Annons

Niklas Zennström: Cleantech är dött

Niklas Zennström är grundare av riskkapitalbolaget Atomico.
Niklas Zennström är grundare av riskkapitalbolaget Atomico.
”Vi pratar aldrig om cleantech längre”, säger Niklas Zennström i en intervju med Di Digital. Investeraren som nyligen blivit delägare i foodtech-bolaget Memphis Meats ser en förändring i trendtoppen.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Cleantech, vare sig det rör sig om vindkraft, solenergi eller andra klimatbesparande lösningar har konceptet gått från storslagna dagar till att knappt diskuteras i riskkapitalcirklar. 

”Det var en massa riskkapitalinvesteringar som gjordes i USA mellan åren 2006 till 2009 och då tyckte man att cleantech var en jättestor grej. Sen är det många av investeringarna som inte blivit bra”, säger Niklas Zennström. 

2006 kom också Al Gores dokumentär ”An inconvenient truth” ut, och året därpå belönades den med en Oscar för bästa dokumentär medan den förre vicepresidenten tilldelades Nobels fredspris tillsammans med FN:s klimatpanel IPCC.

Klimatet och tekniska lösningar på problemen fick även uppmärksamhet i startupvärlden.

Från 2005 då amerikanska riskkapitalinvesteringarna inom cleantech uppgick till hundratals miljoner dollar, nådde den successivt sin kulmen 2008 då 4,1 miljarder dollar, motsvarande drygt 30 miljarder kronor investerades, enligt National Venture Capital Association. Men många av investeringarna i exempelvis sol- och vindenergi gav inte den avkastning som VC-bolagen förväntade, mycket på grund av att naturgas och andra energikällor inte ökade i pris som väntat utan istället blev billigare.

Läs även: Energimyndigheten startar cleantech-hubb i Silicon Valley 

Men 2008 kom även den finansiella krisen vilket suddade ut en stor det av det kapital som VC-bolagen hade att röra sig med.

Sammantaget innebar det att cleantech-investeringarna närmast halverades 2009. 

Det amerikanska solenergibolaget Solyndra hade i slutet av 2008 tagit in närmare 4,8 miljarder kronor. Bolaget gick i konkurs 2011. Och sedan dess har cleantech-konceptet dött för många VC-bolag.

”Det här handlar väldigt mycket om tajming och nu tror jag att det är en annan typ av bolag som blir intressanta. Vi klassificerar det inte ens som cleantech längre, vi pratar aldrig om det nu. Nu är det agtech, foodtech och så vidare”, säger Niklas Zennström.

Istället för ett samlingsnamn har varje sektor fått ett eget namn. På Di Digital har vi anammat den nya trenden och förutom fintech, foodtech, healthtech, edtech och dogtech kommer antagligen fler nischer att dyka upp. 

Läs även: Niklas Zennström: ”Bluetech” kan rädda Östersjön 

Niklas Zennström har investerat i ett antal bolag inom ”cleantech” både privat men även genom riskkapitalbolaget Atomico. Den senaste investeringen gjordes för drygt en vecka sedan i foodtechbolaget Memphis Meat. Andra bolag med ett klimatfokus som Zennström eller Atomico har investerat i är svenska Orbital Systems (NTL), brittiska Farmdrop samt elfordonstillverkaren Clean Motion och Lilium Aviation.

”Jag har investerat i några cleantech-bolag. För några år sedan var det mest för att testa , som en slags impact investment, vilket är jätteviktigt. Men jag ser mer och mer skalbarhet i kommersiella lösningar. Man kan göra väldigt bra kommersiella investeringar för att skapa bättre miljö”, säger Niklas Zennström och fortsätter: 

”Det innebär ju att det finns olika investeringsmöjligheter. Vi som VC-firma kommer inte att investera i reningsverk men det finns det andra som bör göra, som stora institutioner.”

Vi som VC-firma kommer inte att investera i reningsverk men det finns andra som bör göra

Till grund för förändringen ligger utvecklingen av ny teknik men även den starka trenden där människor blir mer miljömedvetna utifrån en hälsosynpunkt, enligt Niklas Zennström. Men han anser att det krävs ett skifte om hur vi pratar om det finansiella i sammanhanget.

”Det viktigaste med det här är att ändra diskussionen från att vara ett val mellan bra ekonomi och bra miljö. Det är inte så. Det är ett val mellan att antingen gör man ingenting och man kommer att få dålig miljö, dålig hälsa och dålig ekonomi. Eller, vi satsar på innovation och förändringar och då kommer vi att skapa fler jobb, bättre konkurrenskraft och en miljö som är hållbar.”

I jämförelse med situationen på slutet av 00-talet tror Niklas Zennström att vi nu äntligen närmar oss en tidpunkt när förnybar energi får en kostnadsfördel i jämförelse med fossila bränslen.

”Generellt kan man säga att man är vid en vändpunkt nu där hållbar energi blir billigare än annan energi”, säger Niklas Zennström.

Läs även: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer