Hoppa till innehållet

Massprotest mot sextrakasserier skakar Google

Google skakas av ett växande internt missnöje kring hur företaget hanterar sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Över 1 500 anställda planerar protester runt om i världen.

Googles vd Sundar Pichai har bett om ursäkt för hur bolaget hanterat sexuella trakasserier.
Googles vd Sundar Pichai har bett om ursäkt för hur bolaget hanterat sexuella trakasserier.Foto: Kollage.

Den interna ilskan växer bland Googles 94 000 anställda efter The New York Times avslöjande om att bolaget betalat mångmiljonbelopp i fallskärmar till manliga chefer som anklagats för trakasserier. Att anklagelserna tystats ner och cheferna hyllats av Googles toppar när de lämnat företaget gör inte saken bättre.

Chefen Andy Rubin, som kallats för grundaren av Android, lämnade Google 2014. För besväret fick han 90 miljoner dollar – närmare 820 miljoner i dagens penningvärde – och ett offentligt tack av Larry Page, en av Googles grundare. Vad som inte nämndes var att en kvinnlig anställd anklagat chefen för sexuella trakasserier året före.

Ytterligare två chefer ska ha skyddats på liknande sätt de senaste tio åren. En av dem fick också lämna företaget, men kompenserades även han med flera miljoner dollar trots att Google inte hade någon skyldighet att betala honom. Den andre jobbade kvar med hög lön. I samtliga fall behölls locket på om anklagelserna mot männen.

Läs mer: Google sparkade 48 anställda efter sextrakasserier 

Larry Page och Googles vd Sundar Pichai har den senaste tiden försökt gjuta olja på vågorna av missnöje genom att be om ursäkt – men det verkar inte ha hjälpt.

Drygt 1 500 anställda – de flesta av dem kvinnor – på ett 20-tal av företagets kontor runt om i världen avser att under torsdagen lämna sina arbetsplatser i protest mot hur Google hanterat såväl anklagelserna om sexuella trakasserier som The New York Times avslöjande.

”Vi vill inte längre känna att vi inte är jämlika eller respekterade, säger 33-åriga Claire Stapleton”, som arbetar på Google-ägda Youtube, till The New York Times.

Google-koncernen hade länge "don't be evil" som slogan, på svenska: "var inte ond", innan det ströks från interna dokument i maj 2018.

”Google är känt för sin kultur. Men i verkligheten lever vi inte ens upp till den mest grundläggande respekten, rättvisan och anständigheten gentemot varje enskild individ”, fortsätter Claire Stapleton.

Google grundades 1998 av Larry Page och Sergey Brin, doktorander vid Stanfords universitet i Kalifornien. Tjänsten blev snabbt världens mest använda sökmotor och besvarade 2013 mer än tre miljarder sökförfrågningar per dag.

Koncernen har i dag cirka 94 000 anställda. Googles moderbolag Alphabet grundades 2015 och äger flera andra nätbolag, exempelvis Youtube.

(TT/Di Digital)

Läs mer: Svenska mediebyråer hjälper Google runda konkurrenslagar 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera