Hoppa till innehållet

Paradox gör ett kanonresultat för första kvartalet

Det noterade spelbolaget Paradox Interactive ökar omsättningen med 120 procent till 267 miljoner kronor för första kvartalet. Samtidigt skjuter vinsten i höjden. Vid börsens tidiga handel rusade aktien 20 procent.

Paradox tillträdande vd Ebba Ljungerud och sittande vd Fredrik Wester.
Paradox tillträdande vd Ebba Ljungerud och sittande vd Fredrik Wester.Foto: Jesper Frisk

Spelbolaget Paradox Interactive noterades på First North för nästan precis två år sedan. För årets första kvartal visar Stockholmsbolaget, med Fredrik Wester i spetsen, en omsättning på 267 miljoner kronor. Det är en ökning med 120 procent i jämförelse med första kvartalet i fjol. 

Samtidigt stiger vinsten från 38 Mkr i fjol till 140,5 Mkr för första kvartalet. Det är en ökning på 270 procent, enligt kvartalsrapporten. Efter skatt ligger vinsten på 109 Mkr. 

Resultatet per aktie uppgick till 1:03 kronor i jämförelse med 0:28 kronor för samma period förra året. 

Aktien tog ett glädjehopp under fredagsmorgonen. Vid 9:30 hade aktien stigit med 22 procent. Följ aktien här

Vid tillfället för börsnoteringen 2016 hade Paradox haft ett mediokert kvartal vilket vd:n Fredrik Wester då påpekade var en del av spelbolagens normala upp- och nergångar. Dessa variationer är något som han igen lyfter upp i den senaste rapporten – branschen är inte kvartalsdriven.  

”I jämförelse med tidigare års första kvartal skulle jag till och med beskriva kvartalet som riktigt bra! Det är extra kul eftersom många i organisationen har jobbat hårt för att få till bra releaser. Vi kan också se att vi har gjort ett rejält lyft när det gäller att få genomslag i vår marknadsföring”, skriver Fredrik Wester i rapporten.

Läs även: Paradox vd: 2004 köpte vi bolaget för 1 krona

Bland annat släpptes det nya spelet Surviving Mars, utvecklat av den bulgariska utvecklingsstudion Haemimont Games under kvartalet. Annars har intäkterna berott mestadels på spel som Stellaris, Cities: Skylines, Hearts of Iron IV och Europa Universalis IV.

Fredrik Wester köpte, tillsammans med sin kompanjon, Paradox Interactive för 1 krona 2004. I dag är det Nordens högst värderade spelbolag med ett börsvärde på 14,5 miljarder kronor. 

Fredrik Wester kliver av vd-posten i augusti då Ebba Ljungerud tar över. Fredrik Wester kommer att fortsätta som arbetande styrelseordförande. 

Lyssna på: Startup Stories med Fredrik Wester: ”Hade för dåliga betyg för Handels” 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera