Hoppa till innehållet

Portföljköparen: ”Vi förhandlar gärna om att köpa Collector Ventures”

Riskkapitalbolaget Verdane tar gärna ett samtal om att köpa Collector Ventures, med ett par dussin startupbolag i portföljen. ”Vi är definitivt intresserade av en dialog”, säger Staffan Mörndal, partner på Verdane som förvärvat ett 40-tal bolagsportföljer sedan 2003. 

Staffan Mörndal, partner på Verdane, och Lena Apler, ordförande i Collector Ventures.
Staffan Mörndal, partner på Verdane, och Lena Apler, ordförande i Collector Ventures.

Collector rasade med över 20 procent på börsen under tisdagen. Detta sedan man bland annat aviserat en kreditsmäll på 800 miljoner kronor, och flaggat för en emission på 1 miljard kronor. 

Det stod samtidigt klart att Lena Apler, som grundade Collector 1999, lämnar över ordförandeklubban i Collector till storägaren och fastighetsmiljardären Erik Selin. Hon behåller dock klubban i bankens investeringslåda Collector Ventures, vars innehav nu ska säljas till högstbjudande. 

Collector Ventures startades för knappt fyra år sedan och har investerat närmare en kvarts miljard i ett par dussin startupbolag. Merparten är fintechbolag som Betterwealth, Gimi, Leeroy, Sigmastocks och Wint.

”Aktiemarknaden har svårt att analysera Collector Ventures och det är svårt att vara transparenta när man ska redovisa värdet. Innehavet har belastat Collectors aktiekurs och då kanske det är bättre att renodla”, sade Collectors grundare Lena Apler till Di Digital under tisdagen.

Lena Apler medger att de strategiska ambitionerna med startupportföljen hamnat på skam. Det har inte gått att integrera bolagen i bankens tjänsteutbud. Men hon tror ändå att banken gjort en rad goda investeringar.

”Vi har investerat runt 230-240 miljoner kronor. Jag tror det finns ett väsentligt högre värde än investerat belopp”, säger hon.

Läs mer: Collector dumpar startupportföljen – Lena Apler tror på värdeökning

Vi är definitivt intresserade av en dialog med Lena Apler.

Ett av de riskkapitalbolag som följer utvecklingen är Verdane, med åtskilliga miljarder i sina olika fonder.

”Vi är definitivt intresserade av en dialog med Lena Apler”, säger Verdanes partner Staffan Mörndal.

Bolaget är känt för att investera i både individuella bolag och för att köpa hela portföljer, något man gjort 40 gånger sedan 2003. Man har även stor vana av att köpa portföljer av storbolag, som Saab i Sverige och Bauer Media i Tyskland. 

”Ofta handlar det om strategiska skiften. Så var det när Saab sålde sina venture-investeringar. Det kan också handla om att bolag är i behov av likviditet snabbt. Det krävs ju även mycket följdkapital för att förvalta portföljer. Fortsätter man inte investera blir man urvattnad som ägare”, säger han.

I vissa fall vill bolag sälja sina portföljer för att det blivit en huvudvärk att förvalta dem.

”De som drev projektet från början kanske har hoppat av och gått vidare”, förklarar Staffan Mörndal.

Hur lång tid brukar dessa processer ta? 

”I bästa fall tre månader, ibland så mycket som sex månader. Det börjar ofta med att vi tittar på portföljen och meddelar vad för information vi behöver. Det tar cirka 2-3 veckor att sammanställa.”

”Det är ju komplexa transaktioner eftersom alla bolag har olika aktieägaravtal med sina ägare. Det är inte allt lätt att få in all information som extern part. Man måste gå igenom en rad ”what if”-scenarion som att de andra delägarna kan ha förtur på att köpa aktier som kommer ut på marknaden. Hur agerar man då? En utmaning är att vissa bolag kanske inte vill lägga mängder av tid på att underlätta en transaktion mellan två ägare. Det gäller att visa att man kan tillföra värde.”

Vad kan försena försäljningar?

”Om man inte lyckas få den information man behöver. Det kan även bli pauser om ett bolag tar emot ett hemligt bud som måste utvärderas, eller hamnar i en rättslig tvist.”

Vad kan Collector Ventures portfölj vara värd?

”Det är för tidigt för mig att uttala mig om. Vi har betalat betydligt mer än investerat värde, men även betydligt mindre. Oftast brukar affärer röra sig i spannet 100 Mkr till över en miljard.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera