Annons

Regeringen går vidare med kreditreglering – trots Klarnas kritik

Klarnas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Klarnas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm och finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Di.
Kreditbråket mellan Sveriges betaltjänstaktörer och regeringen trappas upp. Nu lämnar Per Bolund in det omtvistade lagförslaget till riksdagen, som ska reglera marknadsföringen av krediter inom e-handeln.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Striden mellan finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och betaltjänsteföretag som Klarna och Qliro fortsätter. Regeringen vill minska de växande konsumentkrediterna i Sverige genom ett nytt lagförslag. 

Lagförslaget innebär att betaltjänsteföretag inte längre först får presentera kredit som betalsätt inom e-handeln om det finns andra alternativ. Krediten får inte heller fyllas i på förhand i kassan. 

Bakgrunden till lagförslaget är att svenskarnas konsumentkrediter ökar. Per Bolund har tidigare sagt till Di Digital att branschen har haft god tid på sig att själva göra något åt problemet, men att inget har hänt. 

Läs mer: Ministern slår tillbaka efter Klarnas attack: ”Märklig inställning” 

Marknadsledande Klarna har redan tidigare riktat stark kritik mot förslaget. Bolagets Norden- och produktchef David Fock har, i ett blogginlägg, skrivit att Klarnas avgiftsfria 14-dagarsfaktura är den mest populära betalningsmetoden och den betalmetod som ger bäst konsumentskydd.

Per Bolund har tidigare sagt till Di Digital att förslaget inte handlar om att förbjuda vissa betalningsalternativ. Med det nya lagförslaget vill de att det ska bli tydligt att krediten är ett lån och att krediten ska vara ett aktivt val av köparen. 

Förslaget har hittills varit ute på remiss. Men nu berättar Expressen att Per Bolund har lämnat in lagförslaget till riksdagen. Det bekräftar också regeringen i ett pressmeddelande.

Per Bolund konstaterar i Expressen att han är orolig att det faktum att det finns högljudda aktörer som tjänar pengar på arbetsmetoderna gör att konsumentintresset inte kommer i första hand. 

Men det är ännu inte klart om förslaget går igenom i riksdagen, men den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2020 och ska övervakas av Finansinspektionen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer