Hoppa till innehållet

Musiktjänsten Soundcloud tar jättelån

Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud har tagit in drygt en miljard kronor i riskkapital. Men intäkterna dröjer - och bolaget har nu lånat ytterligare 300 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja.

Eric Wahlforss och Alexander Ljung grundare av Soundcloud.
Eric Wahlforss och Alexander Ljung grundare av Soundcloud.Foto: Soundcloud

Soundcloud grundades 2007 av KTH-studenterna Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin. Musiktjänsten låter användare ladda upp och dela ljudfiler och hade för ett år sedan 175 miljoner användare över världen.

Men även om användarna strömmat till så har intäkterna lyst med sin frånvaro. 2013, som är det senaste resultatet som rapporterats, omsatte Soundcloud 111 Mkr och gjorde en förlust på 222 Mkr. Till skillnad från Spotify har Soundcloud ingen betald prenumerationslösning och har därför inte lyckats bygga någon stadig intäktskälla.

Läs mer: Nu är Spotify störst i världen

Soundcloud har istället levt på riskkapital från en rad internationella investerare. Totalt har bolaget tagit in en dryg miljard kronor i riskkapital från välrenommerade investerare som Kleiner Perkins, Institutional Venture Partners och Index Ventures. När Soundcloud senast tog in pengar, i början av 2014, värderades bolaget till 4,5 miljarder kronor.


Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud beskrivs enklast som ett Youtube för musik och ljudklipp. Bolaget tog nyligen ett lån på 300 Mkr, kan Di Digital avslöja. Ägarna har dessutom gett Soundcloud tillåtelse att låna ytterligare 600 Mkr.

Nu kan Di Digital avslöja att Soundcloud har tagit in ytterligare finansiering. I maj lånade Soundcloud 35 miljoner dollar, motsvarande knappt 300 miljoner kronor, av det amerikanska bolaget Tennenbaum Capital Partners. Tennenbaum är specialiserade på just lånefinansiering till unga teknikbolag. Det framgår av dokument från brittiska Bolagsverket. 

Lånet kan tolkas som att Soundcloud har haft problem med att få in ny finansiering på annat vis. För ett år sedan rapporterade nämligen tidningen Wall Street Journal att Soundcloud var i slutfasen av att ta in 1,2 miljarder kronor i riskkapital. Av det blev det dock ingenting och ingen av Soundclouds tidigare investerare har skjutit till mer pengar till bolaget på snart två år.

Lånet kan tolkas som att Soundcloud haft problem med att få in ny finansiering på annat vis.

I november gav ägarna dessutom Soundcloud tillåtelse att låna ytterligare 600 Mkr genom att ge ut konvertibellån, även det enligt dokument från brittiska Bolagsverket.

Det skulle kunna peka på att ägarna letar efter en köpare till Soundcloud och därför inte vill spä ut sitt ägande genom att ge ut fler aktier.

Läs mer: Twitter backar om Soundcloud

Soundclouds vd Alexander Ljung lovade i fjol att lansera en betald prenumerationslösning likt Spotify för att öka bolagets intjäning. Lösningen har blivit försenad och sägs nu komma någon gång under 2016. För att den ska kunna bli av krävs att Soundcloud får till avtal med skivbolagsjättarna Universal och Sony, vilket de i dag saknar.

Soundclouds grundare har inte velat ställa upp på en intervju.

Läs mer: Vad blir nästa svenska miljardaffär? Här är bolagen som kan gå i Kings fotspår

Uppdatering: En talesperson för Soundcloud har enligt sajten tech.eu uttalat sig om lånet 

"Vi kan bekräfta att vi satt upp en kreditfacilitet med Tennenbaum Capital Partners i början av 2015", säger talespersonen. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera