Annons

”Nästan lika hajpat som för 15 år sedan”

Fredrik Nordh är ansvarig för investeringarna på Saab Ventures.
Fredrik Nordh är ansvarig för investeringarna på Saab Ventures. Foto: Amanda Lindgren
Sedan starten 2001 har Saab AB:s tillgängliga kapital för investeringar i startups och nya teknikprojekt femfaldigats. ”Nu börjar den här typen av verksamhet bli nästan lika hajpad som det var vid millennieskiftet”, säger Fredrik Nordh, ansvarig för Saab Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En fjärdedel av Saab AB:s verksamhet utgör forskning och utveckling, vilket ger en fingervisning om hur viktig innovation är för bolaget. Med investeringsgrenen Saab Ventures investerar bolaget i nya teknikbolag och i projekt som kan leda till avknoppningar. 

”Syftet bakom de investeringar vi gör är att få så bra avkastning som möjligt. Men vi investerar bara i bolag där vi kan tillföra något mer än pengar”, säger Fredrik Nordh.

Fredrik Nordh är chef för Saab Ventures, som investerar i bolag och projekt som kan dra nytta av Saabs egenutvecklade teknik. När investeringsgrenen startades 2001 var det totala investeringsmandatet 50 miljoner kronor, i dag har Saab Ventures ett totalt investeringsmandat på 250 Mkr men där enbart hälften har använts, enligt Fredrik Nordh.

Syftet bakom de investeringar vi gör är att få så bra avkastning som möjligt. 

”Vi har ett mandat att göra investeringar upp till 50 Mkr per projekt. Vår strategi är att introducera vår teknologi till marknader som ligger utanför vår kärnverksamhet men även att investera i bolag som skulle kunna utgöra en del av vår kärnverksamhet på sikt”, säger han.

Läs även: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Sedan starten har Saab gjort ett 30-tal investeringar i en bredd av bolag, på senare tid i en inriktning på bildbehandling som exempelvis 3D-kartläggning, automatiserad bildanalys för sjukhusvård och automation. Ofta har de investerat tillsammans med andra aktörer, bland annat riskkapitalbolaget Verdane och statliga Almi invest. 

”För 15 år sedan fanns det väldigt många riskkapitalfonder. Men efter it-kraschen var det många som försvann och istället dök det upp förmögna före detta entreprenörer som ville investera i nya projekt. De blev våra nya medfinansiärer.”

Vi får samtal nästan var, varannan vecka från större noterade bolag som historiskt inte har bedrivit en venture-verksamhet.

Affärsänglarna blev fler men på senare tid har kartan ritats om än en gång när riskapitalfonderna åter fått miljardsummor att investera. Storbolagen har därmed fått vakna till en ny verklighet.

”Nu börjar den här typen av verksamhet bli nästan lika hajpad som det var vid millennieskiftet. Vi får samtal nästan var, varannan vecka från större noterade bolag som historiskt inte har bedrivit en venture-verksamhet men som nu funderar i de här banorna kring innovation”, säger Fredrik Nordh.

För att kunna fungera i en bransch där investeringsbeslut behöver fattas med korta ledtider har Saab hittat ett sätt att undvika tröga beslutsprocesser som stundtals förknippas med hur storbolag fungerar. 

"Sådana här investeringsbeslut måste tas snabbt och om man var tvungen att vänta på att ta beslut till nästa styrelsemöte skulle det vara försent. Med vårt mandat kan det nu ta 6–12 timmar att komma fram till ett beslut”, säger Fredrik Nordh.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer