Annons

Musiktjänsten Soundcloud tar jättelån

Eric Wahlforss och Alexander Ljung grundare av Soundcloud.
Eric Wahlforss och Alexander Ljung grundare av Soundcloud. Foto: Soundcloud
Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud har tagit in drygt en miljard kronor i riskkapital. Men intäkterna dröjer - och bolaget har nu lånat ytterligare 300 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Soundcloud grundades 2007 av KTH-studenterna Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin. Musiktjänsten låter användare ladda upp och dela ljudfiler och hade för ett år sedan 175 miljoner användare över världen.

Men även om användarna strömmat till så har intäkterna lyst med sin frånvaro. 2013, som är det senaste resultatet som rapporterats, omsatte Soundcloud 111 Mkr och gjorde en förlust på 222 Mkr. Till skillnad från Spotify har Soundcloud ingen betald prenumerationslösning och har därför inte lyckats bygga någon stadig intäktskälla.

Läs mer: Nu är Spotify störst i världen

Soundcloud har istället levt på riskkapital från en rad internationella investerare. Totalt har bolaget tagit in en dryg miljard kronor i riskkapital från välrenommerade investerare som Kleiner Perkins, Institutional Venture Partners och Index Ventures. När Soundcloud senast tog in pengar, i början av 2014, värderades bolaget till 4,5 miljarder kronor.


Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud beskrivs enklast som ett Youtube för musik och ljudklipp. Bolaget tog nyligen ett lån på 300 Mkr, kan Di Digital avslöja. Ägarna har dessutom gett Soundcloud tillåtelse att låna ytterligare 600 Mkr.

Nu kan Di Digital avslöja att Soundcloud har tagit in ytterligare finansiering. I maj lånade Soundcloud 35 miljoner dollar, motsvarande knappt 300 miljoner kronor, av det amerikanska bolaget Tennenbaum Capital Partners. Tennenbaum är specialiserade på just lånefinansiering till unga teknikbolag. Det framgår av dokument från brittiska Bolagsverket. 

Lånet kan tolkas som att Soundcloud har haft problem med att få in ny finansiering på annat vis. För ett år sedan rapporterade nämligen tidningen Wall Street Journal att Soundcloud var i slutfasen av att ta in 1,2 miljarder kronor i riskkapital. Av det blev det dock ingenting och ingen av Soundclouds tidigare investerare har skjutit till mer pengar till bolaget på snart två år.

Lånet kan tolkas som att Soundcloud haft problem med att få in ny finansiering på annat vis.

I november gav ägarna dessutom Soundcloud tillåtelse att låna ytterligare 600 Mkr genom att ge ut konvertibellån, även det enligt dokument från brittiska Bolagsverket.

Det skulle kunna peka på att ägarna letar efter en köpare till Soundcloud och därför inte vill spä ut sitt ägande genom att ge ut fler aktier.

Läs mer: Twitter backar om Soundcloud

Soundclouds vd Alexander Ljung lovade i fjol att lansera en betald prenumerationslösning likt Spotify för att öka bolagets intjäning. Lösningen har blivit försenad och sägs nu komma någon gång under 2016. För att den ska kunna bli av krävs att Soundcloud får till avtal med skivbolagsjättarna Universal och Sony, vilket de i dag saknar.

Soundclouds grundare har inte velat ställa upp på en intervju.

Läs mer: Vad blir nästa svenska miljardaffär? Här är bolagen som kan gå i Kings fotspår

Uppdatering: En talesperson för Soundcloud har enligt sajten tech.eu uttalat sig om lånet 

"Vi kan bekräfta att vi satt upp en kreditfacilitet med Tennenbaum Capital Partners i början av 2015", säger talespersonen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer