Hoppa till innehållet

Spotify stänger ned kontroversiell tjänst – efter tio månader

Spotify skrotar tjänsten där artister kunnat direktuppladda musik – efter tio månader.

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek.Foto: Hampus Andersson

Det var i september 2018 som Spotify lanserade en ny tjänst för okända artister att ladda upp sin musik direkt på deras plattform.

Till skillnad från artister som gick via skivbolag fick de artister som laddade upp direkt på Spotify upp till 50 procent av intäkterna, vilket är en ovanligt hög siffra.

Nu har artisterna fram tills slutet av juli på sig att byta till en annan plattform. De kommer endast få betalt för antalet spelningar på Spotify månaden ut. 

Spotify har inte kommenterat varför de skrotar tjänsten, men skriver i ett bloggmeddelande att man vill satsa på att samarbeta mer med sina distributionspartners. Bland annat vill man vidareutveckla plattformen Spotify for Artists. 

”Det bästa sättet för oss att hjälpa artister är att fokusera våra resurser på att utveckla verktyg inom områden där Spotify kan dra unik fördel av dem”, skriver Spotify i blogginlägget.

Enbart ett hundratal artister har laddat upp musik via betatjänsten, rapporterar Techcrunch. 

Att artister började kunna gå till Spotify direkt med sin musik orsakade problem med skivbolagen när Spotify skulle förhandla om musiklicenser för den indiska marknaden, enligt Financial Times.

Den försenade lanseringen i Indien ägde sedan rum i februari i år.

Spotify investerade under hösten 2018 i den digitala distributionstjänsten Distro Kid, som laddar upp musik åt kreatörer på flera olika plattformar som Spotify, Apple Music och YouTube Music.

Läs mer: Apple Music knappar in på Spotify 

Läs mer: Spotify lanserar i Indien – trots bråket med Warner 

 

 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera