Annons

Minecraft-gänget investerar i Funrock – utvecklar arabiskt krigsspel

Mojangs tre grundare: Carl Manneh (före detta vd), Markus Persson (spelutvecklaren bakom Minecraft) och Jakob Porsér.
Mojangs tre grundare: Carl Manneh (före detta vd), Markus Persson (spelutvecklaren bakom Minecraft) och Jakob Porsér. Foto: Nicklas Storbjörk
Mojangmiljardärerna Carl Manneh och Jakob Porsér är med och investerar när spelutvecklaren Funrock tar in 22 miljoner i friskt kapital. Pengarna ska användas till att utveckla bolagets mobila strategispel som riktar sig till spelare i Mellanöstern.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den Stockholmsbaserade spelstudion Funrock (NTL) fortsätter att växa på Mellanösterns spelmarknad. Testlanseringen av det mobila strategispelet Etihad Al Abtal har skördat stora framgångar och nu är man redo att höja insatsen. 

”Vi har en snabb tillväxt i länder som Saudiarabien och Kuwait. Vidare är betalningsviljan hög, liksom engagemanget och viljan att spela i nätverk tillsammans med sina vänner”, säger bolagets vd och grundare David Wallinder. 

Vi har en snabb tillväxt i länder som Saudiarabien och Kuwait.

Funrocks marknadsstrategi går ut på att initialt rikta in sig helt på den arabiska världen, en marknad med många spelentusiaster men få egna spel av dignitet. Efter en flerårig testperiod, med flera versioner av multiplayer-spelet Etihad Al Abtal, är man nu redo för en bred lansering. Vidare planerar man att ge ut nya speltitlar baserade på samma spelplattform.

Bakom marknadsföringen av Etihad Al Abtal står bolagets försäljningschef Magdy Shehata, som rekryterades från Truecaller för några år sedan.

”Den mobila spelmarknaden är mycket utvecklad i Mellanöstern och utgör mer än halva marknaden. Många har hoppat över desktop och gått rakt till mobiltelefonen med sitt spelande”, säger Magdy Shehata.

Den mobila spelmarknaden är mycket utvecklad i Mellanöstern.

Strategispelet Etihad Al Abtal, vars titel betyder ”förenade hjältar” på svenska, utspelar sig i en fiktiv framtidsversion av dagens Mellanöstern. Det är utvecklat på arabiska ihop med lokala kreatörer och låter spelarna utmana varandra - eller samarbeta för att bygga allianser och ena regionen.

Funrocks vd och grundare David Wallinder, spelet Etihad Al Abtal och bolagets marknadschef Magdy Shehata.
Funrocks vd och grundare David Wallinder, spelet Etihad Al Abtal och bolagets marknadschef Magdy Shehata. Foto: Funrock

För att lyckas med detta tar Funrock in 22 miljoner kronor i friskt kapital, från bland annat investeringsbolaget AGOF (A group of friends). Bakom AGOF står gäng investerare med kopplingar till Mojang, Happy Socks och ett flertal casinobolag. 

Två av dessa är Mojanggrundarna och miljardärerna Carl Manneh och Jakob Porsér. Även Mojangs nuvarande vd Jonas Mårensson, tvillingbror till Carl Manneh, är med på tåget.

Läs mer: Mojang-miljardärerna in i ny investerargrupp  

Mojang står bakom spelsuccén Minecraft. Bolaget såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor 2014.

”Det är väldigt kul att få in AGOF som ägare i Funrock. AGOF har en stark ägarbild med mycket duktiga individer bakom, och kommer att förutom kapital att kunna hjälpa till med sin erfarenhet och nätverk”, säger vd David Wallinder. 

Även entreprenören Mikael A. Pettersson (NTL) och flera andra befintliga ägare är med och investerar. Bland de befintliga ägarna kan nämnas Johan Qviberg och Daniel Laurén.

Läs mer: Funrock tar in 20 miljoner till arabiskt strategispel 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies