Annons

Miljardfloppen Magines oväntade delägare: Göran Persson

Den tidigare statsministern Göran Persson, fotograferad 2016.
Den tidigare statsministern Göran Persson, fotograferad 2016. Foto: Amanda Lindgren
En miljardär, en S-politiker och fotbollsagenten Martin Dahlin. Alla har de investerat i Magine, som gått back en miljard på fem år. På ägarlistan står även Göran Persson, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Streamingbolaget Magine (NTL) skulle samla alla tv-kanaler på en digital plattform. När den affären inte fick fart började bolaget sälja sin streamingteknik till andra företag.

Hittills har affären kostat mer än den smakat. Under fem räkenskapsår har Magine förlorat 1,2 miljarder kronor och bara dragit in drygt 50 miljoner kronor i intäkter.

Förlusterna drabbar en rad kända aktieägare som miljardären Harald Mix (NTL), finansmannen Carl Palmstierna (NTL) och det tidigare fotbollsproffset Martin Dahlin.

Nu framkommer det att även Göran Persson är delägare i det förlusttyngda techbolaget. Det framgår av handlingar som Di Digital har tagit del av.

Göran Perssons bolag Baven AB, vars namn anspelar på sjön Båven i Sörmland, ägde 2014 drygt 2 000 aktier i Magine. I dag motsvarar den posten bara någon bråkdels procent av bolaget, som tagit in över 1 miljard kronor i riskkapital för att finansiera verksamheten.

Den tidigare statsministern har inte velat kommentera sitt innehav för Di Digital men hans innehav bekräftas av flera personer med insyn i Magine.

Läs mer: Streamingfloppen miljardvärderas – trots skyhöga förluster

Göran Persson är inte den enda tidigare politikern i Magines ägarled. En betydligt den tidigare kommunpolitikern Ole Salsten (S), som avgick från kommunfullmäktige i Kungsbacka 2011. Ole Salsten (NTL) sitter i Magines styrelse och äger i dag 0,6 procent av bolaget.

Alla Magines ägare har spätts ut betydligt av den Madrid-baserade koncernen IAG, som på senare år har investerat minst en halv miljard kronor i streamingbolaget via nyemissioner och låneupplägg.

Bakom IAG står den argentinske dollarmiljardären Alejandro Bulgheroni (NTL).

Flera aktieägare som Di Digital har talat med har velat distansera sig själva från Magine. Två av dem har velat sälja sina innehav men fått höra att det inte finns några köpare.

Bakom Magine stod från början en rad välkända svenska it-profiler. Bland dem kan nämnas dåvarande vd Mattias Hjelmstedt, som var med och grundade Voddler, Erik Wikström (NTL), medgrundare av Icon Medialab och Boxers grundare Michael Werner (NTL).

De flesta av Magines grundare har i dag lämnat bolaget. En av dem, Håkan Tranvik, är kvar som kommunikationschef.

Magine har tidigare uppgivit för Di Digital att resultatet för 2017 kommer att se bättre ut än tidigare år.

Läs mer:

Magine miljardvärderas – trots skyhöga förluster 


Mer om Göran Perssons ägande i Magine i veckans Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/goranperssondrasmeditv-floppenmagine

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer