Hoppa till innehållet

Ny europeisk miljardfond vill investera i svenska techbolag

Exitspecialisten Cipio har en ny fond värd mer än 1,5 miljarder kronor. Riskkapitalbolaget kommer inom några månader göra sin första svenska investering genom fonden.  

Roland Dennert, partner på Cipio.
Roland Dennert, partner på Cipio.Foto: pressbild.

Samtidigt som svenska riskkapitalbolag blickar ut i Europa sneglar europeiska riskkapitalbolag på Sverige.

Ett av dem är Cipio Partners, med bas i München och Luxemburg, som just har stängt en ny fond på 174 miljoner euro, motsvarande 1 670 miljoner kronor. Bolaget ska investera i europeiska techbolag med en årlig omsättning på mellan 100 Mkr och 1 miljard kronor.

Sverige är av särskilt intresse för Roland Dennert, partner på Cipio.

”Möjligheterna i Europa har förändrats de senaste tio åren och det finns många fler erfarna entreprenörer och fler större bolag. Vi investerar inte i de tidiga skedena men vad vi tycker är anmärkningsvärt är att det finns ett signifikant antal techbolag som både är välskötta och har en omsättning på mellan 300 och 500 miljoner kronor. Stockholm är faktiskt en hotspot för sådana bolag.”

Enligt en rapport från riskkapitalbolaget Atomico från 2015 tillhör Stockholm den region som producerar näst flest så kallade enhörningar, startupbolag som värderas till över en miljard dollar, per capita i världen efter Silicon Valley. 

Läs även: Rapport: Sverige världens näst mest innovativa land 

Men trots att Cipio partners inte investerar i bolag i tidiga skeden är det inte heller enhörningarna som de är efter. 

”Det handlar inte bara om riktigt stora bolag med välkända namn som Spotify och Klarna men även de som är lite mindre och som kanske inte värderas i miljarder utan snarare i hundratals miljoner euro. Det är snarare den marknaden som vi koncentrerar oss på och vi hittar flera intressanta sådana i Stockholm.”

”Med vår nya fond har vi diskussioner med några svenska bolag och vi kommer antagligen kunna bekräfta investeringar i Sverige inom de närmaste månaderna.”

Roland Dennert vill inte uppge vilka bolag han har diskussioner med angående investeringar men säger att han tidigare har varit i kontakt med bland andra e-handelsplattformen Fyndiq och fiskeappen Fishbrain som han ser som intressanta bolag i en storleksklass som passar Cipio.

Cipio partners har tidigare investerat i det svenska undersökningsbolaget Cint. De köpte sina andelar 2013 och gjorde en exit tillsammans med Creandum och Prime Ventures i slutet av 2015 när Nordic Capital kom in. 

”En av våra viktigaste investeringar i vår förra fond var Cint. De är marknadsledare i sin nisch och växte väldigt fint när vi sålde. Nordic Capital kommer antagligen att göra en mycket större vinst än vad vi gjorde men vi var väldigt glada att få vara med på den resan tillsammans med Creandum och Prime ventures”, säger Roland Dennert.

Cipio kommer även framöver att göra investeringar med andra riskkapitalbolag och föredrar att vara minoritetsägare med mellan 10 och 20 procent av bolaget. Men i jämförelse med andra riskkapitalbolag som ofta hyllar sin egen expertis inom olika tillväxtområden ser Cipio sig själv som en möjig utväg för andra investerare som behöver sälja sina andelar.

”Vår expertis ligger i att sätta upp företaget för fortsatt tillväxt och bolagsförsäljningar”, säger Roland Dennert. 

Han menar att investeringsklimatet har förändrats och att bolag tar längre tid på sig för att växa sig stora nu än tidigare. Med andra ord har tiden det tar att göra en exit genom en börsnotering eller en försäljning förlängts.

”Den här tiden har blivit ganska lång. Tänk bara hur länge Spotify har funnits utan att få till en exit, och det är trots allt ett av Europas mest framgångsrika bolag. Den genomsnittliga tiden från att första investeringen görs till att det blir en exit är nu 7 år”, säger Roland Dennert. 

Läs även: Inte ens Trump kan krascha köpfesten – svenska exits går mot rekord 

Det betyder att det kommer finns bolag, precis som Spotify, som tar längre tid än så.

”Under den tiden kommer det finnas investerare som behöver hoppa av, antingen för att de behöver likviditet, en grundare som hoppar av, en tidig investerare som vill återanvända sitt kapital, det finns väldigt många legitima anledningar till varför en ägare behöver sälja sina andelar. Det är i den situationen vi kan komma in”, säger Roland Dennert. 

Genom att gå in och ta över tidigare investerares andelar hoppas Cipio möjliggöra tillväxten för fler europeiska bolag. I och med att riskkapitalbolaget köper de andelar som tidigare investerare vill bli av med kan startupbolaget fortsätta sin tillväxtresa och skjuta upp en exit i ytterligare tre till fyra år. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera