Annons

Regeringen satsar 500 miljoner på AI och backas av svenska storbolag

Foto: Pontus Lundahl/TT
Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP)  öppnar upp om nya tech-satsningen. Totalt satsar regeringen en halv miljard på att utveckla svensk AI, och initiativet backas av en rad tunga spelare inom det svenska näringslivet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Detaljerna börjar klarna kring regeringens AI-satsning, som Di Digital rapporterade om i höstas. Forskningscentret ska ligga i Göteborg på Lindholmens Science Park med planerad invigning under tredje kvartalet i år. Enligt digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) avsätter innovationsmyndigheten Vinnova 50 miljoner kronor om året i tio år till AI-satsningar i Sverige.

”Det är en långsiktig satsning på sammanlagt en halv miljard kronor, pengar som sedan matchas med minst lika mycket från företagen genom olika projekt”, säger han till Di Digital i samband med presskonferensen där AI-centret presenterades.

Läs mer: Digitaliseringsministern vill starta nytt AI-center: Sverige ligger efter 

Centret ska vara öppet för individer och team från universitet, industrin och näringslivet. Ett dussintal bolag har enligt ministern redan engagerat sig i satsningen däribland Astra Zeneca, Stena och Volvo Cars. Förutom att bidra med ekonomiska resurser ska bolagen även bjuda på sin data till vad Peter Eriksson kallar en ”datafabrik” – en gemensam datapool för att kunna bedriva forskning inom AI.

”Själva guldet när det gäller artificiell intelligens är datan. Traditionellt håller bolagen krampaktigt fast vid sin data, här handlar det tvärtom att skapa en attraktiv forskarmiljö genom att samverka och dela information”, säger han.

Läs mer: Facebook satsar vidare på AI: Öppnar två nya labb 

AI bygger på att lära maskiner att känna igen mönster. I korthet handlar det om att låta en dator ta del av en bit information upprepade gånger med en tillhörande förklaring, till dess att datorn själv lär sig identifiera den. För att testa och utveckla AI och bygga nya verktyg och tillämningar för tekniken, krävs därför stora mängder data. Något som AI-centret i Göteborg ska öppna upp för.

Det här kommer att vara en samverkansplattform även för mindre startupbolag att bedriva sin forskning.

”Det här kommer att vara en samverkansplattform även för mindre startupbolag att bedriva sin forskning. Vi behöver skapa en miljö där företag, akademi och samhälle möts för att kunna ta nästa steg och locka till oss duktiga människor inom AI", säger Peter Eriksson.

Centrala forskningsområden kommer bland annat att vara finans, teknik, livsvetenskap, hälsovård och medicin, men även beröra ämnen som juridik och konst.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer