Hoppa till innehållet

Minecraft-gänget investerar i Funrock – utvecklar arabiskt krigsspel

Mojangmiljardärerna Carl Manneh och Jakob Porsér är med och investerar när spelutvecklaren Funrock tar in 22 miljoner i friskt kapital. Pengarna ska användas till att utveckla bolagets mobila strategispel som riktar sig till spelare i Mellanöstern.

Mojangs tre grundare: Carl Manneh (före detta vd), Markus Persson (spelutvecklaren bakom Minecraft) och Jakob Porsér.
Mojangs tre grundare: Carl Manneh (före detta vd), Markus Persson (spelutvecklaren bakom Minecraft) och Jakob Porsér.Foto: Nicklas Storbjörk

Den Stockholmsbaserade spelstudion Funrock (NTL) fortsätter att växa på Mellanösterns spelmarknad. Testlanseringen av det mobila strategispelet Etihad Al Abtal har skördat stora framgångar och nu är man redo att höja insatsen. 

”Vi har en snabb tillväxt i länder som Saudiarabien och Kuwait. Vidare är betalningsviljan hög, liksom engagemanget och viljan att spela i nätverk tillsammans med sina vänner”, säger bolagets vd och grundare David Wallinder. 

Funrocks marknadsstrategi går ut på att initialt rikta in sig helt på den arabiska världen, en marknad med många spelentusiaster men få egna spel av dignitet. Efter en flerårig testperiod, med flera versioner av multiplayer-spelet Etihad Al Abtal, är man nu redo för en bred lansering. Vidare planerar man att ge ut nya speltitlar baserade på samma spelplattform.

Bakom marknadsföringen av Etihad Al Abtal står bolagets försäljningschef Magdy Shehata, som rekryterades från Truecaller för några år sedan.

”Den mobila spelmarknaden är mycket utvecklad i Mellanöstern och utgör mer än halva marknaden. Många har hoppat över desktop och gått rakt till mobiltelefonen med sitt spelande”, säger Magdy Shehata.

Strategispelet Etihad Al Abtal, vars titel betyder ”förenade hjältar” på svenska, utspelar sig i en fiktiv framtidsversion av dagens Mellanöstern. Det är utvecklat på arabiska ihop med lokala kreatörer och låter spelarna utmana varandra - eller samarbeta för att bygga allianser och ena regionen.

Funrocks vd och grundare David Wallinder, spelet Etihad Al Abtal och bolagets marknadschef Magdy Shehata.
Funrocks vd och grundare David Wallinder, spelet Etihad Al Abtal och bolagets marknadschef Magdy Shehata.Foto: Funrock

För att lyckas med detta tar Funrock in 22 miljoner kronor i friskt kapital, från bland annat investeringsbolaget AGOF (A group of friends). Bakom AGOF står gäng investerare med kopplingar till Mojang, Happy Socks och ett flertal casinobolag. 

Två av dessa är Mojanggrundarna och miljardärerna Carl Manneh och Jakob Porsér. Även Mojangs nuvarande vd Jonas Mårensson, tvillingbror till Carl Manneh, är med på tåget.

Läs mer: Mojang-miljardärerna in i ny investerargrupp  

Mojang står bakom spelsuccén Minecraft. Bolaget såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor 2014.

”Det är väldigt kul att få in AGOF som ägare i Funrock. AGOF har en stark ägarbild med mycket duktiga individer bakom, och kommer att förutom kapital att kunna hjälpa till med sin erfarenhet och nätverk”, säger vd David Wallinder. 

Även entreprenören Mikael A. Pettersson (NTL) och flera andra befintliga ägare är med och investerar. Bland de befintliga ägarna kan nämnas Johan Qviberg och Daniel Laurén.

Läs mer: Funrock tar in 20 miljoner till arabiskt strategispel 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera