Hoppa till innehållet

Netflix gör tv-serie av Spotify inifrån

Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud har tillsammans med journalisten och tidigare Di-medarbetaren Sven Carlsson skrivit boken ”Spotify Inifrån: Så blir man störst i världen” som släpptes i våras. Nu står det klart att boken blir tv-serie på Netflix.

Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud har skrivit boken ”Spotify Inifrån”.
Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud har skrivit boken ”Spotify Inifrån”.Foto: Press.

 ”Det känns fantastiskt roligt. Det har pratats om det ett tag, så det är skönt att det äntligen har blivit officiellt”, säger Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital som tillsammans med tidigare kollegan Sven Carlsson skrivit boken som kommer att ligga till grund för tv-serien.

Boken beskriver detaljerna bakom om hur Spotify på drygt tio år ritade om kartan för musikindustrin. Entreprenörsresan började i en lägenhet i Stockholmsförorten i Rågsved och ledde till den gigantiska noteringen på Wall Street 2018.

Filmrättigheterna till boken såldes i våras till produktionsbolaget Yellow Bird. Regisserar gör Per-Olav Sørensen som senast var aktuell med den första svenskspråkiga Netflixserien ”Störst av allt”. Berna Levin producerar serien.

”Netflix skickade boken 'Spotify inifrån' till mig, jag läste den och sade ja direkt. Det handlar om så stora och omvälvande saker, samtidigt som det är en mycket personlig berättelse”, säger regissören Per-Olav Sørensen i en intervju med TT. 

Läs ett smakprov ur Spotify inifrån: Allt började i en liten lägenhet på Östermalm 

Författaren och Di Digital-reportern Jonas Leijonhufvud hoppas att fler kommer att ta del av historien och berättelsen om företaget. 

”Vi hoppas att det här leder till att boken köps av ett engelskspråkigt förlag”, säger Jonas Leijonhufvud.

Vad kommer din inblandning i serien att bli här framöver?

”Vi blir nog inblandade på ett eller annat sätt. Vi har sålt rättigheterna till Yellow bird och står till förfogande för regissören och manusförfattaren. Jag gissar att de vill komma igång först innan de hör av sig till författarna”, säger Jonas Leijonhufvud.

Än finns inget officiellt datum för produktionsstarten av serien. 

Boken gavs ut på Albert Bonniers förlag i våras och kom nyligen ut som pocket i Sverige. Den har även sålts till Japan, Sydkorea, Ryssland, Nederländerna och Tjeckien. 

Boken om Spotify har fått fina recensioner i flera svenska medier det senaste året. Reportageboken bygger på intervjuer med ett 70-tal initierade källor och interna dokument. 

Regissören Per-Olav Sørensen säger i en intervju till TT att han direkt slukades av berättelsen.

”Det är en historia som har så många bottnar – det är en David mot Goliat-story, som förändrade vårt sätt att konsumera musik och som ändrade våra vardagsrum. Det finns inga skivor eller cd-skivor där längre”, säger Sørensen till TT.


Lyssna på Digitalpoddens specialavsnitt om Spotify inifrån:

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera