Annons

Nordea skissar på fintech-plattform – ”ska bli som App Store”

Gunnar Berger, chef för betalningskanaler på Nordea
Gunnar Berger, chef för betalningskanaler på Nordea Foto: Oskar Omne
EU-direktivet PSD2 tvingar bankerna att öppna upp sin data för fintech-utmanare. Nu lovar Nordeas Gunnar Berger att banken ska bli ett App Store och öppna upp för samarbeten med hundratals fintech-bolag redan 2020. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bankvärlden står inför en omvälvande förändring. Det menar Gunnar Berger, chef för betalningskanaler på Nordea och syftar på är EU-direktivet PSD2 som införs i januari 2018. Direktivet tvingar banker att lämna ut sina kunders data till tredjepartsbolag om kunden ber om det.

Läs mer: Nordea lanserar plattform för crowdfunding

”Det här är det största som hänt bankvärlden sedan internet. Kanske är det till och med större”, sa han vid Dagens Industris fintech-konferens under torsdagen.

Jag gissar att vi har 100 samarbeten 2020

I klartext innebär detta att små fintechbolag som sparappen Tink, pensionsappen Kollektiva eller aktieappen som Sigmastocks kan sälja in sina tjänster till Nordeas 11 miljoner kunder – och få all Nordeas data om dem om de lyckas värva dem.

”Vi äger inte kundens data längre. Det är kunden som äger sin data”, säger Gunnar Berger.

Han menar att många banker kommer försöka motverka effekterna av PSD2. Men på Nordea är man fast besluten om att omfamna framtiden.

”Apple konkurrerade ut Nokia inte genom sin Iphone. Det var App Store som gjorde att Nokia slogs ut! Vi måste lära oss av det”, säger han.

Vi kan erbjuda dem tillgång till Nordeas 11 miljoner kunder

Tanken är alltså att Nordea ska bygga ett App Store för banktjänster. Exakt hur detta ska se ut vet inte Gunnar Berger i dagsläget. Men oavsett måste man anpassa sina API:er för dessa små konkurrenter. Poängen är att Nordea ska göra allt för att hitta olika typer av samarbeten med dagens och morgondagens fintechbolag.

”Vi kan erbjuda dem tillgång till Nordeas 11 miljoner kunder, stor kunskap om regleringar och en fantastiskt bra säkerhet”, säger han.

Hur man ska tjäna pengar på detta är inte heller klart. Det kan handla om att dela på intäkter, men lika gärna om att Nordea får använda fintechbolagen för att sälja in sina produkter.

”Säg att vi samarbetar med en app som säljer resor. Vi har jättebra produkter för valutaväxling till exempel”, säger han.

Nordea kommer även att investera i fintechbolag, enligt Gunnar Berger. Banken har redan idag egna acceleratorprogram för startupbolag. Men han är ändå övertygad att merparten av ”Nordeas App Store” kommer utgöras av externa bolag.

”Jag gissar att vi har 100 samarbeten 2020”, säger han.

Han tror att Nordea har stora möjligheter att växa med dessa avtal.

”Vi når ju nya kunder. Dessutom tror jag folk vill ha sina pengar på ett enda, säkert ställe och det är banken”, säger han.

Debatt: Dags för Riksbanken att starta en fintech-accelerator

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer