Annons

Musiktjänsten Moodelizer tar in 20 miljoner

Moodelizers vd Carl-Michael Herlöfsson i SXSW.
Moodelizers vd Carl-Michael Herlöfsson i SXSW. Foto: Jesper Frisk
Att enkelt lägga in musik till film, är en svår uppgift. Stockholmsbolaget Moodelizer tror sig sitta på lösningen. Nu tar de in 20 miljoner i riskkapital för att lansera sin musiktjänst.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Se Moodelizers vd och grundare Carl-Michael Herlöfsson förklara tjänsten för Di Digitals Mimi Billing, direkt från SXSW i Austin. Foto: Jesper Frisk

För tre år sedan drog producenten Carl-Michael Herlöfsson igång bolaget Moodelizer. Idén var att ta fram ett verktyg som enkelt och exakt kunde matcha musik till video.

”Vi jagade in den första miljonen och fick igång utvecklingen. Tanken var att se vad som hände när man gör en loop och sen tar exakt samma loop och lägger på ytterligare ljud ovanpå”, säger han. 

Moodelizer tog sedan in ytterligare 10 miljoner kronor. Bland annat utvecklade bolaget en egen så kallad time stretch-algoritm, en algoritm som ändrar tempot utan att ändra tonarten i en låt. Bolaget har utvecklat sitt program och hållit sig helt under radarn i nästan tre år.

”Vi har verkligen försökt vända på de pengarna noggrant och det är först nu sedan 6 månader som vi haft ett kontor. Det är min inställning från alla år som producent, inget ska läcka”, säger Carl-Michael Herlöfsson.

Men nu har bolaget tagit klivet ut i rampljuset. Di Digital rapporterade i februari att riskkapitalbolaget 13, med bland annat Mikael Persbrant som delägare, investerat i Moodelizer.

Totalt handlar det om 20 miljoner kronor som bolaget nu tar in från främst privata investerare.

 ”För oss handlar det om att bryta oss in i en konservativ bransch och bli det självklara verktyget för att musiksätta film”, säger Carl-Michael Herlöfsson.

Läs mer: Mikael Persbrant blir startup-investerare

För en person utan producentkunskap (som Di Digitals reporter) ser Moodelizers program ut som rena magin. Genom att dra muspekaren i olika riktningar glider känslan i musiken över från dystert till glatt. Ett par klick förlänger eller kortar ned musiken till att exakt matcha när bilderna i filmen växlar.

”Det enda andra sättet att uppnå det här är att hyra en kompositör”, säger Carl-Michael Herlöfsson. 

Hur prismodellen ska se ut är än så länge inte helt spikat. 

”Ambitionen är att det ska finnas en version som är tillgänglig för hobbyanvändare. Vi ska ha en modell som är disruptivt billig. Men samtidigt vill vi kunna förse de professionella kunderna med vad de behöver”, säger han. 

 

Det enda andra sättet att uppnå det här är att hyra en kompositör.

 

Moodelizer har liksom svenska Epidemic Sound ett plattformstänk där utvalda kompositörer kan skriva musik och ladda upp i programmet. Användarna kan sedan använda kompositörernas verk. 

”Alla vet vilken röra det är att få loss rättigheterna till musik. Men genom att ha utvalda musiker får vi en annan kvalitet på verken, att vada genom tusentals dåliga låtar på katalogmusiksajter är inte så kul”.

Om Moodelizer blir en hit är nu upp till bevis. Carl-Michael Herlöfsson vet i alla fall hur man får folk att lyssna. Men trots att han producerat mängder av välkända artister är hans kanske mest lyssnade verk ett helt annat: Musiken till Keno-dragningen.

Läs även: Mikael Persbrandt blir startup-investerare


Det här är SXSW

  • South by Southwest (förkortat SXSW) är världens största festival för musik, teknik och "de kreativa industrierna".
  • Festivalen, som grundades år 1987, har blivit känd som en grogrund för nya trender i den digitala världen. Tjänster som Twitter, Foursquare och senare även videotjänsten Meerkat fick alla sitt genombrott på SXSW.
  • Di Digital bevakar årets festival på plats i Austin. Här hittar du alla våra artiklar och intervjuer därifrån.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies