Annons

Låneutmanarna: ”Vi följer redan FI:s amorteringskrav”

Alexander Widegren, vd och grundare på Enkla, Carl Johan Nordquist, vd Hypoteket, och Rikard Josefson, vd på Avanza, som är storägare i Stabelo.
Alexander Widegren, vd och grundare på Enkla, Carl Johan Nordquist, vd Hypoteket, och Rikard Josefson, vd på Avanza, som är storägare i Stabelo.
Finansinspektionen tvingar in låneutmanarna Hypoteket, Stabelo och Enkla att lyda under det amorteringskrav som redan gäller för landets banker. ”Vi följer redan kravet frivilligt”, säger Carl Johan Nordquist, vd Hypoteket, och får medhåll från sina branschkollegor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansinspektionen (FI) föreslår att det ska bli möjligt för kreditgivare som lämnar så kallade kapitalfrigöringskrediter ("seniorlån") att medge undantag från de krav på amortering som följer av amorteringsföreskrifterna. Det framgår av en remisspromemoria.

Samtidigt föreslås amorteringskravföreskrifterna utvidgas så att de även gäller för företag som har tillstånd att lämna bostadskrediter, enligt lagen om verksamhet med bostadskrediter. Det innebär att Enkla, Schibsted-backade Hypoteket och Avanza-delägda Stabelo ska omfattas av amorteringskravet.

"Att reglerna inte omfattar sådana företag i dag, utan enbart kreditinstitut, medför en risk för att reglerna inte får önskad effekt samt att konkurrensen på marknaden snedvrids", påpekar FI.

Läs mer: Danske Bank chocksänker tvåårsräntan 

Di Digital har kontaktat företrädare för Hypoteket, Stabelo och Enkla under måndagen. Och alla är mycket positiva till FI:s förslag på striktare regler. 

”Detta är både väntat och välkommet. Det är bra att vi bostadskreditinstitut lyder under samma regler som bankerna. Det blir snurrigt för kunderna annars. Vi följer ju redan nu FI:s amorteringskrav på frivillig basis och min bild är att våra konkurrenter gör det samma”, säger Carl Johan Nordquist, vd för Hypoteket, ett startupbolag som delägs av Schibsted.

Han får medhåll från Stabelos medgrundare Hampus Brodén.

”Detta är väntat och välkommet. Vi har från dag ett agerat som om vi redan omfattades av amorteringskravet”, säger han. 

Läs mer: Nordea hyllar Enkla i hemlig analys 

Även Alexander Widegren, vd och grundare på Enkla, ställer sig i hyllningskören. 

”Vi välkomnar Finansinspektionens beslut. Vi vill ju ha kunder med låg risk och då är det bra med amorteringskrav. FI har varit väldigt lyhörda mot landets bostadskreditinstitut. Det visar att marknaden för finansiell teknik fungerar i Sverige”, säger han och tillägger att Enkla uppmärksammade FI på detta kryphål redan i sin ansökan våren 2017.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies