Annons

Spotify stänger ned kontroversiell tjänst – efter tio månader

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek. Foto: Hampus Andersson
Spotify skrotar tjänsten där artister kunnat direktuppladda musik – efter tio månader.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i september 2018 som Spotify lanserade en ny tjänst för okända artister att ladda upp sin musik direkt på deras plattform.

Till skillnad från artister som gick via skivbolag fick de artister som laddade upp direkt på Spotify upp till 50 procent av intäkterna, vilket är en ovanligt hög siffra.

Nu har artisterna fram tills slutet av juli på sig att byta till en annan plattform. De kommer endast få betalt för antalet spelningar på Spotify månaden ut. 

Spotify har inte kommenterat varför de skrotar tjänsten, men skriver i ett bloggmeddelande att man vill satsa på att samarbeta mer med sina distributionspartners. Bland annat vill man vidareutveckla plattformen Spotify for Artists. 

”Det bästa sättet för oss att hjälpa artister är att fokusera våra resurser på att utveckla verktyg inom områden där Spotify kan dra unik fördel av dem”, skriver Spotify i blogginlägget.

Enbart ett hundratal artister har laddat upp musik via betatjänsten, rapporterar Techcrunch. 

Att artister började kunna gå till Spotify direkt med sin musik orsakade problem med skivbolagen när Spotify skulle förhandla om musiklicenser för den indiska marknaden, enligt Financial Times.

Den försenade lanseringen i Indien ägde sedan rum i februari i år.

Spotify investerade under hösten 2018 i den digitala distributionstjänsten Distro Kid, som laddar upp musik åt kreatörer på flera olika plattformar som Spotify, Apple Music och YouTube Music.

Läs mer: Apple Music knappar in på Spotify 

Läs mer: Spotify lanserar i Indien – trots bråket med Warner 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer