Annons

Miljardaffären klar: Nordstjernan säljer Bygghemma

Viveca Ax:son Johnson, ordförande för Nordstjernan sedan 2007.
Viveca Ax:son Johnson, ordförande för Nordstjernan sedan 2007.
E-handelsjätten Bygghemma får nya ägare när familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan säljer till riskkapitalbolaget FSN Capital, som äger bland annat butikskedjan Kjell & Company.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

E-handlaren Bygghemma har vuxit i raketfart de senaste åren och omsatte under sitt senast avslutade räkenskapsår 2,3 miljarder kronor.

Nu får bolaget nya ägare i riskkapitalbolaget FSN Capital, som äger bland annat butikskedjan Kjell & Company. Säljare är Nordstjernan, familjen Ax:son Johnsons investmentbolag, som äger 88 procent av Bygghemma. Övriga aktier i bolaget ägs bland annat av vd Mikael Olander.

”Vi köpte bolaget 2014 och då hade vi en plan tillsammans med ledningen att få det att växa kraftigt. Att leverera planen har gått mycket fortare än vi hade tänkt”, säger Nordstjernans vd Tomas Billing.

Är ni nöjda med avkastningen?

”Mycket nöjda. Men vi har kommit överens om att inte offentliggöra prislappen. Det är ett bra pris, tycker vi. Det har varit ett stort intresse för bolaget.”

Det har tidigare spekulerats i en prislapp runt 2 miljarder kronor. Affären är sannolikt en av de största på den svenska e-handelsmarknaden i år. 

Som en jämförelse har den börsnoterade e-handlaren Byggmax, med en omsättning på drygt 4 miljarder kronor, ett P/S tal på 0,83. Skulle Bygghemma värderas på samma sätt vore det rimligt med en prislapp på drygt 1,9 miljarder kronor. 

Nordstjernan bekräftade nyligen att man planerade  en försäljning av bolaget, men vd Tomas Billing höll i det sista kvar vid en börsnotering som ett alternativ.

”Vi kör två spår parallellt och överväger både en börsnotering eller en försäljning utanför börsen”, sa han nyligen.

Bygghemma räknar med att den nordiska e-handelsmarknaden för byggmaterial kommer omsätta 50 miljarder kronor inom tio år. Det sa vd Mikael Olander nyligen i en intervju med Di Digital.

”Det finns gott om utrymme att växa och vi tror att det är läge att bli stora. Det här är en marknad där det är viktigt att bli ledande”, sa Mikael Olander.

Även för de nya ägarna står expansion högt på agendan:

”Framöver ser vi goda möjligheter att driva fortsatt expansion i Norden, såväl på organisk basis som via utvalda förvärv. Vi tror vidare att bolagets värdeerbjudande har god potential i marknader utanför Norden”, säger Peter Möller, partner på FSN Capital, i en skriftlig kommentar. 

Foto:

Läs även: Stor intervju: Så ska hon ta Ax:son Johnson-imperiet ut på nätet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies