Annons

Krisdrabbade Spotify-utmanaren köps upp av Jack Dorseys betalbolag

Squares grundare Jack Dorsey och Tidals huvudägare Jay-Z.
Squares grundare Jack Dorsey och Tidals huvudägare Jay-Z. Foto: TT.
Det amerikanska betalbolaget Square köper en majoritetspost i Spotify-konkurrenten Tidal.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Square är Twitter-grundaren Jack Dorseys fintechbolag, där han är så väl vd som ordförande. Han kommer som en del av förvärvet att utnämna Tidals tidigare storägare Shawn Carter, mer känd som Jay-Z, till styrelseledamot.

Det var 2015 som Jay-Z köpte det svensk-norska bolaget Aspiro för en halv miljard kronor. Bolaget hade då lanserat musikströmningstjänsten Tidal samlade en celeber skara artister som ställde sig bakom projektet.

Trots den spektakulära lanseringen för sex år sedan har Tidal inte lyckats hävda sig i kampen med giganterna Spotify och Apple Music. Sedan dess har andra utmanare som Amazon Music och Deezer också vunnit mark på marknaden för strömmad musik. Di kunde i början av 2021 rapportera att Tidal gjort en samlad förlust om 1,8 miljarder kronor sedan starten.

Square ser inga effekter från förvärvet på 2021 års omsättning eller marginaler. Köpesumman uppgår till nästan 300 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor, för en ”signifikant majoritetsandel” i musikstreamingtjänsten.

Det innebär att bolaget fortsätter att minska i värde. När den amerikanska teleoperatören Sprint köpte en tredjedel av Tidal i början av 2017 värderades hela bolaget till 5,8 miljarder kronor.

Jack Dorsey förklarar att den bakomliggande idén med affären är att bättre kunna leverera tjänster till musikindustrin. Squares aktie backade med några procent i den amerikanska förhandeln på torsdagen och så gjorde även Spotify.

Tidal har i omgångar kritiserats för bristande transparens, bolaget uppger till exempel inte hur många användare tjänsten har – även om branschkännare bedömer att det rör sig om cirka fem miljoner betalande prenumeranter. Spotify hade i jämförelse 155 miljoner betalande kunder i slutet av 2020.

(Di Digital/Nyhetsbyrån Direkt)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer