Hoppa till innehållet

Kom hit som studenter – nu reser 29-åringarna en fond på 500 miljoner

J12 Ventures fond på en halv miljard kronor är det senaste tillskottet till Sveriges riskkapitalflora. Bakom den står en trio 29-åringar som träffades på Handelshögskolan i Stockholm – och serieentreprenören Bo Mattsson.

Luca Banderet, Bo Mattsson, Alexander Paterson Pochet och Emmet King ligger bakom J12 Ventures – som reser en fond på 500 Mkr.
Luca Banderet, Bo Mattsson, Alexander Paterson Pochet och Emmet King ligger bakom J12 Ventures – som reser en fond på 500 Mkr.Foto: Press.

”Det är lite ironiskt, men jag som är schweizare åker runt i hela Europa och viftar med den svenska flaggan som en patriot. För det är ofta halva vår pitch: Att vi tror på det svenska ekosystemet”, säger Luca Banderet.

Tillsammans med britten Emmet King och fransk-svensken Alexander Paterson Pochet är han och bolaget J12 Ventures just nu i färd med att resa en fond på 500 miljoner kronor för att investera i startupbolag. Vid sin sida har de även serieentreprenören Bo Mattsson som bland annat har sålt teknikbolaget Cint till Nordic Capital. 

Hittills har drygt 300 miljoner kronor säkrats i åtaganden från bland annat Axis-grundaren Martin Gren, Creandums partner Johan Brenner och statliga Saminvest.

Luca Banderet, Emmet King och Alexander Paterson Pochet, som alla tre är 29 år gamla, träffades när de 2012 flyttade till Sverige för att läsa en masterutbildning i finans på Handelshögskolan i Stockholm.

Därefter har Luca Banderet varit investerare på EQT Ventures och trion har även hunnit med att grunda fintechbolaget Nowo och investerarnätverketet DHS, som satsar på startupbolag med koppling till Handelshögskolan.

Läs även: Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

”Från ett entreprenörsperspektiv är Sverige en extremt spännande plats att vara på”, säger Luca Banderet och fortsätter:

”Vi var något av outsiders när vi kom till Sverige och det tror jag var lite lyckosamt för oss. Det var lite svårt att hitta jobb och då blev vi mer och mer sugna på att hitta vår egen väg och förstod att man inte måste söka jobb på McKinsey.”

Luca Banderet är partner på J12 Ventures som reser en fond på 500 miljoner kronor.
Luca Banderet är partner på J12 Ventures som reser en fond på 500 miljoner kronor.Foto: Press.

De senaste åren har Sverige hamnat allt mer i blickfånget för utländska riskkapitalister, konstaterar J12 Ventures-grundaren:

”Nu har stora Londonbaserade riskkapitalbolag ofta en partner som kollar på Sverige.”

Dessutom restes ett flertal nya mångmiljardfonder av svenska aktörer som Northzone, Creandum och EQT Ventures. I fjol strömmade också större summor än någonsin till svenska startupbolag: 22 miljarder kronor hade investerats fram till november enligt en sammanställning av Di Digital. 

Hur ska ni utmärka er i det här klimatet?

”Vår spets gentemot de större fonderna är först och främst att vi investerar tidigare än dem. Genom vårt ängelnätverk har vi bra kontakter i många branscher.”

Luca Banderet beskriver J12 Ventures som en hybrid mellan en riskkapitalfond och ett ängelnätverk – som totalt ska investera i uppemot 30 startupbolag i flera olika branscher.

”Vi tror att det är svårare för branschspecifika fonder. De är ett steg efter. För innovation kommer oftast därifrån man minst väntar det. För tre år sedan trodde ingen på elscootrar och nu snackar alla om det”, säger han.

Hittills har den nya fonden gjort fyra – ännu ej offentliggjorda – investeringar.

Vad ser du för mönster hos bolagen ni träffar?

”Det är svårt att säga. Men jag tror att det finns en Greta Thunberg-effekt. Folk har börjat kräva hållbara lösningar från alla håll och kanter och det ger ett tryck.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera