Annons

Nätläkaren Min Doktor tar in 218 miljoner

Magnus Nyhlén, medgrundare av Min Doktor, och EQT Ventures Lars Jörnow.
Magnus Nyhlén, medgrundare av Min Doktor, och EQT Ventures Lars Jörnow. Foto: Kollage.
Det uppmärksammade Malmöbolaget Min Doktor tar in 218 miljoner kronor i en nyemission. Investeringsrundan leddes av EQT Ventures, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är genom en riktad nyemission till befintliga ägare som den digitala vårdgivaren Min Doktor (NTL) nu tar in 218 miljoner kronor. 

Kapitaltillskottet ska användas för att fortsätta utveckla företagets produkter samt för en internationell lansering på nya marknader.

”Vi är väldigt glada att kunna presentera denna nyemission tillsammans med EQT Ventures. De är långsiktiga ägare som satsar på vår tillväxt och tror på vår förmåga att skala upp verksamheten och ge fler länder tillgång till digital vård”, säger grundaren Magnus Nyhlén, i en kommentar.

Min Doktor erbjuder digital läkarvård. Med hjälp av skriftlig kommunikation, telefonsamtal eller videolänk kan läkarna ge en diagnos och skicka recept direkt till mobilen. Bolaget grundades 2013 och har sedan starten hanterat cirka 80 000 patientärenden. 

Läs även: Ersättningen till digitala vårdcentraler kan halveras 

”Digitaliseringen av vården har bara börjat och mycket kommer att hända på området den närmaste tiden. Det är viktigt att aktörerna i denna bransch är långsiktiga, håller hög kvalitet och erbjuder en tjänst som kunderna uppskattar – alla områden där Min Doktor är ledande”, säger Lars Jörnow, partner på EQT Ventures. 

”Under det senaste året har Min Doktor gått från ett litet digitalt vårdbolag till att vara det naturliga valet för tiotusentals patienter i Sverige, och vi tror att detta bara är början på bolagets resa. EQT Ventures ser fram emot att fortsatt vara med och stötta Min Doktor på vägen att bli ett av Europas ledande primärvårdsbolag.”

Så sent som i december stod det klart att Min Doktor tagit in 45 miljoner kronor. Bland investerarna fanns då ordföranden Christian W Jansson, som gick in med 11 Mkr, samtidigt som den andra storägaren EQT Ventures gick in med 17 Mkr. Då värderades bolaget till 289 Mkr. 

I december fick Charlotta Tönsgård lämna vd-posten. Bolaget väntar nu på att tillsätta en ny vd.

Läs mer: VD:n tvingas bort från Min Doktor

Nyheten om storinvesteringen i Min Doktor kommer samtidigt som att bolaget granskas hård i många medier. Dagens Nyheter har bland annat rapporterat om skenande kostnader för digitala vårdcentraler och avslöjat att Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill halvera ersättningen till de digitala vårdgivarna. 

Läs även: Ersättningen till digitala vårdcentraler kan halveras  

De digitala vårdcentralerna har också kritiserats för bland annat överförskrivning av antibiotika, rapporterar Dagens Arena. Enligt en nyligen publicerad granskning genomförd av Region Jönsköping lever Kry och Min Doktor inte upp till fastställda riktlinjer för att diagnosticera halsfluss och lunginflammation med resultatet att antibiotika skrivs ut alltför lättvindigt.

”Eftersom vi är först ut att utmana en mycket traditionell bransch, där andra vårdgivare inte är lika digitaliserade, och det ännu finns mycket få studier på området, är vi väl medvetna om att allt vi gör är lätt att ifrågasätta eftersom det inte går att jämföra med den verklighet som finns i den offentliga vården”, skriver Min Doktors affärsutvecklingschef Daniel Persson i en kommentar till Di Digital.

”Tyvärr är dialogen inte alltid konstruktiv och alla våra fakta tas inte alltid med i jämförelserna, men vi tror att ärlighet och öppenhet vinner i längden. Vi välkomnar fler studier och jämförelser och bidrar gärna med våra data.”

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer