Hoppa till innehållet

Musikentreprenören lättad av Spotifys besked: ”Höjer värdet på vårt bolag”

Efter knappt ett år skrotar Spotify tjänsten där artister kunnat direktuppladda musik. För Fabian Zwedberg, som grundat music tech-bolaget Record Union, är beskedet en stor lättnad.

Fabian Zwedberg, grundare av Record Union, på plats i Almedalen.
Fabian Zwedberg, grundare av Record Union, på plats i Almedalen.Foto: Jonas Leijonhufvud.

(Di Digital/Visby) ”Det här höjer värdet på vårt bolag”, säger han.

Record Union startades i Stockholm 2008, samma år som Spotify lanserades. I dag är bolaget främst känt för sin tekniska plattform som hjälper mindre skivbolag att ladda upp sin musik på Spotify, Apple Music, Amazon och andra musiktjänster. Record Union erbjuder även datadriven marknadsföring av musik. 

På grund av detta blev man mer än lite oroliga när Spotify i september i fjol började testköra en ny tjänst där okända artister kunde ladda upp sin musik direkt på deras plattform. Tanken var att dessa artister skulle få behålla hälften av intäkterna, vilket är en ovanligt hög siffra.

Men på måndagen meddelade Spotify att man skrotar tjänsten efter bara tio månader. 

Läs mer: Spotify stänger ned kontroversiell tjänst – efter tio månader 

Jag gissar att det har utövats en del påtryckningar.

Streamingjätten har inte uppgett varför. Men Fabian Zwedberg tror sig ha ett hum om orsaken.

”Spotifys idé har ju varit att äga relationen mellan artister och fans. Det här var ett sätt att kringgå skivbolagen genom att kunna göra direktavtal med olika artister,” säger han när Di Digital springer på honom vid Techarenan i Almedalen. 

Så varför skrotar Spotify tjänsten?

”Många av deras partners, till exempel 'majorbolagen', ser detta som ett potentiellt hot. De ser det som att Spotify vill gå runt dem. Jag gissar att det har utövats en del påtryckningar, men det är spekulationer från min sida. Den andra orsaken är nog att det blev mycket jobb för Spotify.”

De tre stora skivbolagen – Universal, Sony och Warner Music – står för merparten av Spotifys musikkatalog. Licenserna är föremål för återkommande omförhandlingar, som ofta drar ut på tiden. Det skedde till exempel när Spotify skulle lansera i Indien.

Vi är otroligt imponerade av Spotify, men vi blir ju bekymrade när de försöker gå in i vår affär.

Hur påverkar detta music tech-bolag som er, Amuse och andra?

”Det är positivt för alla. Dels stärker det vårt partnerskap med Spotify. Det innebär även att vi kommer investera mer i vår produkt och vår plattform. Vi blir även en naturlig del av ekosystemet, vilket ger oss bättre förutsättningar. Vi har ju tidigare känt oss lite osäkra på läget. Vi är otroligt imponerade av Spotify, men vi blir ju bekymrade när de försöker gå in i vår affär”, säger Fabian Zwedberg.

Ni letar investerare just nu?

”Ja, och det här höjer nog värdet på Record Union. Distribution är inget man kan underskatta. Det är en komplex process, med mycket metadata. Vi ser ett utrymme för aktörer som oss som enbart fokuserar på distribution.”

I år spår Fabian Zwedberg att Record Unions omsättning uppgår till 125 Mkr, med ett resultat kring nollstrecket.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera