Annons

Paradox gör ett kanonresultat för första kvartalet

Paradox tillträdande vd Ebba Ljungerud och sittande vd Fredrik Wester.
Paradox tillträdande vd Ebba Ljungerud och sittande vd Fredrik Wester. Foto: Jesper Frisk
Det noterade spelbolaget Paradox Interactive ökar omsättningen med 120 procent till 267 miljoner kronor för första kvartalet. Samtidigt skjuter vinsten i höjden. Vid börsens tidiga handel rusade aktien 20 procent.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spelbolaget Paradox Interactive noterades på First North för nästan precis två år sedan. För årets första kvartal visar Stockholmsbolaget, med Fredrik Wester i spetsen, en omsättning på 267 miljoner kronor. Det är en ökning med 120 procent i jämförelse med första kvartalet i fjol. 

Samtidigt stiger vinsten från 38 Mkr i fjol till 140,5 Mkr för första kvartalet. Det är en ökning på 270 procent, enligt kvartalsrapporten. Efter skatt ligger vinsten på 109 Mkr. 

Resultatet per aktie uppgick till 1:03 kronor i jämförelse med 0:28 kronor för samma period förra året. 

Aktien tog ett glädjehopp under fredagsmorgonen. Vid 9:30 hade aktien stigit med 22 procent. Följ aktien här

Vid tillfället för börsnoteringen 2016 hade Paradox haft ett mediokert kvartal vilket vd:n Fredrik Wester då påpekade var en del av spelbolagens normala upp- och nergångar. Dessa variationer är något som han igen lyfter upp i den senaste rapporten – branschen är inte kvartalsdriven.  

”I jämförelse med tidigare års första kvartal skulle jag till och med beskriva kvartalet som riktigt bra! Det är extra kul eftersom många i organisationen har jobbat hårt för att få till bra releaser. Vi kan också se att vi har gjort ett rejält lyft när det gäller att få genomslag i vår marknadsföring”, skriver Fredrik Wester i rapporten.

Läs även: Paradox vd: 2004 köpte vi bolaget för 1 krona

Bland annat släpptes det nya spelet Surviving Mars, utvecklat av den bulgariska utvecklingsstudion Haemimont Games under kvartalet. Annars har intäkterna berott mestadels på spel som Stellaris, Cities: Skylines, Hearts of Iron IV och Europa Universalis IV.

Fredrik Wester köpte, tillsammans med sin kompanjon, Paradox Interactive för 1 krona 2004. I dag är det Nordens högst värderade spelbolag med ett börsvärde på 14,5 miljarder kronor. 

Fredrik Wester kliver av vd-posten i augusti då Ebba Ljungerud tar över. Fredrik Wester kommer att fortsätta som arbetande styrelseordförande. 

Lyssna på: Startup Stories med Fredrik Wester: ”Hade för dåliga betyg för Handels” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies