Hoppa till innehållet

Norrsken reser miljardfond för att lösa samhällsproblem – utmanar investerare

Omställningen till mer hållbara investeringar går för långsamt bland pensionsfonder och andra traditionella aktörer, tycker Klarna-grundaren Niklas Adalberth. 

Nu startar han via stiftelsen Norrsken en miljardfond för riskkapitalinvesteringar i bolag som ska rädda världen.

Niklas Adalberth, medgrundare Klarna och Norrsken
Niklas Adalberth, medgrundare Klarna och NorrskenFoto: Jack Mikrut

De första 640 miljonerna till den nya fonden är redan på plats. Resten av summan upp till målet 1,1 miljarder kronor (100 miljoner euro) landar under första kvartalet, enligt Niklas Adalberth.

”Jag hade aldrig gått ut och pratat om en miljardfond om jag inte kände mig trygg i att vi kunde stänga den”, säger han.

Bland investerarna finns flera kända förmögna familjer, däribland H&M-familjen Persson via Ramsbury Invest. Enskilt största investerare är statliga Saminvest, som lägger in 250 miljoner och därmed gör en av sina större investeringar hittills.

Utöver att finansiera teknikbolag som försöker lösa globala samhällsproblem är syftet med fonden att utmana traditionella investerare att intressera sig för det som kallas impact investing – investeringar som ska ge både ekonomisk avkastning och samtidigt ha positiva samhällseffekter.

”Det här är den första riktiga riskkapitalfonden i Sverige inom impact-området och de har ett team med väldigt intressanta erfarenheter. Lyckas de kommer det öppna för att de stora pengar som finns inom pensionskapitalet också kan gå in i sådana fonder”, säger Saminvests vd Peder Hasslev.

Niklas Adalberth avslöjar att de inte ens lyckats komma förbi växeln hos vissa traditionella investerare när de kontaktat dem angående den nya fonden.

”Många förvaltare är fast i idén att det inte går att kombinera finansiell avkastning och ’impact’. Vi tror det är fel och ser ett enormt behov av att motbevisa dem. Lyckas vi kanske vi kan påverka några institutioner att också gå i den här riktningen”, säger han.

Sedan ett par år tillbaka driver han redan, via stiftelsen Norrsken, en mindre fond med liknande inriktning tillsammans med en grupp svenska tech-entreprenörer (se faktaruta). Skillnaden är att investerarna i den fonden som mest kan få tillbaka sitt insatta kapital.

Den nya fonden, som kommer att heta Norrsken VC, blir en traditionell riskkapitalfond i sin uppbyggnad – men med tillägget att alla investeringar ska mätas mot både ekonomisk avkastning och effekten på de samhällsproblem portföljbolagen försöker lösa. Det kan handla om miljö- och klimatfrågor, men också svält och fattigdom eller hållbar konsumtion och samhällsbyggnad.

Norrsken VC kan också investera större summor per bolag än den ursprungliga fonden och även göra fler investeringar totalt sett.

”Genom vår första fond har vi tittat på 1.200 bolag och investerat i 19, så det finns fler möjligheter. Nu kan vi öka investeringsverksamheten och driva mer pengar till området ’impact investing’. Vi kommer även att kunna titta utanför Sverige, där vi tror att det finns stor potential i övriga nordiska länder och i Europa. Dessutom kommer vi kunna ta ledningen i vissa investeringar, vilket vi inte kunnat tidigare”, säger Tove Larsson som är investeringsansvarig på Norrsken och en av fyra general partners i den nya fonden.

Satsningen innebär också att gruppen som arbetar med investeringar på Norrsken kommer att behöva byggas ut till ett tiotal personer, en dubblering jämfört med i dag.

”Så alla som går hemma under julhelgen och tycker att de har ett meningslöst jobb, som känner att de inte bidrar till att göra världen bättre, kan höra av sig”, säger Niklas Adalberth och skrattar.

Läs även: Coop vill hitta nästa foodtech-entreprenör tillsammans med Norrsken

 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera