Hoppa till innehållet

Ny undersökning: Så många dagar vill vi jobba hemifrån – permanent

Många har fått mersmak på hemarbete – nu vill genomsnittssvensken permanent öka andelen hemmajobb med 250 procent. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo, gjord på uppdrag av Tele2. ”Vi måste nu fundera på hur vi ska dra nytta av den nya verkligheten”, säger telekomjättens hr-chef Karin Svensson.

Ett köksbord blir ett skrivbord i den nya vardagen. Och så verkar svenskar fortsatt vilja ha det. I alla fall delar av sin arbetstid. Karin Svensson (t.h.), hr-chef på Tele2, kommenterar den nya rapporten som bolaget tagit fram tillsammans med Kantar Sifo.
Ett köksbord blir ett skrivbord i den nya vardagen. Och så verkar svenskar fortsatt vilja ha det. I alla fall delar av sin arbetstid. Karin Svensson (t.h.), hr-chef på Tele2, kommenterar den nya rapporten som bolaget tagit fram tillsammans med Kantar Sifo.Foto: TT och Pressbild

Nu sker 60 procent av arbetstiden hos de tillfrågade på distans. Det är en ökning med 400 procent jämfört med i januari, före coronapandemin.

Av 10 tillfrågade säger 6 också att de vill fortsätta jobba mer hemifrån – även om 60 procent av arbetstiden framstår vara i överkant.

Den magiska fördelningen enligt svenskarna är istället två dagar i veckan på distans, resten på kontoret.

En ökning med 250 procent jämfört med tiden innan pandemin, då svenskarna i snitt lade 14 procent av arbetstiden – en dryg halvdag – på distansjobb.

”Att man önskar ha större möjligheter att jobba på distans efter det att restriktionerna har släppts visar att hybridkontoret är här för att stanna”, säger Tele2 TEL2 B -0,67%Dagens utveckling:s hr-chef Karin Svensson om resultatet.

Arbetstid förlagd utanför kontoret

Källa: Kantar Sifo

Det är tredje gången som Kantar Sifo undersökt svenskarnas digitala vanor under det senaste året, på uppdrag av Tele2. 

Den första undersökningen gjordes i januari, det vill säga innan pandemin hade brutit ut. Den andra, mitt under den första vågen i april, och nu har bolagen gjort en tredje rapport i november.

Förutom fördelning av arbetstid mellan hemmet och kontoret framkommer att svenskarna är mer nöjda med sina tekniska lösningar i dag än innan pandemin.

Företagen framstår ha utrustat många med möjligheter att delta på videomöten, med mera.

”Företag, organisationer och samhället i stort måste nu fundera på hur de ska dra nytta av den nya verkligheten där gränsen mellan var vi fysiskt utför våra arbeten och var vi bor förändras”, säger Karin Svensson.

Följdeffekterna går än så länge bara att spekulera i. Men det är förmodligen bra att människor reser mindre med bil, kan bo längre från sina kontor och antas göra färre långa resor.

”Vi har nog bara sett början på de utmaningar som hybridkontoret och ökat distansarbete för med sig. 2020 är onekligen ett speciellt år och jag tror att det kommer ta några år innan vi har facit och vi vet vad som blir de normala arbetssätten och vad som fungerar bäst utifrån den verksamhet som man bedriver”, säger Karin Svensson vidare.

Läs mer: Sifoundersökning om krisen: Så har stockholmarna tagit sitt ansvar

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera