Annons

Kupper och maktspel – Fredrik Wester tar hem techprofilernas fotbollsliga

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz. Foto: Joey Abrait, Jack Mikrut
De nya näringslivstopparna väljer fotboll framför klassiska överklassporter. Spelmiljardären Fredrik Wester driver en agentur för spelare – och såväl en Spotify-chef som Evolution Gamings medgrundare verkar bakom kulisserna inom fotbollen. Samtidigt bryter profiler som Martin Lorentzon äntligen radiotystnaden, noterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Traditionellt har personer i de övre samhällsskikten dragit sig till klassiska sporter som tennis, golf, segling eller ridsport. Men i sommar kan näringslivstopparna varken frottera sig under tennisturneringarna i Båstad eller hästtävlingarna i Falsterbo. Stallet sägs fostra ledare och många toppar är tidigare ”hästtejer”. Ett antal storbolag har därför hakat på ridsporten som sponsorer, till exempel H&M, där även Charlotte Söderström, dotter till H&M:s huvudägare Stefan Persson, bidrar med elithästar privat, och Saab vars tidigare vd Håkan Buskhe alltid haft hästar i sin närhet.

Men i det ”nya näringslivet” bland techprofilerna verkar det vara mer folkligt som gäller. I helgen är det en riktig högtid för fotbollsälskare när allsvenskan och även många internationella ligor drar igång inom kort. 

Fredrik Wester spanar in sonens fotbollsträning från läktaren.
Fredrik Wester spanar in sonens fotbollsträning från läktaren. Foto: Jesper Frisk

Tech-ligans egen Zlatan: Fredrik Wester

Spelmiljardären Fredrik Wester har gått ”all in” i sporten. Intresset började tidigt och han spelade i Umeå-laget Mariehem SK tills han var 19 år gammal. Senare ska han ha varit ungdomstränare i Hammarby när hans barn spelade där. Utöver att vara grundare till spelbolaget Paradox Interactive driver han även en agentfirma, Scandinavian Soccer Agency. Agenturen ska ha ett tiotal spelare under kontrakt. Han sponsrar också, genom sitt bolag Kichi Invest, klubben Stockholm Internazionale som spelar i den svenska fjärdedivisionen och hör hemma vid ”Krillan”, Kristineberg.

AIK-kuppen

Eric Ljunggren kanske inte är lika välkänd i våra spalter, men är ett namn inom media där han besuttit olika chefsroller. Numera är han marknadschef för impact-centret Norrsken. Men en del fotbollsälskare kanske minns hur han under spektakulära former tog över klubban i AIK 2018. Ett gäng engagerade fans med nätverk och kunskaper inom kommunikation bestämde sig för att ledarskapet behövde förändras i klubben. Med hjälp av bland andra spinndoktorn Simon Strand lyckades de ansamla tillräckligt många röster för att peta bort Per Bystedt från ordförandestolen. För de som är bevandrade inom lite äldre techbolag så gick Per Bystedt vid Jan Stenbecks sida och drev fram bolag som Spray, TV3 och Webrock.

Styr från läktaren

Den tekniskt intresserade och frispråkiga Mikael Pawlo, som bland annat ligger bakom Red Flag och bettingbolaget Mr Green, har tidigare suttit i styrelsen för Djurgården. Spotifys Nordenchef Jenny Hermansson växte upp i Örebro och är ledamot i ÖSK Fotboll. Evolution Gamings medgrundare Fredrik Österberg sitter i Hammarbys styrelse. Eniros tidigare cheg, sedermera vd och numera ordförande för Bonnier (som äger Dagens industri), den sociala Tomas Franzén, verkar heja på gnaget då han sitter i AIK:s styrelse.

Martin Lorentzon iklädd en traditionell midsommarkrans med anledning av att han ska prata i Sommar i P1.
Martin Lorentzon iklädd en traditionell midsommarkrans med anledning av att han ska prata i Sommar i P1. Foto: Mattias Ahlm, Mattias Ahlm

Slut på Martin Lorentzons radiotystnad 

Ingen riktig sommar utan radioprogrammet Sommar i P1. Minns hur jag satt i solen med en vän och lyssnade ute på en skärgårdsö med en vän förra året och lyssnade till forskaren och Di-krönikören Anders Hansen. Han satte igång en hel rörelse bland svenskarna som äntligen började förstå kopplingen mellan motion och psykiskt välmående.

Vi får se om techprofilerna bland årets sommarpratare sätter ett lika stort avtryck. Den 30 juni får vi höra Niklas Adalberth. Han brukar i intervjuer och på scen berätta öppenhjärtigt om svåra stunder. Den mest måleriska brukar vara historien om när han nyrik satt på ett hotellrum och grät, pengar ger frihet men är inte nödvändigtvis nyckeln till lycka. Jag kan tänka mig att mental hälsa även här blir ett tema som tangerar hans engagemang i självhjälpsappen 29k. Eller så kommer han prata mer om sin haussade impact-aktör Norrsken. Eller vågar han på sig fler tjuvnyp mot Klarna, som han var med och grundade?

En annan höjdpunkt är den 1 augusti då Spotifygrundaren Martin Lorentzon gör comeback i Sveriges Radio. Det har rått lite radiotystnad från hans sida sedan debaclet för tre år sedan. Då förnekade han Spotifys börsplaner i en intervju med en av SR:s reporter, trots att tidningar som Financial Times hade rapporterat om uppgifter som tydligt visade att en notering var på gång.

Spotifys kommunikationsavdelning tvingades då gå ut och understryka att Lorentzon inte var en ”officiell talesperson” för bolaget. Bolaget utvärderade olika vägar framåt, och en börsnotering var ett sådant, hette det då.

Men vi hoppas nu på färgstarka historier från Martin Lorentzons liv. Han är inte bara medgrundare till Spotify som värderas till över 300 miljarder kronor, utan ligger även bakom tidigare framgångar som Tradedoubler. Trots att han varit aktiv inom näringslivet i decennier så känner vi honom inte särskilt väl.

Kanske kan han även snacka lite politik och ställa nya krav på regeringens näringslivspolitik, något han gjorde 2016. Alla som träffat honom vittnar om en färgstark, energiskt personlighet. Hoppas han vågar bjuda till, även om det riskerar att lida till lite ruffig debatt!

Spotifys andra grundare Daniel Ek är en person som verkar ännu mer i det fördolda. Ibland får vi höra spår av solskenshistorier om hur han till exempel räddade vännen Moha Bensofia från döden. Daniel Eks sommarprat från 2012 är annars en klassiker i genren. Han talade då om sin medgrundare Martin Lorentzon som en trygg hamn i stormen, en obotlig optimist som såg problem som möjligheter. Det blir intressant att även höra vad Martin Lorentzon har att säga om sin medgrundare. 

Det blir även intressant att höra från influeraren Therese Lindgren den 2 juli. Tech-investeraren, festprissen och – just det – den före detta finansministern Anders Borg pratar den 8 juli. ”Draken i rummet” Gunilla von Platen, i dag delägare i Transcom Worldwide, sänder sitt avsnitt den 19 juli. 

För oss som älskar börs blir det kul att höra från Olof Stenhammar. Han grundade OM, fick börsen att bli digital i 'yuppie'-eran och i dag är hans skapelse en del av Nasdaq. Mer om det – hoppas i alla fall jag – får vi veta den 10 augusti. 

Ur Di:s arkiv: Olof Stenhammar talar ut om 80-talets mäklarlunch 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer