Annons

Ljusning för Schibsteds miljardbud på Hemnet

Rolv-Erik Ryssdal, koncernchef på Schibsted
Rolv-Erik Ryssdal, koncernchef på Schibsted
Konkurrensverket vill ge mediejätten Schibsted mer tid för att hitta en väg framåt i Hemnet-affären. Det ökar chanserna att den omstridda miljardaffären faktiskt blir av.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För en dryg vecka sedan kom nyheten att Konkurrensverket ville stoppa mediejätten Schibsteds köp av bostadssajten Hemnet, en affär som värderas till 1,5 miljarder kronor.

Uppgifterna, som senare bekräftades av Konkurrensverket, innebar en betydligt ökad risk för att Hemnet-köpet inte skulle gå igenom.

Nu tycks dock parterna vara mer hoppfulla om att hitta en lösning. Konkurrensverket har under tisdagen lämnat in en såkallad ansökan om fristförlängning hos Tingsrätten, med samtycke från Schibsted och Hemnet.

Det innebär i klarspråk att parterna vill ha mer tid på sig för att hitta en väg framåt i affären. Tidsfristen ska, enligt ansökan, skjutas fram från den 9 juni till den 8 juli.

“Vi har en diskussion med Schibsted. Det som diskuteras är om det finns något sätt på att lösa problemen vi sett med affären. Vi behöver mer tid för de diskussionerna”, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, till Di Digital.

“Vi vill att tidsfristen flyttas fram till den 8 juli. Efter det måste vi besluta om vi ska yrka på förbud eller inte”, fortsätter han.

Per Karlsson vill inte gå in på detaljer om exakt vad tvistepunkterna är i affären. Han vill heller inte berätta exakt vad det är för lösning som diskuteras.

På ett allmänt plan handlar myndighetens oro om hur ett Schibsted-ägt Hemnet skulle påverka konkurrensen på marknaden för bostadsförsäljningar. Schibsted äger sedan tidigare den konkurrerande bostadssajten Blocket Bostad.

“Vi ser till konsumenterna och hur det blir bra för dem. Vi befarar att konkurrenssituationen kan försämras”, säger Per Karlsson. 

Han betonar dock att det inte är myndiheten som avgör om tidsfristen ska förlängas eller ej.

“Vi kan bara göra en ansökan. Det är tingsrätten som bestämmer, men Schibsted och Hemnet har samtyckt till det här”, säger Per Karlsson.

Läs även: Mäklarförbundet fick 7,5 miljoner i "signing fee" av Schibsted

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer