Annons

Multimiljardsmäll för techjättarnas annonsintäkter

Googles vd Sundar Pichai och Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Googles vd Sundar Pichai och Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Annonsplattformar som Facebook och Google kommer att förlora 500 miljarder kronor under de kommande fyra åren, menar analysföretaget Standard Media Index.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Coronautbrottet slår hårt mot annonsaffären både i Sverige och i USA. När små- och medelstora företag i USA förlorar intäkter eller rentav går i konkurs, påverkar det i sin tur annonsintäkterna för jättar som Facebook och Google.

Enligt Standard Media Index, som följer annonsbudgetar och annonspristrender i USA, kommer jättarna att tappa 50 miljarder dollar – över 500 miljarder kronor – i ackumulerade intäkter under de kommande fyra åren.

”Den summan motsvarar ungefär 10 procent av de stora jättarnas årliga annonsintäkter. Det kommer att ta år för annonsmarknaden att återhämta sig”, säger James Fennessey, vd för Standard Media Index, till publikationen The Information.

Läs också: Trots coronakrisen – Facebook vill anställa 10 000 i år

Den vikande annonstrenden kommer också att slå hårt mot medelstora techbolag som Twitter, Snap, Pinterest och Tiktok. 

Pinterest gick ut på tisdagen, i samband med att man redovisade ett bättre resultat än väntat för det senaste kvartalet, och sa att bolaget började se ”en skarp nedgång” i annonsintäkter från i mitten av mars.

Mest påverkar läget dock småbolag då marknadsförare satsar på att annonsera hos stora spelare i osäkra tider. Digital media, som olika nyhetssajter, har också snabbt tappat annonsörer.

En stor annonsör i media är resebranschen, som har fått stänga ner sina verksamheter under coronakrisen. Det har fått annonspriserna på fall med 20-30 procent under den senaste månaden.

Läs även: Googles data avslöjar: Så rör sig svenskarna under krisen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer