Annons

Ras för taxi med 35 procent – men taxiapparna står emot

Uber och Bolt märker inte av att taxibranschen går på knäna i coronatider.
Uber och Bolt märker inte av att taxibranschen går på knäna i coronatider.
Taxinäringen lider när fler jobbar hemma och många isolerar sig. Men Uber och Bolt verkar vara immuna mot coronavirusets effekter såhär långt, enligt dem själva.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt Svenska taxiförbundet har taxibolagen rapporterat intäktsbortfall på upp till 35 procent. 

Den siffran gick förbundet ut med för en vecka sedan och mycket pekar på att tappet kan vara större än så i dag.

Några som däremot inte påverkas i större utsträckning är apptjänsterna Uber och Bolt. Det säger bolagen själva när Di Digital frågar.

”Än så länge har vi inte sett någon markant påverkan på vår verksamhet i Sverige, men naturligtvis är vi bekymrade över den pågående spridningen av coronaviruset”, säger Ubers kommunikationschef Malena Heed.

Läs mer: Uber sänker priserna – men då blir det dyrare för stockholmare

Bolt skriver i ett uttalande att de inte kommenterar sina siffror i detalj, men ”i dagsläget upplever vi att mängden resor befinner sig på en fortsatt normal nivå”.

Inte nog med att färre åker taxi, förare har också pekats ut som en riskgrupp och taxiförbundet menar att de ska undvika körning av sjuka. Det står att läsa i deras riktlinjer till följd av virusutbrottet.

”Vi arbetar ständigt för att säkerställa att anställda och alla på Ubers plattform är trygga och har ett dedikerat globalt team som är i nära kontakt med folkhälsomyndigheterna i de olika marknader Uber har verksamhet, för att vid behov snabbt kunna agera enligt myndigheternas rekommendationer”, säger Malena Heed vidare.

Uber har skickat ut rekommendationer till förare för hur de kan skydda sig själva och andra. Globalt sett stöttar bolaget ekonomiskt förare och leveranspartners som satts i karantän av folkhälsomyndigheter i upp till 14 dagar. 

Uber har dock inget fall i Norden än så länge, enligt Malena Heed.

Läs mer: EU satsar halv miljard på 25-åringens Uber-utmanare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer