Hoppa till innehållet

Kommentar: Catena Media leker med Google-elden

Oavsett vem som ligger bakom de suspekta länkarna till Catena Medias sajter har världens största internetföretag förklarat krig mot beteendet. Frågan är om investerarna förstår det, skriver Di Digitals Daniel Goldberg.

Daniel Goldberg är redaktionschef på Di Digital.
Daniel Goldberg är redaktionschef på Di Digital.Foto: Jesper Frisk

Vanliga webbsurfare tänker sällan på det, men det pågår en ständig kamp om sökresultaten som du får upp på Google.

Att rankas högt av världens största sökmotor är avgörande för i stort sett alla verksamheter på nätet. Medier, e-handlare och spelföretag är alla i någon mån beroende av sin ställning i Googles sökresultat.

Läs mer: Porr- och piratlänkar till Catena Media

Ju högre upp, desto mer trafik – studier har visat att de första fem träffarna snor åt sig 70 procent av alla klick.

Kring detta har en stor och lukrativ industri blommat upp. Sökmotoroptimering, förkortat SEO, är svårbegripligt för de flesta. 

I branschen lånar man sin terminologi från hackarvärlden och skiljer på “white hat SEO” – grepp som syftar till att hjälpa Google att hitta bra och relevant innehåll – och “black hat SEO” – som handlar om att på olika vis manipulera eller lura Googles algoritmer.

Catena Media, som nyligen noterades på First North med ett börsvärde på cirka 2 miljarder kronor, sysslar med just sökmotoroptimering. Bolaget tjänar sina pengar på att driva trafik till spelbolag som Betsson, Unibet, Mr Green och Leovegas.

Det gör Catena Media genom portalsajter som johnslots.com, där bolaget samlar olika erbjudanden från betalande kunder.

Catenas portalsajter får åtminstone delvis sin trafik från porrsajter och förekommer i länklistor med eskortsajter och olagliga strömningstjänster, visar Di Digitals granskning.

Varför är det så? Enligt bolagets grundare Erik Bergman handlar det om medvetet sabotage. Konkurrenter ligger bakom länkarna, som syftar till att skjuta ned Catenas sajter i Googles sökresultat.

Stämmer det? Det är omöjligt att avgöra. Men oavsett vem som ligger bakom har världens största internetföretag förklarat krig mot beteendet. Google uppdaterar ständigt sina algoritmer för att städa bort manipulerade sökresultat.

Upptäckta syndare straffas hårt. Inte sällan utestängs de oceremoniellt från resultatlistorna. “Svartlistning” kallas det i webbvärlden.

Just det hände den svenske webbentreprenören Ted Valentin sommaren 2009. Han driver populära tjänster som pizzakartan.se och restaurangkartan.se, alla högt rankade av Google.

Sökjätten misstänkte att någonting inte stod rätt till och plockade bort Ted Valentins sajter från resultaten. 80 procent av trafiken försvann över en natt.

Google ångrade sig senare och bad om ursäkt. Men händelsen visar tydligt på den kraft som världens största sökföretag besitter.  

”Google har många miljarder att spendera på att jaga fulspelande sökordsoptimerare. Man är en indexuppdatering från döden”, säger en av Di Digitals källor i SEO-världen.

Frågan är om Catena Medias aktieägare förstår den saken.

Uppdatering: En tidigare formulering i texten kunde uppfattas som att Ted Valentin brutit mot Googles regelverk. Det stämmer inte och Di Digital ber om ursäkt för otydligheten. 

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera