Annons

Marknadsdomstolen förbjuder Bynks kritiserade reklamkampanj för lån

Emil Hansson, vd på Rocker med konsumentlåntjänsten Bynk.
Emil Hansson, vd på Rocker med konsumentlåntjänsten Bynk. Foto: Bynk/Press
Patent- och marknadsdomstolen förbjuder en reklamkampanj som kreditbolaget Rocker använde under varumärket Bynk i fjol. Bolaget svarar att man sedan länge redan har rättat sig efter Konsumentverket och avslutat marknadsföringen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I november i fjol stämde Konsumentombudsmannen bolaget Bynk för att skönmåla skuldsättning i sin marknadsföring. Dessförinnan kunde Di Digital rapportera om den anmälningsvåg mot bolaget som fått Konsumentverket att reagera. Dessutom hade även Reklamombudsmannen fällt bolaget för vilseledande reklam.

Läs mer: Lade kvarts miljard på varumärket – nu ömsar kritiserade lånebolaget skinn

Nu förbjuder Patent- och marknadsdomstolen Bynk – som sedermera bytt namn till Rocker – från att fortsätta med reklamen. Rocker har slutat med den marknadsföringen, men riskerar böter på en halv miljon kronor om man börjar med det igen.

”Reklamen lyfter fram lån som ett bekymmersfritt sätt att klara vardagen utan hänsyn till de generella riskerna med konsumentkrediter”, säger Daniel Karfs, biträdande Konsumentombudsman, enligt TT.

Det är inte tillåtet att marknadsföra lån som ”ett lättvindigt och oproblematiskt sätt” att lösa ekonomiska problem, heter det.

Rocker svarar med att man redan rättat till problemet. 

”I samband med den bredare granskningen framförde Konsumentverket synpunkter mot ett antal av Bynks reklamfilmer från 2019, varefter Bynk valde att frivilligt rätta sig efter Konsumentverkets synpunkter och avsluta marknadsföringen”, skriver man i ett pressmeddelande.

”Vi har ingen avsikt att marknadsföra tjänster på ett sätt som strider mot vare sig lag eller praxis. För Bynks del är det positivt att domstolen nu har klargjort det osäkra rättsläget”, säger Rockers kommunikationsdirektör Oscar Hyléen i en skriftlig kommentar.

Trots namnbytet till Rocker lever Bynk kvar som ett varumärke för konsumentlån inom bolaget. 

Bynk grundades 2016 och har tagit in omkring 700 miljoner kronor i riskkapital från bland andra LMK Industri och mediejätten Schibsted.

Läs mer: Schibsted storsatsar på mobillån – ska bygga europeisk mobilbank

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer