Hoppa till innehållet

Miljardfloppen Magines oväntade delägare: Göran Persson

En miljardär, en S-politiker och fotbollsagenten Martin Dahlin. Alla har de investerat i Magine, som gått back en miljard på fem år. På ägarlistan står även Göran Persson, kan Di Digital avslöja.

Den tidigare statsministern Göran Persson, fotograferad 2016.
Den tidigare statsministern Göran Persson, fotograferad 2016.Foto: Amanda Lindgren

Streamingbolaget Magine (NTL) skulle samla alla tv-kanaler på en digital plattform. När den affären inte fick fart började bolaget sälja sin streamingteknik till andra företag.

Hittills har affären kostat mer än den smakat. Under fem räkenskapsår har Magine förlorat 1,2 miljarder kronor och bara dragit in drygt 50 miljoner kronor i intäkter.

Förlusterna drabbar en rad kända aktieägare som miljardären Harald Mix (NTL), finansmannen Carl Palmstierna (NTL) och det tidigare fotbollsproffset Martin Dahlin.

Nu framkommer det att även Göran Persson är delägare i det förlusttyngda techbolaget. Det framgår av handlingar som Di Digital har tagit del av.

Göran Perssons bolag Baven AB, vars namn anspelar på sjön Båven i Sörmland, ägde 2014 drygt 2 000 aktier i Magine. I dag motsvarar den posten bara någon bråkdels procent av bolaget, som tagit in över 1 miljard kronor i riskkapital för att finansiera verksamheten.

Den tidigare statsministern har inte velat kommentera sitt innehav för Di Digital men hans innehav bekräftas av flera personer med insyn i Magine.

Läs mer: Streamingfloppen miljardvärderas – trots skyhöga förluster

Göran Persson är inte den enda tidigare politikern i Magines ägarled. En betydligt den tidigare kommunpolitikern Ole Salsten (S), som avgick från kommunfullmäktige i Kungsbacka 2011. Ole Salsten (NTL) sitter i Magines styrelse och äger i dag 0,6 procent av bolaget.

Alla Magines ägare har spätts ut betydligt av den Madrid-baserade koncernen IAG, som på senare år har investerat minst en halv miljard kronor i streamingbolaget via nyemissioner och låneupplägg.

Bakom IAG står den argentinske dollarmiljardären Alejandro Bulgheroni (NTL).

Flera aktieägare som Di Digital har talat med har velat distansera sig själva från Magine. Två av dem har velat sälja sina innehav men fått höra att det inte finns några köpare.

Bakom Magine stod från början en rad välkända svenska it-profiler. Bland dem kan nämnas dåvarande vd Mattias Hjelmstedt, som var med och grundade Voddler, Erik Wikström (NTL), medgrundare av Icon Medialab och Boxers grundare Michael Werner (NTL).

De flesta av Magines grundare har i dag lämnat bolaget. En av dem, Håkan Tranvik, är kvar som kommunikationschef.

Magine har tidigare uppgivit för Di Digital att resultatet för 2017 kommer att se bättre ut än tidigare år.

Läs mer:

Magine miljardvärderas – trots skyhöga förluster 


Mer om Göran Perssons ägande i Magine i veckans Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/goranperssondrasmeditv-floppenmagine

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera