Hoppa till innehållet

Mobilbank lämnar Storbritannien – skyller på brexit

Den tyska mobilbanken N26 lämnar Storbritannien – enligt egen utsago på grund av brexit. Men vissa menar att beslutet snarare beror på att företaget misslyckats att nå tillräckligt många kunder i landet.

N26:s vd Valentin Stalf och bolagets app.
N26:s vd Valentin Stalf och bolagets app.Foto: Press.

Brittiska kunder hos den tyska mobilbanken N26 kritiserar företagets beslut att stänga alla brittiska konton den 15 april i år.

N26 hävdar att de lämnar Storbritannien eftersom tjänsten inte kommer att kunna fungera i landet som en följd av brexit. 

En orsak är att bolaget hade behövt ansöka om en inhemsk banklicens i Storbritannien, vilket man inte vill lägga resurser på.

”Samtidigt som vi till fullo respekterar beslutet som tagits, betyder det att N26 snart inte kommer att kunna erbjuda våra tjänster till kunder i Storbritannien och att vi kommer behöva lämna marknaden”, säger bolagets landschef Will Sorby, i en kommentar. 

Bolaget lanserade dock sina tjänster i landet så sent som i oktober 2018 – mer än två år efter brexitomröstningen. Därmed bör N26 ha kunnat förutse vissa av konsekvenserna vid Storbritanniens utträde från EU, menar besvikna kunder.

”Självklart behöver de en ursäkt inför investerarna och skyller på brexit, inte på dålig ledning eller brist på kunskap om hur man hanterar den brittiska marknaden”, säger Miguel Frias Mosquea, en brittisk N26-kund, till CNBC.

N26 är en i en lång rad av nätbanker som på senare år har expanderat i Europa. Bland de stora konkurrenterna finns exempelvis Monzo och Revolut, som båda har grundats i just Storbritannien.

Det tyska bolaget har inte offentliggjort hur många kunder banken har i landet, men enligt inofficiella uppgifter har N26 bara lyckats locka 200 000 brittiska kunder. Som jämförelse har rivalen Monzo 3,6 miljoner kunder i Storbritannien.

Bolaget har sedan starten 2013 tagit in hela 683 miljoner dollar, motsvarande 6,6 miljarder kronor, i riskkapital från investerare som Insight Partners och Tencent.

Läs mer: Revoluts grundare till Di Digital: ”Att sälja till en bank är inget alternativ”

(Di Digital/Nyhetsbyrån Direkt)

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera