Hoppa till innehållet

Konsultbolaget: ”29 procent av jobben i Stockholm hotas av AI”

Det kallas för den fjärde industriella revolutionen – vågen av artificiell intelligens som ersätter mycket av det vi känner till i dag. Nu har managementkonsulterna Oliver Wyman rankat beredskapen för AI i 105 städer. Och Stockholm ges höga poäng.

Bo Kaunitz är partner på Oliver Wyman i Stockholm. Konsultbolaget har skrivit en rapport om hur olika redo städer i världen är inför den fjärde industriella revolutionen.
Bo Kaunitz är partner på Oliver Wyman i Stockholm. Konsultbolaget har skrivit en rapport om hur olika redo städer i världen är inför den fjärde industriella revolutionen.

Det svenska skyddsnätet har ett bra facit; 90 procent av de som som förlorar jobbet i Stockholm hittar ett nytt, likvärdigt eller bättre, inom ett år.

Det slår Oliver Wyman fast i sin rapport om ai-beredskap – och det är ett av svaren till varför den svenska huvudstaden kommer att klara disruptionen från artificiell intelligens bättre än andra, menar de.

Bland ”små städer” i världen (under tre miljoner människor) är Stockholm mest redo av alla, före Amsterdam och München, enligt kartläggningen. Totalt i världens landar Stockholm på en sjätte plats.

Läs mer: AI-bokföring på frammarsch: Izettle tar hjälp av startupbolag

”Det är en stor undersökning som ligger till grund för det här”, säger Bo Kaunitz, partner på Oliver Wyman i Stockholm.

”Resultaten är baserade på en stor enkätundersökning med över 10 000 deltagare, plus ett 50-tal djupintervjuer med ledare och experter inom näringsliv, offentlig sektor och universitet runt om i världen. Det, i kombination med vår egen research och research som vi köpt in, har analyserats och kokats ihop till den här rankingen”, säger han.

AI är ett brett samlingsnamn och betyder olika saker för olika branscher. För vården kan det vara att träna datorer att känna igen sjukdomar och skador på röntgenbilder, för e-handeln är det att manövrera paket i ett lager och leverera till en distributör.

Läs mer: Techbolag upptäcker folksjukdomar under tandläkarbesöket

”Stockholms infrastruktur och våra fantastiska skolor och universitet, det är sådant som också vägs in i hur redo vi är som stad för ai-revolutionen”, säger Bo Kaunitz vidare. 

Han pekar bland annat på ett ai-samarbete mellan KTH i Sverige och superskolan MIT i USA som ett tecken på att Stockholm jobbar aktivt mot den här framtiden, som oundvikligen kommer.

Ett annat bevis på att huvudstaden håller på att anpassa sig är Stockholms stads eget initiativ Smart stad som verkar för allt från uppkopplade produkter i offentliga verksamheter till automatisk trafikstyrning på gatorna.

Att digital tranformering sker just nu i Stockholm kunde Di Digital rapportera om i början av den här veckan. En undersökning från jobbland.se visade att var tredje ledigt jobb i huvudstaden är inom techsektorn.

Enligt en undersökning som Linkedin själva gjort inför 2020 är just ai-specialist det jobb som ökat näst mest bland annonserade yrken. Den höga efterfrågan förväntas fortsätta även i år, konstaterar bolaget. 

Allra mest ökade annonsering efter rollen som dataskyddsombud, med specialkunskaper inom datasekretess, GDPR och integritetslagstiftning.

Det rimmar också väl med ett av orosmolnen kring ai-revolutionen som är just integriteten.

”Det här är en av de viktigaste delarna av allt i att vara redo för AI; arbetskraften vi har här i Stockholm är faktiskt världsklass”, kommenterar Bo Kaunitz om jobbstatistiken.

Kan Stockholm bli bättre på någonting?

”Vi tror också att ett utökat samarbete mellan Stockholms Stad och stadens näringsliv ytterligare skulle kunna förstärka Stockholms redan starka position.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera