Annons

MTG-veteran investerar i Mimerse VR-apotek

Niclas Wijkström och William Hamilton, grundare av Mimerse.
Niclas Wijkström och William Hamilton, grundare av Mimerse. Foto: Ari King
Startupbolaget Mimerse vill skapa ett virtuellt apotek för psykisk ohälsa. Nu fyller de kassan med nya miljoner – bland annat från tidigare MTGx-chefen Rikard Steiber.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är inte första gången Mimerse berättar om sin plan att behandla psykisk ohälsa med hjälp av virtual reality. Men det är först nu som investerare nappat på bolagets affärsidé.

Dryga 6 miljoner kronor har plockats in i såddrundan från bland annat Almi Invest och Tetraeder. Bland affärsänglarna finns den tidigare MTGx-chefen Rikard Steiber, numera VR-chef på HTC i Silicon Valley.

Läs mer: VR-bolag testar ny behandling av ätstörningar med Stockholms landsting 

”Rikard Steiber kommer att vara rådgivare åt oss. Han är ett jättebra tillskott eftersom han är den kanske största svensken inom VR just nu”, säger Mimerse medgrundare William Hamilton och fortsätter:

”Bolag som till exempel Oculus och HTC försöker svara på frågan varför man ska köpa ett VR-headset. Vi tror att behandling av mental ohälsa är ett av svaren." 

Mimerse utvecklar hälsoappar för VR och har tidigare samarbetat med olika aktörer för att skapa testversioner av appar som ska lindra psykiska problem. 

Tillsammans med Stockholms universitet skapade bolaget för två år sedan appen Itsy, som skulle användas mot spindelfobi, och ihop med Apoteket Hjärtat lanserades i fjol Happy place för smärtlindring.

Itsy släpptes till Samsungs Gear VR och kunde köpas för tre dollar, men fick ingen större respons på marknaden. Happy place gick desto bättre. Appen hade endast 100 000 kronor i utvecklingsbudget, men lyckades ändå nå 50 000 användare via Facebookägda Oculus Go.

Läs mer: Ny app ska bota värk i VR 

Nu är tanken att nyemissionen ska gå till utvecklingen av fler appar som ska verka mot stress, fobier och smärta. De ska sedan ligga på en plattform som William Hamilton kallar för ett slags VR-apotek, där man kan köpa en app som behandling på självhjälpsbasis.

”VR-upplevelsens uttryck är olika beroende på vad som ska behandlas. För smärtlindring utvecklar vi just nu VR-upplevelser i form av resor, till exempel genom fina naturlandskap”, berättar han.

Den första appen är tänkt att släppas i betaversion i sommar. Tillsammans med Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg har Mimerse skapat en avslappningsapplikation, tänkt att verka mot stress. Via en kontrollerad studie ska man sedan jämföra appens effekt mot den som uppnås av en traditionell behandling; att vistas i så kallade lugna rum.

Läs mer: Starbreeze VR-bolag ska börsnoteras i Taiwan 

Hur väl VR-behandling fungerar har ifrågasatts. Enligt tidigare studier har effekterna inte riktigt nått upp till samma nivå som traditionell behandling – även om den varit överraskande nära. Projektet Vimse som genomfördes vid Stockholms universitet i samband med lanseringen av appen Itsy visade att 61 procent var diagnosfria från sin fobi efter tre månader. Motsvarande siffra vid traditionell kognitiv beteendeterapi ligger på 85-90 procent.

Ett annat generellt problem är den höga tröskel in till vården som finns bland dem som lider av psykisk ohälsa, särskilt när det gäller fobier. 

Finns det inte en risk att man som vårdtagare blir ännu mer avskräckt från att söka vård om VR-appen inte skulle ge effekt?

”En exponering för sin fobi är självklart ingen enkel sak. Vi har lagt stort fokus vid att inte överväldiga fobikern. Känner man för mycket eller för lite rädsla eller ångest så slutar man bara använda appen"”, säger William Hamilton.

Alla appar kommer inte att släppas till allmänheten. Vissa av dem ska endast finnas tillgängliga i samråd och via kontakt med sjukvårdspersonal som psykologer och läkare.

Plattformen som ska fungera som ett VR-apotek är planerad att lanseras under 2019.

Läs mer: Facebook lanserar sitt sladdfria VR-kit i vår 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies