Hoppa till innehållet

MTG-veteran investerar i Mimerse VR-apotek

Startupbolaget Mimerse vill skapa ett virtuellt apotek för psykisk ohälsa. Nu fyller de kassan med nya miljoner – bland annat från tidigare MTGx-chefen Rikard Steiber.

Niclas Wijkström och William Hamilton, grundare av Mimerse.
Niclas Wijkström och William Hamilton, grundare av Mimerse.Foto: Ari King

Det är inte första gången Mimerse berättar om sin plan att behandla psykisk ohälsa med hjälp av virtual reality. Men det är först nu som investerare nappat på bolagets affärsidé.

Dryga 6 miljoner kronor har plockats in i såddrundan från bland annat Almi Invest och Tetraeder. Bland affärsänglarna finns den tidigare MTGx-chefen Rikard Steiber, numera VR-chef på HTC i Silicon Valley.

Läs mer: VR-bolag testar ny behandling av ätstörningar med Stockholms landsting 

”Rikard Steiber kommer att vara rådgivare åt oss. Han är ett jättebra tillskott eftersom han är den kanske största svensken inom VR just nu”, säger Mimerse medgrundare William Hamilton och fortsätter:

”Bolag som till exempel Oculus och HTC försöker svara på frågan varför man ska köpa ett VR-headset. Vi tror att behandling av mental ohälsa är ett av svaren." 

Mimerse utvecklar hälsoappar för VR och har tidigare samarbetat med olika aktörer för att skapa testversioner av appar som ska lindra psykiska problem. 

Tillsammans med Stockholms universitet skapade bolaget för två år sedan appen Itsy, som skulle användas mot spindelfobi, och ihop med Apoteket Hjärtat lanserades i fjol Happy place för smärtlindring.

Itsy släpptes till Samsungs Gear VR och kunde köpas för tre dollar, men fick ingen större respons på marknaden. Happy place gick desto bättre. Appen hade endast 100 000 kronor i utvecklingsbudget, men lyckades ändå nå 50 000 användare via Facebookägda Oculus Go.

Läs mer: Ny app ska bota värk i VR 

Nu är tanken att nyemissionen ska gå till utvecklingen av fler appar som ska verka mot stress, fobier och smärta. De ska sedan ligga på en plattform som William Hamilton kallar för ett slags VR-apotek, där man kan köpa en app som behandling på självhjälpsbasis.

”VR-upplevelsens uttryck är olika beroende på vad som ska behandlas. För smärtlindring utvecklar vi just nu VR-upplevelser i form av resor, till exempel genom fina naturlandskap”, berättar han.

Den första appen är tänkt att släppas i betaversion i sommar. Tillsammans med Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg har Mimerse skapat en avslappningsapplikation, tänkt att verka mot stress. Via en kontrollerad studie ska man sedan jämföra appens effekt mot den som uppnås av en traditionell behandling; att vistas i så kallade lugna rum.

Läs mer: Starbreeze VR-bolag ska börsnoteras i Taiwan 

Hur väl VR-behandling fungerar har ifrågasatts. Enligt tidigare studier har effekterna inte riktigt nått upp till samma nivå som traditionell behandling – även om den varit överraskande nära. Projektet Vimse som genomfördes vid Stockholms universitet i samband med lanseringen av appen Itsy visade att 61 procent var diagnosfria från sin fobi efter tre månader. Motsvarande siffra vid traditionell kognitiv beteendeterapi ligger på 85-90 procent.

Ett annat generellt problem är den höga tröskel in till vården som finns bland dem som lider av psykisk ohälsa, särskilt när det gäller fobier. 

Finns det inte en risk att man som vårdtagare blir ännu mer avskräckt från att söka vård om VR-appen inte skulle ge effekt?

”En exponering för sin fobi är självklart ingen enkel sak. Vi har lagt stort fokus vid att inte överväldiga fobikern. Känner man för mycket eller för lite rädsla eller ångest så slutar man bara använda appen"”, säger William Hamilton.

Alla appar kommer inte att släppas till allmänheten. Vissa av dem ska endast finnas tillgängliga i samråd och via kontakt med sjukvårdspersonal som psykologer och läkare.

Plattformen som ska fungera som ett VR-apotek är planerad att lanseras under 2019.

Läs mer: Facebook lanserar sitt sladdfria VR-kit i vår 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera