Hoppa till innehållet

Niklas Zennström: Cleantech är dött

”Vi pratar aldrig om cleantech längre”, säger Niklas Zennström i en intervju med Di Digital. Investeraren som nyligen blivit delägare i foodtech-bolaget Memphis Meats ser en förändring i trendtoppen.  

Niklas Zennström är grundare av riskkapitalbolaget Atomico.
Niklas Zennström är grundare av riskkapitalbolaget Atomico.

Cleantech, vare sig det rör sig om vindkraft, solenergi eller andra klimatbesparande lösningar har konceptet gått från storslagna dagar till att knappt diskuteras i riskkapitalcirklar. 

”Det var en massa riskkapitalinvesteringar som gjordes i USA mellan åren 2006 till 2009 och då tyckte man att cleantech var en jättestor grej. Sen är det många av investeringarna som inte blivit bra”, säger Niklas Zennström. 

2006 kom också Al Gores dokumentär ”An inconvenient truth” ut, och året därpå belönades den med en Oscar för bästa dokumentär medan den förre vicepresidenten tilldelades Nobels fredspris tillsammans med FN:s klimatpanel IPCC.

Klimatet och tekniska lösningar på problemen fick även uppmärksamhet i startupvärlden.

Från 2005 då amerikanska riskkapitalinvesteringarna inom cleantech uppgick till hundratals miljoner dollar, nådde den successivt sin kulmen 2008 då 4,1 miljarder dollar, motsvarande drygt 30 miljarder kronor investerades, enligt National Venture Capital Association. Men många av investeringarna i exempelvis sol- och vindenergi gav inte den avkastning som VC-bolagen förväntade, mycket på grund av att naturgas och andra energikällor inte ökade i pris som väntat utan istället blev billigare.

Läs även: Energimyndigheten startar cleantech-hubb i Silicon Valley 

Men 2008 kom även den finansiella krisen vilket suddade ut en stor det av det kapital som VC-bolagen hade att röra sig med.

Sammantaget innebar det att cleantech-investeringarna närmast halverades 2009. 

Det amerikanska solenergibolaget Solyndra hade i slutet av 2008 tagit in närmare 4,8 miljarder kronor. Bolaget gick i konkurs 2011. Och sedan dess har cleantech-konceptet dött för många VC-bolag.

”Det här handlar väldigt mycket om tajming och nu tror jag att det är en annan typ av bolag som blir intressanta. Vi klassificerar det inte ens som cleantech längre, vi pratar aldrig om det nu. Nu är det agtech, foodtech och så vidare”, säger Niklas Zennström.

Istället för ett samlingsnamn har varje sektor fått ett eget namn. På Di Digital har vi anammat den nya trenden och förutom fintech, foodtech, healthtech, edtech och dogtech kommer antagligen fler nischer att dyka upp. 

Läs även: Niklas Zennström: ”Bluetech” kan rädda Östersjön 

Niklas Zennström har investerat i ett antal bolag inom ”cleantech” både privat men även genom riskkapitalbolaget Atomico. Den senaste investeringen gjordes för drygt en vecka sedan i foodtechbolaget Memphis Meat. Andra bolag med ett klimatfokus som Zennström eller Atomico har investerat i är svenska Orbital Systems (NTL), brittiska Farmdrop samt elfordonstillverkaren Clean Motion och Lilium Aviation.

”Jag har investerat i några cleantech-bolag. För några år sedan var det mest för att testa , som en slags impact investment, vilket är jätteviktigt. Men jag ser mer och mer skalbarhet i kommersiella lösningar. Man kan göra väldigt bra kommersiella investeringar för att skapa bättre miljö”, säger Niklas Zennström och fortsätter: 

”Det innebär ju att det finns olika investeringsmöjligheter. Vi som VC-firma kommer inte att investera i reningsverk men det finns det andra som bör göra, som stora institutioner.”

Vi som VC-firma kommer inte att investera i reningsverk men det finns andra som bör göra

Till grund för förändringen ligger utvecklingen av ny teknik men även den starka trenden där människor blir mer miljömedvetna utifrån en hälsosynpunkt, enligt Niklas Zennström. Men han anser att det krävs ett skifte om hur vi pratar om det finansiella i sammanhanget.

”Det viktigaste med det här är att ändra diskussionen från att vara ett val mellan bra ekonomi och bra miljö. Det är inte så. Det är ett val mellan att antingen gör man ingenting och man kommer att få dålig miljö, dålig hälsa och dålig ekonomi. Eller, vi satsar på innovation och förändringar och då kommer vi att skapa fler jobb, bättre konkurrenskraft och en miljö som är hållbar.”

I jämförelse med situationen på slutet av 00-talet tror Niklas Zennström att vi nu äntligen närmar oss en tidpunkt när förnybar energi får en kostnadsfördel i jämförelse med fossila bränslen.

”Generellt kan man säga att man är vid en vändpunkt nu där hållbar energi blir billigare än annan energi”, säger Niklas Zennström.

Läs även: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera