Annons

Kvinnliga affärsänglar - här är dom

Kvinnliga affärsänglar har länge hamnat i skuggan av sina manliga kollegor. Idag är de en allt vanligare syn i både styrelserum och ägarlistor. Di Digital har listat några av de hetaste namnen, utan inbördes ordning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har tidigare uppmärksamma bristen på kvinnliga privata investerare, så kallade affärsänglar. Men visst existerar de. Här presenterar vi ett urval av Sveriges mest etablerade kvinnliga investerare, och några nykomlingar.

Läs mer: Bristen på kvinnliga änglar skapar sämre bolag

Foto: Jonatan Bylars

Jane Walerud

Amerikanskfödda Jane Walerud är en av Sveriges tyngsta affärsänglar. De senaste 15 åren har hon investerat i 15 startupbolag, bland annat den svenska betalsuccén Klarna, Lensway och det nyligen börsnoterade ögonstyrningsbolaget Tobii. Under it-yran var hon med och grundade bolaget Bluetail, som såldes till Nortel Networks för 1,4 miljarder kronor år 2000. Jane Walerud blev 2015 invald i statsminister Stefan Löfvéns Innovationsråd.


Hellen Wohlin Lidgard

 • Ålder: 45 år
 • Gör: Investerare och entreprenör
 • Bor: Stockholm.
 • Portföljbolag (i urval): Bonzun, Citerus, SecureMailbox (tidigare Poosty)

År 2000, i samband med att it-bubblan sprack, grundade Hellen Wohlin Lidgard Pointer, en svensk jätte inom it och beslutstöd. 2007 såldes bolaget till Ratosägda Bisnode för 92 miljoner kronor. Idag arbetar Hellen Wohlin Lidgard som investerare och sitter i styrelsen för en rad bolag inom hälsa och it samt för Sjunde AP-fonden.


Foto: Jack Mikrut

Eva Redhe Ridderstad

Eva Redhe Ridderstad har bland annat tidigare varit vd för Erik Penser Fondkommission. Idag är hon privat investerare och sitter i styrelsen för en rad bolag samt Första AP-fonden.


Foto: T Busch-Christensen

Anna Omstedt

 • Ålder: 40 år
 • Gör: Vd MedUniverse
 • Bor: Stockholm
 • Portföljbolag (i urval): MedUniverse, Heyouts

Anna Omstedt Lindgren är en svensk internetentreprenör som inledde sin karriär då hon 1999 grundade mat- och receptsajten Tasteline. Som 2005 köptes upp av Svenska Dagbladet för en hemlig summa. Sedan dess har Anna Omstedt grundat en rad olika bolag, senast MedUniverse där hon idag är vd. Hon har även grundat nätverket Pokerface, för kvinnliga entreprenörer.Meg Charles-Horn

Meg Charles-Horn är en amerikansk affärsängel baserad i Stockholm. Sommaren 2014 Investerade hon tillsammans med Connectas förre vd Per Appelgren 500 000 dollar i den svenska konferensapppen Mentimeter och hon sitter i bolagets styrelse. Meg har även investerat i crowdfundingplattformen Fundedbyme. Meg Charles-Horn har en karriär som affärsjurist bakom sig och har varit verksam i både USA och Indien.


Foto: Spotify

Sophia Bendz

 • Ålder: 34 år.
 • Gör: Partner Beta Angels
 • Bor: New York
 • Portföljbolag (i urval): Clue, Tictail, Roger

2014 lämnade Sophia Bendz rollen som global director of marketing på Spotify för att syssla med investeringar och styrelseuppdrag på heltid.  Idag sitter hon i styrelsen för Unibet, eTraveli, Norstedts samt Allbrightstiftelsen, och har gjort privata investeringar i en rad bolag. Sedan en tid tillbaka är hon en partner i det amerikanska ängelnätverket Beta Angels.

Läs mer: Saknar du männen? Här är en lista med även manliga affärsänglar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer