Annons

Luleåbolaget är strömavbrottens fiende – får elbolag som investerare

Magnus Karlsson är vd på Exeri.
Magnus Karlsson är vd på Exeri. Foto: Amanda Lindgren
Skellefteå Kraft investerar 10 miljoner kronor i techbolaget Exeri, som med sina sensorer vill halvera tiden för strömavbrott i det svenska elnätet. Planen är att omsätta en halv miljard kronor om fem år, enligt vd:n Magnus Karlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I framtiden ska längre strömavbrott bli färre och kortare. Åtminstone om elnätsövervakaren Exeri får som de vill. Luleåbolaget har tagit fram ett system som övervakar och upptäcker defekter i elnätet. 

Nu får bolaget in knappt 10 miljoner kronor i nytt kapital från det kommunägda elbolaget Skellefteå Kraft mot 15 procent av aktierna.

”Vi ser det som ett bevis på att vår teknik fungerar och att behovet faktiskt finns ute i elnäten. Skellefteå Kraft är en väldigt kompetent och stor nätägare som kommer att bidra med mycket mer än bara kapital”, säger Exeris vd och medgrundare Magnus Karlsson.

Bolaget hittar och typbestämmer fel i elnätet och kan på så sätt, enligt egen utsago, halvera tiden för ett strömavbrott. Exeri placerar ut ”smarta agenter” i elnätet som skickar data som bearbetas av bolagets algoritm och sedan larmar om ett fel upptäcks.

Planen att omsätta 500 miljoner kronor om fem år ligger fast.

I dag är den största konkurrenten den traditionella, det vill säga manuella, felsökningen. Men den är tidskrävande och oftast omständlig, enligt Magnus Karlsson.

”Kapitalet ska gå till teknikutveckling och hjälpa oss att öka försäljningen. Vi vill kunna nå ut till en bredare marknad”, säger Magnus Karlsson.

Den huvudsakliga målgruppen är elnätsägare och på kundlistan finns redan stora aktörer som Skellefteå Kraft och EON. Tillsammans är de två bolagen i full färd med att installera runt 450 av Exeris sensorer runtom i Sverige.

”Med hjälp av det nya systemet kommer felsökningstiden att kortas och arbetet med att åtgärda driftstörningar komma igång snabbare vilket både minskar våra kostnader och skapar kundnytta”, säger Joachim Nordin, vd på Skellefteå Kraft.

Läs mer: Strömavbrottens fiende kammar hem segern i Luleå 

Än så länge har dock Exeris omsättning varit blygsam. Under det senaste räkenskapsåret, som var brutet och avslutades i april 2018, noterade bolaget intäkter på drygt 0,4 Mkr med ett resultat runt nollstrecket.

”Nu är vi verkligen redo att gå ut stort på marknaden. Vi har hittills haft tre kunder och förhandlar med fler potentiella partners i både Sverige och Finland. Intresset är väldigt stort och den riktiga stegringen i intäkter ska börja i år”, säger Magnus Karlsson.

Exeri deltog i Di Digitals pitchtävling Startup Tour under hösten 2018, där man nådde hela vägen fram till finalen i Stockholm. Då uppgav Magnus Karlsson att bolaget siktar på att omsätta hela 500 Mkr om fem år. 

”Den planen ligger fast. Skellefteå Kraft ska hjälpa oss med resurser och kompetens, för att vi ska kunna göra ännu mer nytta för elnätsägare”, säger han.

Största ägare i Exeri är de tre grundarna Magnus Karlsson, Stefan Burström och Elisabeth Söderström Johansson. Tillsammans kontrollerar de cirka 57 procent av aktierna i bolaget.

Exeris tre grundare Stefan Burström, Elisabeth Söderström Johansson och Magnus Karlsson.
Exeris tre grundare Stefan Burström, Elisabeth Söderström Johansson och Magnus Karlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer