Hoppa till innehållet

Liberalerna: Patentskyddet i Sverige är för svagt

Teknikbolaget Accumulate gick nyligen i konkurs efter att ha förlorat en rättstvist mot storbankernas bank-id. Det är ännu ett bevis på att patentskyddet i Sverige är för svagt, oavsett vem som hade rätt i sak, skriver två företrädare för Liberalerna på Di Digital Debatt.

Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för L, och Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för L.
Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för L, och Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för L.Foto: TT och Di.

Sverige blev nyligen åter utsett till ett ledande innovationsland. Denna innovationskraft hos svenska företag, forskare och uppfinnare har lagt grunden för vårt välstånd. I dag är detta hotat av ett i praktiken svagt svenskt patentskydd för relativt små innovatörer. Sverige har halkat efter länder som Frankrike, Nederländerna och Tyskland när det gäller att möjliggöra patenträttegångar för att praktiskt kunna skydda sina rättigheter.

När företaget Accumulate nyligen förlorade en patenttvist mot Finansiell ID-Teknik och gick i konkurs som en konsekvens av rättegångskostnaderna, vilket Di Digital rapporterade om, visar det återigen hur svårt det är för små innovativa företag att hävda sin rätt mot större aktörer. Oavsett vem som hade rätt i sak.

Nästan var tionde av Europas mindre företag har utsatts för patentintrång de senaste tre åren.

Immaterialrättsliga tillgångar utgör ofta en lejonpart av värdet i nya innovativa företag, och därför kan effekten av ett otillräckligt skydd vara att svensk innovation tvingas flytta utomlands. 

Patent är en förutsättning för innovation och har genom historien säkerställt att forskare och ingenjörer har varit beredda att investera tid och pengar i projekt, eftersom det garanterar att deras idéer inte blir stulna omgående. Alla uppfinningar och innovationer som vi tar för givet, från telefonen i fickan till spisen vi kokar vatten på, finns tack vare patenträttigheter. Medicinska framsteg för vår hälsa är också det ett skinande pärlband av kunskap, innovation och forskning. Vi måste fortsätta att anpassa patenträtten praktiskt till den globala och digitala ekonomin. Nästan var tionde av Europas mindre företag har utsatts för patentintrång de senaste tre åren.

I och med den gemensamma europeiska marknaden är det viktigt att EU skyddar europeiska företag globalt och inom unionen. Därför har EU tillskapat en rättsordning med en samlad patentdomstol där en majoritet av medlemsländerna, bland dem Sverige, deltar. Ett domslut i den gemensamma domstolen kommer att gälla i alla medverkande länder vilket ska minska rättegångskostnaderna för företag i bland annat patenttvister. Denna rättsordning har dock ännu inte trätt i kraft.

Många har inte råd att hävda sina rättigheter i praktiken, oavsett hur uppenbart intrånget är.

I en internationell konkurrensmiljö är det viktigt att de mekanismer vi har för att reglera marknaden även fungerar internationellt. Vi ser med jämna mellanrum hur utländska statskontrollerade företag inskränker på svenska företags immaterialrätt. Hotet från till exempel Kina när det gäller industrispionage och patentintrång är välkänt och måste hanteras tillsamman med andra länder som står för rättsstatens principer.  

För ofta kapitalsvaga nystartade svenska företag eller enskilda forskare är det dessutom viktigt att det finns regelverk som bättre skyddar dem vid patentintrång. Många har inte råd att hävda sina rättigheter i praktiken, oavsett hur uppenbart intrånget är. Detta är en anledning till att antalet mindre företag som bevakar sina i rättigheter i domstol är tre gånger fler i till exempel Frankrike än i Sverige. Vi behöver se över reglerna så att processkostnaden för patenttvister hålls nere, eller begränsas för mindre företag. Dessutom behöver det övervägas hur åklagare i större omfattning kan väcka åtal för patentintrång.

Det är positivt att straffen för de grövsta immaterialrättsbrotten skärps om någon månad. Men skärpta straff hjälper inte den som fått sin immaterialrätt kränkt, men inte har resurserna till att driva sin sak i domstol.

Om Sverige ska vara ett land där fler företag som Spotify, Dice och Elekta växer fram är det viktigt att entreprenörer har de villkor som i alla led stödjer forskning och innovation.

Kunskapsnationen Sverige måste erbjuda de bästa villkoren och rättsskyddet för nytänkande, innovationer och utveckling av ny teknik och framtidens medicin. Goda villkor för forskning och utveckling måste hänga ihop med ett starkt praktisk skydd för immateriella rättigheter. Detta stärker möjligheternas Sverige för företagsamheten och säkrar vårt framtida välstånd. 

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Liberalerna och gruppledare i riksdagen

Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för Liberalerna

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera