Hoppa till innehållet

KNC Miner-grundaren: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

Tuffare konkurrens än vad bolaget kunnat ana fick KNC Miner att ansöka om konkurs. ”Det här var det ansvarsfulla att göra” säger Sam Cole, vd och medgrundare av KNC Miner.

Sam Cole, grundare och vd för KNC Miner.
Sam Cole, grundare och vd för KNC Miner.

KNC Miner ansökte i fredags förra veckan om konkurs vid Stockholms tingsrätt. Det bara två år efter att bolaget tog in sina första investeringar från riskkapitalister som Creandum och Accel.

Orsaken till konkursen är enligt de inblandade att antalet bitcoin som går att framställa kommer att halveras i juli.

”Vi har alltid vetat att den här halveringen ska komma och att den dubblar våra kostnader för att ta fram fler bitcoin. Vad vi inte har vetat är från vilken nivå den ska ske. Som det ser ut nu kommer vi att med liten marginal att bli olönsamma efter halveringen”, säger KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole.

Enligt Sam Cole har KNC fortfarande god lönsamhet på att framställa kryptovalutan. Särskilt nu när priset de senaste dagarna ökat. Men eftersom de halverade intäkterna inte ser ut att kunna bära kostnaderna efter juli tog styrelsen ett proaktivt beslut om att sätta bolaget i konkurs.

”Vi försöker vara ansvarsfulla. Vi var så pass övertygade om att vi kommer att bli olönsamma i juli att det var bättre att gå i konkurs frivilligt nu än att kanske tvingas i konkurs senare”, säger han. 

Andra orsaker till KNC:s konkurs är att man försenades i arbetet med den senaste generationens datachip ”Solar”. Samt den allt skarpare konkurrensen av nya bitcoinbrytare från till exempel Kina.

”Konkurrensen har ökat mer än vi någonsin kunde ana.  När vi räknar på det så handlar det om 100-tals miljoner dollar som investerats det senaste halvåret. Även om de har gratis elektricitet kan vi inte förstå hur de någonsin ska vara lönsamma”, säger Sam Cole.

Varför tror du att det investerats så mycket om det inte är lönsamt?

”Jag kan bara spekulera i det. Antingen vet det inte vad de gör, men det är inte så troligt när man investerar så mycket. De har kanske någon typ av fördel i Kina som vi inte känner till eller har här”, säger Sam Cole.

Mängden datakraft som används för att producera bitcoin har ökat kraftigt de senaste halvåret. Vilket gjort att KNC:s del av nya bitcoins minskat. 

År 2014 omsatte KNC-koncernen 640 miljoner kronor och redovisade 36 miljoner kronor i förlust. Några siffror för 2015 finns ännu inte offentliggjorda men enligt Sam Cole var omsättningen lägre än 2014 på grund av att man upphört med försäljningen av hårdvara till konsumenter.

”Vi redovisar en förlust för 2015 också eftersom vi i december investerade i att bygga ett nytt datacenter”, säger Sam Cole.

KNC Miner har i dag tre datorhallar i Boden och var på väg att färdigställa ett fjärde innan konkursanmälan. Datorhallarna utgör en del av KNC:s tillgångar som konkursförvaltaren nu ska försöka sälja. 

KNC har också i dagsläget några miljoner i kontanta medel och runt 7 miljoner kronor i bitcoin.

”Det finns många saker som vi utvecklat som kan visa sig värdefulla, både hårdvara- och mjukvara, för blockchain. Dessutom har vi investeringar i dotterföretag. Vi får se vad folk kommer att vilja lägga bud på”, säger Sam Cole.

Hårdvaran i datahallarna i Boden är enbart framtagen för att bryta bitcoin, eller bitoinliknande kryptovalutor, så att till exempel bryta den nu populära valutan Ether är inte något alternativ. 

För Sam Cole själv innebär konkursen att han nu står till konkursförvaltarens förfogande i att montera ned bolaget han byggt upp.

"Jag har jobbat med det här bolaget i 3 år. Under samma tidsperiod har jag fått två barn så det har varit en hektisk tid. Jag är glad att vi gjorde det men det är synd att det slutar så här. Nu ser jag fram emot att göra något lika spännande igen", säger han. 

 


 

Läs även: KNC:s bitcoingruva: "Driften fortsätter"

Läs även: KNC-ägaren: "vi hade inte koll på produkten"

Läs även: Kommentar: "Rent nonsens om KNC-kollapsen"

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera