Annons

Massprotest mot sextrakasserier skakar Google

Googles vd Sundar Pichai har bett om ursäkt för hur bolaget hanterat sexuella trakasserier.
Googles vd Sundar Pichai har bett om ursäkt för hur bolaget hanterat sexuella trakasserier. Foto: Kollage.
Google skakas av ett växande internt missnöje kring hur företaget hanterar sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Över 1 500 anställda planerar protester runt om i världen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den interna ilskan växer bland Googles 94 000 anställda efter The New York Times avslöjande om att bolaget betalat mångmiljonbelopp i fallskärmar till manliga chefer som anklagats för trakasserier. Att anklagelserna tystats ner och cheferna hyllats av Googles toppar när de lämnat företaget gör inte saken bättre.

Chefen Andy Rubin, som kallats för grundaren av Android, lämnade Google 2014. För besväret fick han 90 miljoner dollar – närmare 820 miljoner i dagens penningvärde – och ett offentligt tack av Larry Page, en av Googles grundare. Vad som inte nämndes var att en kvinnlig anställd anklagat chefen för sexuella trakasserier året före.

Ytterligare två chefer ska ha skyddats på liknande sätt de senaste tio åren. En av dem fick också lämna företaget, men kompenserades även han med flera miljoner dollar trots att Google inte hade någon skyldighet att betala honom. Den andre jobbade kvar med hög lön. I samtliga fall behölls locket på om anklagelserna mot männen.

Läs mer: Google sparkade 48 anställda efter sextrakasserier 

Larry Page och Googles vd Sundar Pichai har den senaste tiden försökt gjuta olja på vågorna av missnöje genom att be om ursäkt – men det verkar inte ha hjälpt.

Drygt 1 500 anställda – de flesta av dem kvinnor – på ett 20-tal av företagets kontor runt om i världen avser att under torsdagen lämna sina arbetsplatser i protest mot hur Google hanterat såväl anklagelserna om sexuella trakasserier som The New York Times avslöjande.

”Vi vill inte längre känna att vi inte är jämlika eller respekterade, säger 33-åriga Claire Stapleton”, som arbetar på Google-ägda Youtube, till The New York Times.

Google-koncernen hade länge "don't be evil" som slogan, på svenska: "var inte ond", innan det ströks från interna dokument i maj 2018.

”Google är känt för sin kultur. Men i verkligheten lever vi inte ens upp till den mest grundläggande respekten, rättvisan och anständigheten gentemot varje enskild individ”, fortsätter Claire Stapleton.

Google grundades 1998 av Larry Page och Sergey Brin, doktorander vid Stanfords universitet i Kalifornien. Tjänsten blev snabbt världens mest använda sökmotor och besvarade 2013 mer än tre miljarder sökförfrågningar per dag.

Koncernen har i dag cirka 94 000 anställda. Googles moderbolag Alphabet grundades 2015 och äger flera andra nätbolag, exempelvis Youtube.

(TT/Di Digital)

Läs mer: Svenska mediebyråer hjälper Google runda konkurrenslagar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer