Annons

Natural Cycles grundare om den hårda kritiken: ”Det blev riktigt jobbigt”

Elina Berglund Scherwitzl är medgrundare av den omtalade preventivappen Natural Cycles.
Elina Berglund Scherwitzl är medgrundare av den omtalade preventivappen Natural Cycles. Foto: Joey Abrait.
Natural Cycles grundare Elina Berglund bemöter kritiken efter anmälningarna till Läkemedelsverket. I Di Digitals podd Startup Stories berättar hon även om resan från partikelfysiker vid Cern till byggandet av världens första digitala preventivmedel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Natural Cycles är den första appen som har blivit certifierad som preventivmedel. Bolaget lanserade sin app 2014 och har idag över 600 000 användare. Man har även tagit in över 300 miljoner kronor i riskkapital, av bland andra EQT Ventures.

Men resan dit har varit krokig, och är det fortfarande. Natural Cycles har under 2018 anmälts till Läkemedelsverket efter att flera kvinnor har blivit oönskat gravida samtidigt som de använt Natural Cycles som preventivmedel. 

Läs även: Färre nya användare efter anmälningarna av Natural Cycles 

I Di Digitals podcast Startup Stories berättar grundaren Elina Berglund Scherwitzl om hur hon reagerade när nyheten om anmälningarna nådde henne och hur den spreds över världen. 

”Jag blev först förvånad att de blev så stor uppståndelse av de här 38 oönskade graviditeterna. Det görs ungefär 40 000 aborter i Sverige per år. Sen blev det en jättestor uppståndelse kring det här och då blev det riktigt jobbigt”, säger Elina Berglund.

Jag utvecklade Natural Cycles från början för att jag tyckte att det här är en produkt som behövs på marknaden.

Elina Berglund har ett förflutet som partikelfysiker vid Cern, där hon var med i arbetet att hitta den nobelprisade Higgspartikeln. Det var när arbetet på Cern var avslutat som hon startade appen tillsammans med sin man Raoul Scherwitzl. 

”Jag utvecklade Natural Cycles från början för att jag tyckte att det här är en produkt som behövs på marknaden. Det är många kvinnor som inte använder något skydd alls för att de mår dåligt av hormonella preventivmedel. Som forskare tänkte jag att om jag gör något gott så kommer allt att gå bra efter det, det var lite naivt”, säger Elina Berglund i intervjun för Startup Stories.

Lyssna på intervjun med Elina Berglund här:

https://embed.acast.com/startupstories/elinaberglund-naturalcycles-

Du hittar även Startup Stories på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Startup Stories? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Recensera podden här eller kontakta oss på Twitter, Facebook eller via mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer