Cole.

Varför tror du att det investerats så mycket om det inte är lönsamt?

”Jag kan bara spekulera i det. Antingen vet det inte vad de gör, men det är inte så troligt när man investerar så mycket. De har kanske någon typ av fördel i Kina som vi inte känner till eller har här”, säger Sam Cole.

Mängden datakraft som används för att producera bitcoin har ökat kraftigt de senaste halvåret. Vilket gjort att KNC:s del av nya bitcoins minskat. 

År 2014 omsatte KNC-koncernen 640 miljoner kronor och redovisade 36 miljoner kronor i förlust. Några siffror för 2015 finns ännu inte offentliggjorda men enligt Sam Cole var omsättningen lägre än 2014 på grund av att man upphört med försäljningen av hårdvara till konsumenter.

”Vi redovisar en förlust för 2015 också eftersom vi i december investerade i att bygga ett nytt datacenter”, säger Sam Cole.

KNC Miner har i dag tre datorhallar i Boden och var på väg att färdigställa ett fjärde innan konkursanmälan. Datorhallarna utgör en del av KNC:s tillgångar som konkursförvaltaren nu ska försöka sälja. 

KNC har också i dagsläget några miljoner i kontanta medel och runt 7 miljoner kronor i bitcoin.

”Det finns många saker som vi utvecklat som kan visa sig värdefulla, både hårdvara- och mjukvara, för blockchain. Dessutom har vi investeringar i dotterföretag. Vi får se vad folk kommer att vilja lägga bud på”, säger Sam Cole.

Hårdvaran i datahallarna i Boden är enbart framtagen för att bryta bitcoin, eller bitoinliknande kryptovalutor, så att till exempel bryta den nu populära valutan Ether är inte något alternativ. 

För Sam Cole själv innebär konkursen att han nu står till konkursförvaltarens förfogande i att montera ned bolaget han byggt upp.

"Jag har jobbat med det här bolaget i 3 år. Under samma tidsperiod har jag fått två barn så det har varit en hektisk tid. Jag är glad att vi gjorde det men det är synd att det slutar så här. Nu ser jag fram emot att göra något lika spännande igen", säger han. 

 


 

Läs även: KNC:s bitcoingruva: "Driften fortsätter"

Läs även: KNC-ägaren: "vi hade inte koll på produkten"

Läs även: Kommentar: "Rent nonsens om KNC-kollapsen"

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer