Annons

Liberalerna: Patentskyddet i Sverige är för svagt

Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för L, och Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för L.
Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för L, och Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för L. Foto: TT och Di.
Teknikbolaget Accumulate gick nyligen i konkurs efter att ha förlorat en rättstvist mot storbankernas bank-id. Det är ännu ett bevis på att patentskyddet i Sverige är för svagt, oavsett vem som hade rätt i sak, skriver två företrädare för Liberalerna på Di Digital Debatt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sverige blev nyligen åter utsett till ett ledande innovationsland. Denna innovationskraft hos svenska företag, forskare och uppfinnare har lagt grunden för vårt välstånd. I dag är detta hotat av ett i praktiken svagt svenskt patentskydd för relativt små innovatörer. Sverige har halkat efter länder som Frankrike, Nederländerna och Tyskland när det gäller att möjliggöra patenträttegångar för att praktiskt kunna skydda sina rättigheter.

När företaget Accumulate nyligen förlorade en patenttvist mot Finansiell ID-Teknik och gick i konkurs som en konsekvens av rättegångskostnaderna, vilket Di Digital rapporterade om, visar det återigen hur svårt det är för små innovativa företag att hävda sin rätt mot större aktörer. Oavsett vem som hade rätt i sak.

Nästan var tionde av Europas mindre företag har utsatts för patentintrång de senaste tre åren.

Immaterialrättsliga tillgångar utgör ofta en lejonpart av värdet i nya innovativa företag, och därför kan effekten av ett otillräckligt skydd vara att svensk innovation tvingas flytta utomlands. 

Patent är en förutsättning för innovation och har genom historien säkerställt att forskare och ingenjörer har varit beredda att investera tid och pengar i projekt, eftersom det garanterar att deras idéer inte blir stulna omgående. Alla uppfinningar och innovationer som vi tar för givet, från telefonen i fickan till spisen vi kokar vatten på, finns tack vare patenträttigheter. Medicinska framsteg för vår hälsa är också det ett skinande pärlband av kunskap, innovation och forskning. Vi måste fortsätta att anpassa patenträtten praktiskt till den globala och digitala ekonomin. Nästan var tionde av Europas mindre företag har utsatts för patentintrång de senaste tre åren.

I och med den gemensamma europeiska marknaden är det viktigt att EU skyddar europeiska företag globalt och inom unionen. Därför har EU tillskapat en rättsordning med en samlad patentdomstol där en majoritet av medlemsländerna, bland dem Sverige, deltar. Ett domslut i den gemensamma domstolen kommer att gälla i alla medverkande länder vilket ska minska rättegångskostnaderna för företag i bland annat patenttvister. Denna rättsordning har dock ännu inte trätt i kraft.

Många har inte råd att hävda sina rättigheter i praktiken, oavsett hur uppenbart intrånget är.

I en internationell konkurrensmiljö är det viktigt att de mekanismer vi har för att reglera marknaden även fungerar internationellt. Vi ser med jämna mellanrum hur utländska statskontrollerade företag inskränker på svenska företags immaterialrätt. Hotet från till exempel Kina när det gäller industrispionage och patentintrång är välkänt och måste hanteras tillsamman med andra länder som står för rättsstatens principer.  

För ofta kapitalsvaga nystartade svenska företag eller enskilda forskare är det dessutom viktigt att det finns regelverk som bättre skyddar dem vid patentintrång. Många har inte råd att hävda sina rättigheter i praktiken, oavsett hur uppenbart intrånget är. Detta är en anledning till att antalet mindre företag som bevakar sina i rättigheter i domstol är tre gånger fler i till exempel Frankrike än i Sverige. Vi behöver se över reglerna så att processkostnaden för patenttvister hålls nere, eller begränsas för mindre företag. Dessutom behöver det övervägas hur åklagare i större omfattning kan väcka åtal för patentintrång.

Det är positivt att straffen för de grövsta immaterialrättsbrotten skärps om någon månad. Men skärpta straff hjälper inte den som fått sin immaterialrätt kränkt, men inte har resurserna till att driva sin sak i domstol.

Om Sverige ska vara ett land där fler företag som Spotify, Dice och Elekta växer fram är det viktigt att entreprenörer har de villkor som i alla led stödjer forskning och innovation.

Kunskapsnationen Sverige måste erbjuda de bästa villkoren och rättsskyddet för nytänkande, innovationer och utveckling av ny teknik och framtidens medicin. Goda villkor för forskning och utveckling måste hänga ihop med ett starkt praktisk skydd för immateriella rättigheter. Detta stärker möjligheternas Sverige för företagsamheten och säkrar vårt framtida välstånd. 

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Liberalerna och gruppledare i riksdagen

Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för Liberalerna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer