Annons

Portföljköparen: ”Vi förhandlar gärna om att köpa Collector Ventures”

Staffan Mörndal, partner på Verdane, och Lena Apler, ordförande i Collector Ventures.
Staffan Mörndal, partner på Verdane, och Lena Apler, ordförande i Collector Ventures.
Riskkapitalbolaget Verdane tar gärna ett samtal om att köpa Collector Ventures, med ett par dussin startupbolag i portföljen. ”Vi är definitivt intresserade av en dialog”, säger Staffan Mörndal, partner på Verdane som förvärvat ett 40-tal bolagsportföljer sedan 2003. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Collector rasade med över 20 procent på börsen under tisdagen. Detta sedan man bland annat aviserat en kreditsmäll på 800 miljoner kronor, och flaggat för en emission på 1 miljard kronor. 

Det stod samtidigt klart att Lena Apler, som grundade Collector 1999, lämnar över ordförandeklubban i Collector till storägaren och fastighetsmiljardären Erik Selin. Hon behåller dock klubban i bankens investeringslåda Collector Ventures, vars innehav nu ska säljas till högstbjudande. 

Collector Ventures startades för knappt fyra år sedan och har investerat närmare en kvarts miljard i ett par dussin startupbolag. Merparten är fintechbolag som Betterwealth, Gimi, Leeroy, Sigmastocks och Wint.

”Aktiemarknaden har svårt att analysera Collector Ventures och det är svårt att vara transparenta när man ska redovisa värdet. Innehavet har belastat Collectors aktiekurs och då kanske det är bättre att renodla”, sade Collectors grundare Lena Apler till Di Digital under tisdagen.

Lena Apler medger att de strategiska ambitionerna med startupportföljen hamnat på skam. Det har inte gått att integrera bolagen i bankens tjänsteutbud. Men hon tror ändå att banken gjort en rad goda investeringar.

”Vi har investerat runt 230-240 miljoner kronor. Jag tror det finns ett väsentligt högre värde än investerat belopp”, säger hon.

Läs mer: Collector dumpar startupportföljen – Lena Apler tror på värdeökning

Vi är definitivt intresserade av en dialog med Lena Apler.

Ett av de riskkapitalbolag som följer utvecklingen är Verdane, med åtskilliga miljarder i sina olika fonder.

”Vi är definitivt intresserade av en dialog med Lena Apler”, säger Verdanes partner Staffan Mörndal.

Bolaget är känt för att investera i både individuella bolag och för att köpa hela portföljer, något man gjort 40 gånger sedan 2003. Man har även stor vana av att köpa portföljer av storbolag, som Saab i Sverige och Bauer Media i Tyskland. 

”Ofta handlar det om strategiska skiften. Så var det när Saab sålde sina venture-investeringar. Det kan också handla om att bolag är i behov av likviditet snabbt. Det krävs ju även mycket följdkapital för att förvalta portföljer. Fortsätter man inte investera blir man urvattnad som ägare”, säger han.

I vissa fall vill bolag sälja sina portföljer för att det blivit en huvudvärk att förvalta dem.

”De som drev projektet från början kanske har hoppat av och gått vidare”, förklarar Staffan Mörndal.

Hur lång tid brukar dessa processer ta? 

”I bästa fall tre månader, ibland så mycket som sex månader. Det börjar ofta med att vi tittar på portföljen och meddelar vad för information vi behöver. Det tar cirka 2-3 veckor att sammanställa.”

”Det är ju komplexa transaktioner eftersom alla bolag har olika aktieägaravtal med sina ägare. Det är inte allt lätt att få in all information som extern part. Man måste gå igenom en rad ”what if”-scenarion som att de andra delägarna kan ha förtur på att köpa aktier som kommer ut på marknaden. Hur agerar man då? En utmaning är att vissa bolag kanske inte vill lägga mängder av tid på att underlätta en transaktion mellan två ägare. Det gäller att visa att man kan tillföra värde.”

Vad kan försena försäljningar?

”Om man inte lyckas få den information man behöver. Det kan även bli pauser om ett bolag tar emot ett hemligt bud som måste utvärderas, eller hamnar i en rättslig tvist.”

Vad kan Collector Ventures portfölj vara värd?

”Det är för tidigt för mig att uttala mig om. Vi har betalat betydligt mer än investerat värde, men även betydligt mindre. Oftast brukar affärer röra sig i spannet 100 Mkr till över en miljard.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer