Hoppa till innehållet

”Nästan lika hajpat som för 15 år sedan”

Sedan starten 2001 har Saab AB:s tillgängliga kapital för investeringar i startups och nya teknikprojekt femfaldigats. ”Nu börjar den här typen av verksamhet bli nästan lika hajpad som det var vid millennieskiftet”, säger Fredrik Nordh, ansvarig för Saab Ventures.

Fredrik Nordh är ansvarig för investeringarna på Saab Ventures.
Fredrik Nordh är ansvarig för investeringarna på Saab Ventures.Foto: Amanda Lindgren

En fjärdedel av Saab AB:s verksamhet utgör forskning och utveckling, vilket ger en fingervisning om hur viktig innovation är för bolaget. Med investeringsgrenen Saab Ventures investerar bolaget i nya teknikbolag och i projekt som kan leda till avknoppningar. 

”Syftet bakom de investeringar vi gör är att få så bra avkastning som möjligt. Men vi investerar bara i bolag där vi kan tillföra något mer än pengar”, säger Fredrik Nordh.

Fredrik Nordh är chef för Saab Ventures, som investerar i bolag och projekt som kan dra nytta av Saabs egenutvecklade teknik. När investeringsgrenen startades 2001 var det totala investeringsmandatet 50 miljoner kronor, i dag har Saab Ventures ett totalt investeringsmandat på 250 Mkr men där enbart hälften har använts, enligt Fredrik Nordh.

Syftet bakom de investeringar vi gör är att få så bra avkastning som möjligt. 

”Vi har ett mandat att göra investeringar upp till 50 Mkr per projekt. Vår strategi är att introducera vår teknologi till marknader som ligger utanför vår kärnverksamhet men även att investera i bolag som skulle kunna utgöra en del av vår kärnverksamhet på sikt”, säger han.

Läs även: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Sedan starten har Saab gjort ett 30-tal investeringar i en bredd av bolag, på senare tid i en inriktning på bildbehandling som exempelvis 3D-kartläggning, automatiserad bildanalys för sjukhusvård och automation. Ofta har de investerat tillsammans med andra aktörer, bland annat riskkapitalbolaget Verdane och statliga Almi invest. 

”För 15 år sedan fanns det väldigt många riskkapitalfonder. Men efter it-kraschen var det många som försvann och istället dök det upp förmögna före detta entreprenörer som ville investera i nya projekt. De blev våra nya medfinansiärer.”

Vi får samtal nästan var, varannan vecka från större noterade bolag som historiskt inte har bedrivit en venture-verksamhet.

Affärsänglarna blev fler men på senare tid har kartan ritats om än en gång när riskapitalfonderna åter fått miljardsummor att investera. Storbolagen har därmed fått vakna till en ny verklighet.

”Nu börjar den här typen av verksamhet bli nästan lika hajpad som det var vid millennieskiftet. Vi får samtal nästan var, varannan vecka från större noterade bolag som historiskt inte har bedrivit en venture-verksamhet men som nu funderar i de här banorna kring innovation”, säger Fredrik Nordh.

För att kunna fungera i en bransch där investeringsbeslut behöver fattas med korta ledtider har Saab hittat ett sätt att undvika tröga beslutsprocesser som stundtals förknippas med hur storbolag fungerar. 

"Sådana här investeringsbeslut måste tas snabbt och om man var tvungen att vänta på att ta beslut till nästa styrelsemöte skulle det vara försent. Med vårt mandat kan det nu ta 6–12 timmar att komma fram till ett beslut”, säger Fredrik Nordh.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera