Annons
Roland Dennert, partner på Cipio.

Ny europeisk miljardfond vill investera i svenska techbolag

Så kan företagen få ökad kontroll av supply-chain SPONSRAT AV IBM

Ikea köpte amerikanska Taskrabbit i slutet av september.

Ikea: Taskrabbit ska göra oss mer relevanta

Från vänster: Johan Lundin, försäljningschef, och Alexis Priftis, vd.

Instabox fyller på kassan – satsar på expressfrakt

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

Live: #Metoo på agendan – Facebooks mångfaldschef är i Stockholm

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Ny europeisk miljardfond vill investera i svenska techbolag

Roland Dennert, partner på Cipio.
Roland Dennert, partner på Cipio. Foto: pressbild.
Exitspecialisten Cipio har en ny fond värd mer än 1,5 miljarder kronor. Riskkapitalbolaget kommer inom några månader göra sin första svenska investering genom fonden.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Samtidigt som svenska riskkapitalbolag blickar ut i Europa sneglar europeiska riskkapitalbolag på Sverige.

Ett av dem är Cipio Partners, med bas i München och Luxemburg, som just har stängt en ny fond på 174 miljoner euro, motsvarande 1 670 miljoner kronor. Bolaget ska investera i europeiska techbolag med en årlig omsättning på mellan 100 Mkr och 1 miljard kronor.

Sverige är av särskilt intresse för Roland Dennert, partner på Cipio.

”Möjligheterna i Europa har förändrats de senaste tio åren och det finns många fler erfarna entreprenörer och fler större bolag. Vi investerar inte i de tidiga skedena men vad vi tycker är anmärkningsvärt är att det finns ett signifikant antal techbolag som både är välskötta och har en omsättning på mellan 300 och 500 miljoner kronor. Stockholm är faktiskt en hotspot för sådana bolag.”

Enligt en rapport från riskkapitalbolaget Atomico från 2015 tillhör Stockholm den region som producerar näst flest så kallade enhörningar, startupbolag som värderas till över en miljard dollar, per capita i världen efter Silicon Valley. 

Läs även: Rapport: Sverige världens näst mest innovativa land 

Men trots att Cipio partners inte investerar i bolag i tidiga skeden är det inte heller enhörningarna som de är efter. 

”Det handlar inte bara om riktigt stora bolag med välkända namn som Spotify och Klarna men även de som är lite mindre och som kanske inte värderas i miljarder utan snarare i hundratals miljoner euro. Det är snarare den marknaden som vi koncentrerar oss på och vi hittar flera intressanta sådana i Stockholm.”

”Med vår nya fond har vi diskussioner med några svenska bolag och vi kommer antagligen kunna bekräfta investeringar i Sverige inom de närmaste månaderna.”

Roland Dennert vill inte uppge vilka bolag han har diskussioner med angående investeringar men säger att han tidigare har varit i kontakt med bland andra e-handelsplattformen Fyndiq och fiskeappen Fishbrain som han ser som intressanta bolag i en storleksklass som passar Cipio.

Cipio partners har tidigare investerat i det svenska undersökningsbolaget Cint. De köpte sina andelar 2013 och gjorde en exit tillsammans med Creandum och Prime Ventures i slutet av 2015 när Nordic Capital kom in. 

”En av våra viktigaste investeringar i vår förra fond var Cint. De är marknadsledare i sin nisch och växte väldigt fint när vi sålde. Nordic Capital kommer antagligen att göra en mycket större vinst än vad vi gjorde men vi var väldigt glada att få vara med på den resan tillsammans med Creandum och Prime ventures”, säger Roland Dennert.

Cipio kommer även framöver att göra investeringar med andra riskkapitalbolag och föredrar att vara minoritetsägare med mellan 10 och 20 procent av bolaget. Men i jämförelse med andra riskkapitalbolag som ofta hyllar sin egen expertis inom olika tillväxtområden ser Cipio sig själv som en möjig utväg för andra investerare som behöver sälja sina andelar.

”Vår expertis ligger i att sätta upp företaget för fortsatt tillväxt och bolagsförsäljningar”, säger Roland Dennert. 

Han menar att investeringsklimatet har förändrats och att bolag tar längre tid på sig för att växa sig stora nu än tidigare. Med andra ord har tiden det tar att göra en exit genom en börsnotering eller en försäljning förlängts.

”Den här tiden har blivit ganska lång. Tänk bara hur länge Spotify har funnits utan att få till en exit, och det är trots allt ett av Europas mest framgångsrika bolag. Den genomsnittliga tiden från att första investeringen görs till att det blir en exit är nu 7 år”, säger Roland Dennert. 

Läs även: Inte ens Trump kan krascha köpfesten – svenska exits går mot rekord 

Det betyder att det kommer finns bolag, precis som Spotify, som tar längre tid än så.

”Under den tiden kommer det finnas investerare som behöver hoppa av, antingen för att de behöver likviditet, en grundare som hoppar av, en tidig investerare som vill återanvända sitt kapital, det finns väldigt många legitima anledningar till varför en ägare behöver sälja sina andelar. Det är i den situationen vi kan komma in”, säger Roland Dennert. 

Genom att gå in och ta över tidigare investerares andelar hoppas Cipio möjliggöra tillväxten för fler europeiska bolag. I och med att riskkapitalbolaget köper de andelar som tidigare investerare vill bli av med kan startupbolaget fortsätta sin tillväxtresa och skjuta upp en exit i ytterligare tre till fyra år. 


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post